Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kézzelfogható környezetvédelem

Az Európai Unió által társfinanszírozott környezetvédelmi beruházásokat, fejlesztéseket szeretné közelebb vinni, kézzelfoghatóvá tenni a projekteket kezelő KvVM Fejlesztési Igazgatóság.

Huba Bence, az igazgatóság vezetője sajtótájékoztatót tartott az Intézmény által kezelt környezetvédelmi pályázatok, beruházások eredményeiről, valamint a Szervezetnek a projektekben betöltött szerepéről.

Magyarország környezeti és természeti értékei egyedülállóak, védelmük érdekében már számos jelentős lépést tettünk. Mindezekben hazánk nem marad magára, hiszen az Európai Unió egyik fő feladatának tekinti a tagországok közti egyenlőtlenségek megszüntetését, illetve a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés elősegítését.

A környezeti fejlesztéseket biztosító pályázati lehetőségek alapdokumentuma (a Környezet és Energia Operatív Program, röviden KEOP), mely keretében a fenti tevékenységekre 2007 és 2013 között 1140 milliárd forint áll rendelkezésre.

A sajtótájékoztatón Huba Bence Igazgató Úr hangsúlyozta, hogy a környezetvédelmi beruházások nem luxus fejlesztések, hiszen természetünk védelme mellett jól mérhető, hosszútávon megtérülő üzleti befektetésekről van szó.

Az elméleti tájékoztatást a közeljövőben gyakorlati projekt ismertetők követik, ugyanis a Fejlesztési Igazgatóság 7 állomásos tanulmányút keretében kézzelfogható közelségbe hoz néhány, különböző tárgyú környezetvédelmi beruházást. Ennek jegyében régiónként 2-2 beruházáshoz kalauzolják az érdeklődő újságírókat, hogy személyesen ismerkedhessenek meg a KEOP előrehaladásával.

KEOP

A KEOP célja Magyarország fenntartható fejlődésének elősegítése, az egyes környezeti, természetvédelmi és vízügyi feladatok megoldása, a természeti erőforrások hatékonyabb, takarékos használata. A megfogalmazott fejlesztési irányvonalak követésével mindenki számára biztosítottá válik az egészséges és tiszta környezet.

A KEOP hét éves periódusra szól, a 2007-ben indult program jelenleg 701 támogatott projekttel és mintegy 315 milliárd forint lekötött támogatással rendelkezik. Napjainkig 42 KEOP beruházás zárult sikeresen.

A KEOP a fő fejlesztési irányvonalakat az alábbi területekre csoportosítja:
• Egészséges, tiszta települések (hulladékgazdálkodás, szennyvízkezelés, ivóvízminőség- javítás)
• Vizeink jó kezelése (árvízvédelem, vízgazdálkodás, kármentesítés, rekultiváció)
• Természeti értékeink jó kezelése (erdei iskolák fejlesztése, gyűjteményes növénykert fejlesztése, élettelen természeti értékek – pl. barlangok – fejlesztése)
• Megújuló energiahordozók növelése
• Hatékonyabb energiafelhasználás
• Fenntartható életmód és fogyasztás (fogyasztásmegelőző kampányok, mintaprojektektek)
• Projekt előkészítés
• Technikai segítségnyújtás (KEOP menedzsment tevékenységére)

A felsoroltak közül az első számú prioritást élvező projektek, feladatok a teljes rendelkezésre álló keret 53 %–át teszik ki, ezen belül a szennyvíztisztításé a legnagyobb szelet (29%).hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GKI: javult, de a válság előtti szinten van a bizalmi index

Az üzleti szektorban az ipar kivételével minden ágazatban javultak a várakozások. Tovább olvasom