Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Kevés és drága lesz az olívaolaj

Idén katasztrofális volt az olajbogyószüret Olaszországban és Dél-Európa nagy részén, így az olívaolaj nem csak kevés, hanem drága is lesz - írta vasárnap a francia AFP hírügynökség.
Olaszországban elsősorban Toszkánában és Umbriában pusztított az időjárás: ezúttal nem aszály, épp az ellenkezője. A szokásosnál hűvösebb, esős nyár akadályozta az érést, és kedvezett a kártevők elszaporodásának. Olaszország déli részén baktériumfertőzés is ártott. A termelők szerint a terméskiesés átlagosan 35 százalékos.

Spanyolországban préselték tavaly a világ olívaolaj-termelésének a felét. Ott viszont a szárazság és a baktériumfertőzés miatt várhatóan felére csökkent az előállítható étolaj mennyisége.

Az ágazat szervezete, a Nemzetközi Olívaolaj Tanács szerint az olívaolaj nagykereskedelmi ára átlagosan 37 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. Az olasz termelők szerint a fogyasztói árak rövidesen 60 százalékkal is magasabbak lehetnek, mint egy éve.

Az olasz és spanyol helyzet következményeit valamelyest ellensúlyozza, hogy Görögországban és Tunéziában jó volt a termés. Ott a termelők abban reménykednek, hogy nagyobb részt szerezhetnek a legjobb minőségű olívaolajok piacából. A nagy drágulás távolabbi, eddig a piacon nem szereplő vidékeknek is ötletet ad: szakértők szerint hamarosan jelentős olívaolaj-exportőrré válik például Ausztrália.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az innovációk ötöde lesz sikeres tömegtermék a bevezetést követő egy évben

Az innovációk ötöde válik sikeres tömegtermékké a bevezetést követő egy évben Magyarországon - derül… Tovább olvasom