Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Kétmilliárdos fejlesztés a zalahalápi parkettagyárban

A következő három évben közel kétmilliárd forintot költenek a Bakonyerdő Zrt. Zalahalápi Parkettagyárának fejlesztésére, így a teljes technológia megújítására - mondta a parkettagyár igazgatója.

Várkonyi Gábor tájékoztatása szerint az ország második legnagyobb parkettagyárában évente átlagosan 600 ezer négyzetméter háromrétegű szalagparkettát gyártanak, a fejlesztést az idén három új szárítókamra megépítésével már elkezdték.

A parkettagyártás teljes megújítását célzó beruházás első üteme 80 millió forintba került, ezt követi még ebben az évben egy hétszáz négyzetméteres felületkezelő csarnok építése.

A Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. tulajdonában lévő gyár három év alatt az ország legmodernebb parkettaüzeme lesz, a fejlesztés utolsó ütemében a préselési technológiát cserélik le mintegy egymilliárd forintos költséggel.

A régi és az új technológiák párhuzamosan működnek, s ezzel a termelés és a beruházás folyamatos lesz.

A gyártás megújításával és az új technológiák bevezetésével 1,3 millió négyzetméterre növelik a termelési kapacitást, s a fejlesztések a minőség javítása mellett a választék bővítését is szolgálják.

A belföldi értékesítésben piacvezető zalahalápi parkettagyárat három éve igazgató Várkonyi Gábor szerint a magyar építőipar visszaesésével és az új építésű lakások csökkenésével együtt drasztikusan visszaesett a szalagparketta iránti kereslet, a mélypontot a 2009-es év jelentette.
A harmincöt éve működő parkettagyár a termelést a kereslethez igazította, nem raktároznak árut.

A fellendülés már megkezdődött, hiszen a termelés a 2009-es 320 ezer négyzetméterről az idei évi tervek szerint 600-630 ezer négyzetméterre nő, s a gyár ismét teljes üzemben működik, 170 fővel.

A Zalahalápon gyártott parketta 80 százalékát a világ 19 országába exportálják, legnagyobb partnereik - a korábbi Németország helyett - Ukrajna, Lengyelország, Litvánia, Olaszország és Ausztria. Kiemelte: a technológiához igazított létszámmal jelenleg egy műszakra vetítve többet termelnek, mint 270 fővel még 2008-ban.

Várkonyi Gábor elmondta azt is, hogy 2011-ben hosszú idő után újra nyereséget termel a sokáig veszteséges parkettagyár: az árbevétel 2009-ben 1,8 milliárdról 2010-ben 2,3 milliárd forintra nőtt, míg az idén a tervek szerint 2,6 milliárd forintra emelkedik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

120ezer cég ellen folyik adóvégrehajtás

A cégek számához képest a legkevesebb eljárás (8,2 százalék) Győr-Moson-Sopron megyében és Zala… Tovább olvasom