Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kifizetési rekord jöhet a Bevánál

Eddig jellemzően százmilliós nagyságrendű ügyekkel kellett foglalkozniuk, azonban a Buda-Cash, a Hungária Értékpapír Zrt. és a Quaestor összeomlása nyomán megdőlhet a kifizetési rekord.
Rekordmértékű kifizetésre kell számítania a Befektető-védelmi Alapnak (Beva) a Buda-Cash, a Hungária Értékpapír Zrt. és a Quaestor összeomlása nyomán, hiszen eddig jellemzően százmilliós nagyságrendű ügyekkel kellett foglalkoznia - írja a Világgazdaság.

Az újság csütörtöki cikkében ismerteti: az eddigi legnagyobb kártalanítási összeg az 1999-ben leállt London Bróker Rt.-hez kapcsolódik, a cég bedőlése nyomán 2,243 milliárd forintot fizetett ki az alap a károsultaknak. Ezután viszont már tényleg „csak” százmilliós nagyságrendű ügyek következnek: még az ezredforduló előtt bedőlt CB Bróker ügyfeleit 537,5, a szintén ekkor tönkrement Globex Brókeréit pedig 274,5 millió forint értékben kellett kártalanítania az alapnak.

A Beva adatai szerint eddig összesen 14 brókercég ügyei nyomán kellett kártalanítást fizetni, összesen 4,344 milliárd forint összegben, hozzávetőlegesen 11 700 ügyfélnek. Utóbbiak közül hozzávetőlegesen nyolcezer befektető a CB és a London Brókerhez kötődött.

Ha a Beva kártalanítási kötelezettsége meghaladja a hozzávetőleg 12 milliárdos vagyonát, tagjainak rendkívüli befizetést rendelhet el, idén még további 1,22 milliárd forint beszedésére lenne mód. Ha a pótbefizetés sem elég, kereskedelmi banki hitelt is felvehet, amelyet állami készfizető kezesség biztosít. Az esetlegesen felvett hitelt azonban a Beván keresztül a tagintézményeknek kell visszafizetniük, az állam nem járul hozzá az alap vagyonához - írja az újság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz végrehajtási rendelet a vasárnapi zárva tartásról

A napokban felröppent a híre, hogy a korlátozás március 15-i életbe lépése előtt mégsem születik meg… Tovább olvasom