Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kevés repce termett Zalában

Őszi búzából átlagosan 4,1 tonna, repcéből pedig 2,8 tonna termett hektáronként Zala megyében; a búza hektáronkénti termésátlaga 0,6 tonnával, a repce terméshozama pedig 0,4 tonnával lett kevesebb az előre becsült értéknél - tájékoztatta Farkas Gyöngyvér, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) földművelésügyi igazgatója az MTI-t.

A 6600 hektáron vetett őszi búza 25 százalékát takarították be eddig Zala megyében. A learatott búza minősége az első vizsgálatok alapján az étkezési búzára specializálódott területeken megfelel a feltételeknek, a kisebb termelőknél azonban gyengébb minőségű gabona termett.

A takarmánybúza ára 30 ezer forint körül mozog, az étkezési búzát pedig 35 ezer forint körül áron lehet eladni. A végső felvásárlási árat nem lehet előre megjósolni, de a tavalyi évhez képest folyamatosan emelkednek az árak, és várhatóan nagyobb lesz a takarmánybúza és étkezési búza közötti árkülönbség is - mondta az igazgató.

Farkas Gyöngyvér elmondta; idén szinte valamennyi terményt magasabb áron lehet eladni, mint tavaly. Nagy a kereslet a repce iránt, a felvásárlási árak emelkedő tendenciát mutatnak. A repce tonnánkénti ára jelenleg 85-87 ezer forint körül alakul, így azok a gazdák jártak jól, akik az alacsonyabb 70-72 ezer forintos áron csak egy kisebb részét kötötték le a várható termésnek.

Az őszi árpa termésátlaga 4,5 tonna volt, ami elfogatható hozamot jelent. A 4 ezer hektáron vetett őszi árpa aratása zökkenőmentesen lezajlott, a terményt 24-26 ezer forintért lehet eladni.

A földművelésügyi igazgató beszélt arról is, hogy a megyében nincsenek raktározási gondok. Lassan elfogynak a tavalyi készletek, a lekötött gabonát gyorsan elszállítják a felvásárlók, a többit pedig viszonylag gyorsan és jól lehet értékesíteni. Az európai uniós pályázatoknak köszönhetően a gépesítés is megoldódott, a gazdák megfelelő minőségű, viszonylag fiatalabb gépparkkal rendelkeznek.

Az őszi betakarítású növényeknél azonban a szárazság okozhat problémát. A napraforgónak is jól jönne az eső, a kukoricánál pedig, ahol sűrűbb a vetés, jól látszik, hogy az alsóbb levelek kezdenek sárgulni, ami a vízhiányt mutatja - mondta az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Kapuváron és Csornán

A kapuvári és csornai kirendeltségek a következő munkakörökbe keresnek embereket: Tovább olvasom