Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Kiút a gazdasági válságból

„A sokat emlegetett IMF-hitel átmeneti egyensúlyt teremtve segíthet abban, hogy jó irányba induljon el a gazdaság fejlesztése, de nem maga a megoldás.
Az így nyert idő mellé a pénzt a strukturális átalakításhoz, a gazdaság motorjainak begyújtásához kizárólag a most még elérhető uniós források biztosítják" – írja „Józan ésszel" című blogjában Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója.

Az Új Széchenyi Terv forrásainak eddig mindössze 25 százalékát fizették ki, noha a miniszterelnök nyilatkozata szerint egyértelmű kormányzati cél a 95 százalékos felhasználás. Ilyen arányban kell beépíteni a forráshiányos gazdaságba az uniós pénzt. Rövidesen indul egy csaknem 27 milliárdos kerettel meghirdetés előtt álló, beszállítófejlesztési program, amelynek célja, hogy képessé tegye a hazai kis- és középvállalkozásokat (kkv) a nagy cégek követelményeinek teljesítésére. „E pénzből 25–500 millió forint értékű támogatást igényelhetnek majd a beszállítói kompetenciákat fejleszteni szándékozó cégek" – hívta fel a figyelmet Essősy Zsombor. Véleménye szerint előremutató megközelítése ez a vállalkozásfejlesztésnek. A nagy – nemzetközi piacokra is szállító – megrendelők igényeinek kiszolgálása az egyik, ha nem az egyetlen kiút a hazai cégek számára. Az importhelyettesítő vagy exportképes termékek gyártásához új, hatékony technológiák, eljárások meghonosítására van szükség a kkv-k körében, s ehhez a gazdasági válságban elengedhetetlen a finanszírozási támogatás.

Essősy Zsombor
Essősy Zsombor


„Az új támogatási konstrukció különösen jó hír a régióban erős autóipar számára. Várhatóan ösztönzőleg hat például az Audi-nagyberuházáshoz kapcsolódó beszállítói kör fejlődésére. A jól prosperáló autóipari cégek közül itt – a teljesség igénye nélkül – csak pár MAPI-ügyfelet emelnék ki, ezek: az Autoliv, a BPW-Hungária, a Delphi, a Hirschler, a Kenvéd, a Nemak, a Stefani Hungária vagy a Valeo. A MAPI mintegy 800 sikeresen megvalósított projekt tapasztalataira támaszkodva képes a tervezett beruházás megtérülése szempontjából a leghatékonyabb finanszírozási csomag összeállítására, amelynek az uniós források mellett része lehet a hitel és a kockázati tőke is" – hangsúlyozza a fejlesztési szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kodak csődvédelmet kért

Az amerikai Eastman Kodak fotóműszaki vállalat - a világ egyik legnagyobbja ebben a műfajban -… Tovább olvasom