Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Költségesen tartanak sok készpénzt a magyar családok

Tudja meg táblázatunkból, melyik bank mennyit fizet a pénzünk után.

Bankmonitor.hu: elmaradt kamatokat és számos plusz költséget jelenthet az indokolatlan készpénztartás

Hatszor annyi készpénzt tartanak maguknál a magyar háztartások, mint az Nyugat-Európában megszokott, ez a szám az idén bevezetett tranzakciós adó hatására tovább nőtt. A Bankmonitor.hu legfrissebb elemzése szerint az indokolatlan készpénztartás hosszabb távon jelentős mínuszt eredményezhet a családok költségvetésében az elmaradt kamatbevételeken és az készpénzhasználat egyéb járulékos költségein keresztül. A készpénztartással elmaradó hasznot tovább növelheti, hogy a jegybanki kamatvágás ellenére magasabb lett a bankbetétekkel elérhető átlagos reálhozam az inflációs előrejelzés kedvező változásának köszönhetően.

Rendkívül sok készpénzt tartanak maguknál a magyar háztartások, mindez azonban komoly költségeket ró rájuk – hívja fel a figyelmet a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzése. „Magyarország gyakorlatilag „készpénznagyhatalomnak" számít nemzetközi összehasonlításban: míg Nyugat-Európában átlagosan a likvid pénzügyi vagyonuk 2 százalékát tartják készpénzben a háztartások, addig ugyanez a szám hazánkban 12,7 százalék volt tavaly év közepén. Az év végén ráadásul a készpénztartás tovább növekedett: a 0,3 százalékos, készpénzfelvételhez kapcsolódó tranzakciós adó bevezetésének rövid távú hatásaként a háztartások 143 milliárd forinttal növelték a készpénzállományukat" – mondja Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője. A korábbi években ezzel szemben mindössze 40-57 milliárd forint volt az év végi növekedés.„Amennyiben nem csak az év eleji fogyasztást fedező mértékben valósult meg a készpénzállomány növelése, úgy hosszabb távon jelentős költségeket eredményezhet a papírpénzhez való ragaszkodás, többek közt azért, mert az otthon tartott pénz után nem jár semmilyen kamat. Pedig hazánkban nemzetközi összehasonlításban továbbra is kiugró reálkamat realizálható a bankbetéten keresztül" – hangsúlyozza Bonda Balázs. A Bankmonitor.hu elemzője szerint az elmaradt kamat mellett a készpénztartás a további költségei miatt sem lehet jó megoldás a családok számára; utóbbiakat pedig az okozza, hogy a készpénzfelvétel banki díjtételei lényegesen meghaladják a kártyás vásárlásokra terhelt banki költségeket, illetve az elektronikus banki csatornák használatának, például az internetes átutalásnak a járulékos terheit.

A készpénztartással elmaradt hasznot most az is növeli, hogy a bankbetétek reálkamatai ismét nőttek hazánkban, a március végi újabb jegybanki kamatvágás ellenére. „A jegybanki alapkamat mellett a megtakarításokkal és befektetésekkel rendelkezők számára egy másik kiemelten fontos tényező, az inflációs előrejelzés jelentős változáson ment keresztül az utóbbi fél évben. A 2013 év végre várható infláció mértéke 4,8 százalékról – az alapkamat csökkenését meghaladó mértékkel - 2,2 százalékra csökkent, ami pozitív hatással van a befektetők számára elérhető reálkamatra is" – magyarázza az elemző. Hangsúlyozza: nemzetközi összehasonlításban a hazánkban elérhető 3 százalékos reálkamat továbbra is egyedülállóan magasnak tekinthető, a banki kamatajánlatok valós értéke tehát nem csökkent a megtakarítók számára.

