Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Keresse a legjobb megtakarítási lehetőséget

A PSZÁF programjával 167 hitelintézet közel kétezer betét jellegű megtakarítási konstrukcióját lehet egyszerűen és gyorsan összehasonlítani.

A lakossági ügyfelek tájékozódását segítő betét- és megtakarítás kereső programot indított honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a programmal 167 hitelintézet - bank, fióktelep, takarékszövetkezet - közel kétezer betét jellegű megtakarítási konstrukcióját lehet egyszerűen és gyorsan összehasonlítani - közölte a PSZÁF szerdán.

A www.pszaf.hu/fogyasztoknak/balämenu/betetilekerdezo címen elérhető alkalmazás a lekötött betétektől a befektetési konstrukciókkal kombinált betéteken és a megtakarítási számlákon át egészen a tartós befektetési szerződésekig tartalmazza a piacon aktuálisan elérhető betéti konstrukciókat.

A június 1-jétől működő program a pénzügyi szolgáltatók kötelező adatszolgáltatásán alapul, azaz a piacon aktuálisan kínált termékek legfontosabb jellemzői alapján tud keresni a felhasználó. A betét- és megtakarítás kereső indítását a piaci szereplőkkel történt szakmai konzultáció, több hónapos informatikai tesztelés, és a PSZÁF új adatfogadási rendszerének fejlesztése előzte meg - olvasható a közleményben.

Illusztráció
Illusztráció


A kereső programban a felhasználók a választást megkönnyítő fogyasztóvédelmi információkat, pénzügyi szótárt, mérlegelendő szempontokat és figyelemfelhívásokat is találnak. Azoknak, akik nem tudják, hogy pontosan milyen típusú terméket keresnek, a döntést megkönnyítendő, több lépcsős választó program áll rendelkezésre, ha pedig egy ügyfél számára több konstrukció jellemzői tűnnek megfelelőnek, a kiválasztott termékek összehasonlítását külön alkalmazás segíti.

A PSZÁF közlése szerint nem szerepelnek a programban a speciális célhoz kötött megtakarítási konstrukciók (például a lakás-takarékpénztári megtakarítások, nyeremény betétkönyvek, gyámhatósági takarékbetét), valamint az egyedileg kialakított jellemzőik miatt a befektetési jellegű függő kamatozású betétek, illetve a privát- és prémiumbanki termékek.
A közleményben emlékeztetnek, hogy a PSZÁF klasszikus hatósági feladatai mellett egyre nagyobb hangsúlyt helyez a fogyasztók korszerű tájékozódásának elősegítésére. Ennek érdekében tavaly áprilisban már elindította hitel- és lízingválasztó programját, amely - júliusi bővítésének köszönhetően - immár valamennyi hitelintézet és pénzügyi vállalkozás konstrukcióinak adatait összegzi. A harmadik fogyasztóvédelmi internetes kereső eszköz, a lakossági számlaválasztó program várhatóan 2012 elején indul majd.

Olvasóink írták

 • 3. tradermike 2011. június 04. 16:04
  „Hehe, ez jó. A PSZÁF egyértelműen bemutatja, hogy ők nem azért vannak, hogy rossz/hibás/az ügyfél számára hátrányos banki konstrukciók ne kerülhessenek a fogyasztók elé. Sőt, most még segítenek is eladni a bankoknak ezeket a ´termékeket´.”
 • 2. turtle 2011. június 01. 13:14
  „http://www.pszaf.hu/fogyasztoknak/bal_menu/betetilekerdezo”
 • 1. Phobos 2011. június 01. 12:41
  „A keresett oldalt valószínűleg eltávolították, megváltoztatták a nevét vagy jelenleg nem elérhető.

  Próbálja meg az alábbiakat:

  Ha a lap címét a címsorban adta meg, ellenőrizze, hogy nem gépelte el az URL-t
  Kattintson az http://www.pszaf.hu/ címre és próbáljon meg keresni egy linket a kivánt információ eléréséhez
  Használja a bal vagy a jobb oldali navigációs eszközöket, hogy megtalálja a keresett információt
  Kattintson a "vissza" gombra és próbáljon ki egy másik linket
  Próbálja meg a keresőn keresztül elérni a kívánt tartalmat”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reciklált papír alapú eróziógátló panel

A Sragner & Sragner Kft. a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében 26.306.280 forint vissza… Tovább olvasom