Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Költségvetés: 15 milliárdot zárol a kormány

Az Országgyűlés szerdai ülésén módosítja a 2011. évi költségvetést és az államháztartási törvényt a 250 milliárd forintot stabilitási tartalékkal összefüggésben.

Az Országgyűlés arról dönt, hogy több mint 15 milliárd forintot zárol a kormány alá nem tartozó szervezeteknél. E szerint Országgyűlés fejezetén belül 384,2 millió, a Közbeszerzések Tanácsánál 7,2 millió, Köztársasági Elnökségnél 53,1 millió, az Alkotmánybíróságnál 66,8 millió, Országgyűlési Biztosok Hivatalánál 80,7 millió, az Állami Számvevőszéknél 361 millió, a bíróságoknál 3,7 milliárd, az ügyészségnél 1,6 milliárd, a Gazdasági Versenyhivatalnál 63,8 millió, a Magyar Tudományos Akadémiánál pedig 1,4 milliárd forintot zárolnak.

Zárolnak további 5 milliárd forintot az Országgyűlés fejezetén belül a közmédiumok támogatására fordítandó összegből is.

A törvény elfogadásával 1,7 milliárd forinttal csökken az idei államháztartási hiány, mivel a zárolások mellett a Magyar Energia Hivatal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete együtt idén összesen 1,7 milliárd forinttal többet köteles befizetni bevételeiből a központi büdzsébe.

Az államháztartási törvény módosításával a kormány megteremti annak feltételét, hogy az évközben felmerülő többletkiadások forrását fejezeteken belül, és ne a központi költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatából biztosítsák; 2011-re megalkotnak egy új, speciális szabályt, amelynek értelmében a fejezeti kezelésű előirányzatok az eredeti céltól eltérő kiadások teljesítésére is felhasználhatók lesznek, ha azok év közben merültek fel.

A kormány még februárban döntött a stabilitási tartalék létrehozásáról: a 250 milliárdos csomag legnagyobb tételét az teszi ki, hogy a kabinet a közvetlenül irányítása alá tartozó szervezeteknél, így a minisztériumoknál is mintegy 187 milliárd forintot zárol. A saját hatáskörben meghozható döntések összesen 237 milliárd forintos megtakarítást jelentnek, a fennmaradó tételt az Országgyűlés hatáskörébe tartozó szervezetek tartalékképzése teszi ki.

Olvasóink írták

 • 11. janika 2011. március 21. 06:33
  „Nocsak, ki mondja, hogy ezeknek nincs biztosítva az "éjjel, nappal és a délután? Ők is serénykedhetnek, hisz senki sem gátolja őket sem!”
 • 10. dorombolok 2011. március 17. 13:29
  „Ebből még talán a Magyar Postának is jut? Elég régi tartozás.”
 • 9. load 2011. március 16. 10:26
  „4. Pofátlan
  Ha nem értesz valamit, azt ne is vedd komolyan!
  Ez egy teljesen normális reakció a részedről.”
 • 8. Jandex 2011. március 15. 13:48
  „No,csak nem kifizeti a fidess a tartozásait???”
 • 7. Komissar 2011. március 15. 13:00
  „ezeknek ugyan hiába írod.
  bégetni azt tudnak.
  ezeknek nyilvánosan hazudnak, akkor is meg van győződve, hogy igazat mond, miközben úgy lopnak, mint elődeik.
  na meg sértegetni azokat kik nem azon az oldalon állnak.”
 • 6. Stickers 2011. március 15. 11:31
  „Teljesen mindegy honnan nézzük, az eredmény ugyanaz. Összeszedték azokat az ostoba embereket a vezetésbe, akik semmihez sem értenek, de hatalmas a hatalom és a vagyoni iránti olthatatlan szenvedélyük. Matolcsy is annyit ért a gazdasághoz, mint amennyit egy agrármérnök az atomfizikához.

  Szép szavak, nulla tudás, nulla elkötelezettség a vállalt fellelősség iránt. Ezek után még van valaki, aki ki mer állni ezekért? Vagyon elkobzása, a lakosság megnyírbálása, a soron következő az lesz, hogy amit keres az egyén azt a bankszámláról lenyúlják? Ugyanmár észhez kéne térni, amíg nem késő. Lehet szidni az Oszkót bármennyire, de benne sokkal jobban meg lehet bízni, mivel ő szakmabeli és nem politikus, ellentétben a Matolcsyval, aki szakbarbár és pártkatona.”
 • 5. targis 2011. március 15. 10:05
  „hááát tetszik, nem tetszik, kb két hetente módosítják a költségvetést. ezt felfoghatjuk úgy is, hogy naprakészek, meg úgy is, hogy mindig elqrja valaki. valakinek már illene lemondani! pl a Matolcsyné férje, vagy legalább egy takarítót rúgjanak már ki!”
 • 4. Pofátlan 2011. március 15. 08:28
  „load.
  Sajnos a te hozzászólásaidat se lehet komolyan venni.”
 • 3. load 2011. március 14. 22:00
  „Három hónapon belül ez a harmadik költségvetési változat.
  Ezt vajon mennyire lehet komolyan venni?”
 • 2. rommel 2011. március 14. 21:02
  „meg látjuk!”
 • 1. RickCartman 2011. március 14. 17:42
  „Matolcsy úr, nem hogy gazdasági növekedés nem lesz akkora, mint amekkorát hantáztak, hanem meredeken növekszik az államadósság! Szép ígéretek helyett dolgozni, különben a várt 2 év helyett még hamarabb jöhet bukta!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadával növelte tavaly forgalmát a Tutti Kft.

Mintegy 37 százalékkal, 2,8 milliárd forintra növelte forgalmát tavaly az ital- és fagylaltporokat… Tovább olvasom