A nominális bankbetéti kamatok mindazonáltal ismét csökkentek, miután a Magyar Nemzeti Bank márciusi kamatdöntő ülésén nyolcadik alkalommal vágta meg irányadó kamatát. Mint ismeretes, a jegybanki alapkamat a sorozatos vágások miatt március végén történelmi mélypontra, 5 százalékos értékre csökkent – tavaly nyáron még 7 százalék volt -, ami ezúttal is hatással volt a bankbetéti kamatajánlatokra.„A kamatok jellemzően a csökkentésnek megfelelő 0,25 százalékponttal esnek minden kamatvágás után, leszámítva néhány kiemelt, ügyfélszám növelést célzó akciós ajánlatot" – mondja Bonda Balázs. Ami a jelenleg elérhető kamatajánlatokat illeti, jelenleg a betétek közt a lista elején – egyéves időtávon – az első helyezett az Erste Tartós Forint Aktív Betétje 6,09 százalékos EBKM értékkel. A betét 3,3 százalékos reálkamatot ígér az MNB inflációs becslése alapján, viszont aktív bankkapcsolat szükséges ahhoz, hogy a betétet leköthessük. A legmagasabb feltétel nélkül is elnyerhető bankbetéti kamatot a Volksbank 1 éves Tartós lekötött betétje adja – ez 5,75 százalékot kínál, ami 2,97 százalékos reálkamatot jelent. Bár ez a betét feltételmentes, kizárólag Tartós Betétlekötési Szerződés keretében köthető le.

Az euró alapú lekötéseknél az első ajánlat jelenleg a Sopron Banknál köthető, és 3,08 százalékot nyújt. A Sopron Bank ajánlata előnyös, hiszen a mellett, hogy jelenleg a legmagasabb kamatajánlat, feltételmentes lekötési lehetőség is. Az alacsonyabb euróinflációs prognózis miatt az euró-reálkamat a betétre 1,26 százalék.

Olvasóink írták

 • 5. dödike 2013. április 07. 21:58
  „Honnan veszik az elemzők ezt a sok baromságot?Ki az aki elmondja egy kérdezőnek hogy hol a pénze?Amúgy meg a fizetés több mint 50% a azonnal visszamegy az államhoz,a többi 47 ezerből meg egész hónapban dőzsöl a magyar.”
 • 4. Jandex 2013. április 06. 04:36
  „Betétadó várható ha már ezzel foglalkoznak, az ötlet Ciprustól származik!”
 • 3. Pikulics 2013. április 05. 18:20
  „A magyarországi (magyar egyik se) bankokban csak egyetlen esetben lehet abszolut megbizni:

  Ha van kis tartozásod, abból nemsokára igen nagy lesz!”
 • 2. 00044 2013. április 04. 21:23
  „Mi a teendő akkor, ha a munkáltató kijelenti, hogy ennek a banknak utal csak? Hol van itt a verseny? Ez is egy sikertörténet. Gondolom.”
 • 1. Dwatson 2013. április 04. 21:03
  „Ez a reálkamat még egyáltalán nem biztos,mert 3% inflációt tételez fel,ami tavaly 5,2 volt,és lejön még belőle a kamatadó,számlavazatési,és sok más költség,így csak a nagyobb betétek esetén van haszon.A 3 millió nyugdíjasnak sem éri meg a számlavezetési és kártyahasználati díj fizetése,ha még a kártyás fizetésekért is díjat vonnak le,fizet az átutalásokért,készpénzfelvételért,stb.A bérből és fizetésből élők is jobban járnak ha készpénzben kérik a fizetésüket,és inkább befizetik az ügyfélszolgálatoknál a számláikat,és készpénzzel vásárolnak ,mert sokezer forintot spórolhatnak rajta,és a kereskedők,szolgáltatók is jobban örülnek a készpénznek,mert a kártyás fizetés nekik is sokba kerül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két út áll a kkv-k előtt: tönkre mennek vagy fejlődnek

Nagyon sok magyar mikro-, kis és középvállalkozás küzd az életben maradással és keresi az utat a… Tovább olvasom