Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kartellgyanú: hét magyar bank összehajolt?

A vizsgálat a lakossági jelzáloghitelek kamatának egy időben végrehajtott emelése miatt indult.
A Gazdasági Versenyhivatal szerdán (GVH) vizsgálatot indított hét magyarországi pénzintézetnél a lakossági jelzáloghitelek kamatának egy időben végrehajtott emelése miatt, aminek valószínű magyarázata a hatóság szerint a bankok közti megállapodás - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.

Az ügyindítás első lépéseként egyes vállalkozások székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a GVH munkatársai.
Az eljárás az OTP Bankot, az Erste Bank Hungaryt, az MKB Bankot, a Raiffeisen Bankot, a CIB Bankot, az Unicredit Bank Hungaryt és a Fundamenta-Lakáskasszát érinti.

A GVH észlelte, hogy a magyar lakossági bankpiacon több vezető pénzintézet 2011. szeptember 22. után egymással közel azonos időpontban jelentős mértékben, 0,5-2 százalékponttal megemelte lakossági jelzáloghiteleinek kamatát, illetve magasabb kamatú új terméket vezetett be. A GVH tudomására jutott információk szerint a bankok egy időben végrehajtott emeléseinek valószínű magyarázata a bankok közti megállapodás.

A feltételezett megállapodás tartalma szerint a nevezett kereskedelmi bankok a devizahitelek végtörlesztése kapcsán magasabb kamatozású termékeket kínálnak, illetve korlátozzák alacsonyabb kamatozású termékeik elérhetőségét.

A GVH tudomására jutott információk szerint a fenti megállapodáshoz kapcsolódóan valószínűsíthető egy a termékek elérhetőségét korlátozó megállapodás a Fundamenta-Lakáskassza és a kereskedelmi bankok között is. A magatartás következtében az ügyfelek magasabb árat kényszerülnek fizetni a hiteltermékekért, illetve bizonyos ügyfelek számára korlátozódik az elérhető termékek köre.

A GVH gyanúja szerint a pénzintézetek feltételezhetően megsértették a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseket.

A GVH közleménye szerint a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

A közlemény tartalmazza azt is, hogy az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke október 4-én jelentette be: kartellezés gyanút vet fel, hogy a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének engedélyezését követő napokban több bank megemelte forinthiteleinek kamatait. Ezért arra kérte a Gazdasági Versenyhivatal elnökét, vizsgálja ki, hogy a versenytörvényt megsértve összejátszottak-e a bankok a hitelkamatok megemelésekor, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét is kérte, állapítsa meg, hogy a bankok a pénzintézeti és a fogyasztóvédelmi törvények betartásával jártak-e el a forinthitelek kamatainak megdrágításakor.

Illusztráció
Illusztráció

Olvasóink írták

 • 14. astra1 2011. november 29. 17:12
  „nem.”
 • 13. ifhorvth 2011. november 26. 06:59
  „A állami cégeknél dolgozó alkalmazottakat kisegíti az állambácsi. Írja az index. Max. 7.5 mille kamatmentes kölcsönt kapnak, a devizás hitelük végtörlesztésére. Már folyik az összeírás , mennyi devizás hiteles van. K...a jó, aki meg nem állami alkalmazott pusztuljon meg!”
 • 12. Zsudiji 2011. november 25. 00:54
  „Legalább egy kicsi bünti lesz. Nem kell megijedni, nekik nem fog fájni.”
 • 11. load 2011. november 24. 22:46
  „4. Túrabakancs
  "Azért kíváncsi vagyok arra, hogy egy szoclib kormány idején számíthattak volna e a
  bankok büntetésre, a hitelesek pedig bárminemű segítségre."
  Túrabakancs!
  Figyeld a dátumot!

  Harminc bankot vizsgál a PSZÁF
  Index,
  Független Hírügynökség
  2010. március 31., szerda 21:16 |
  A PSZÁF vizsgálja, hogy harminc bank mennyire tartott lépést forinthiteleinek kamataival a jegybanki alapkamat csökkentésével, és így betartotta-e a banki magatartási kódexben foglaltakat. A lakáshitelek terheinek csökkenési üteme az MNB adatai szerint messze elmaradt az alapkamat csökkenésétől.”
 • 10. pancser 2011. november 24. 12:37
  „Semmi gond, legfeljebb nem hiteleznek, ha meg elüldözik őket szépen átsétálunk a pénzünkkel együtt az osztrák anyabankhoz. Biztosabb is jobb is. Itthon meg majd megalakul a Puszta bank, természetesen állami tulajdonban. Ami itt folyik vajon meddig tart még, végül már mindegy Jobbik vagy Fidesz, egymásra licitálnak a hülyeségben. Semmi közük a polgári Magyarországhoz.”
 • 9. bojtár 2011. november 24. 09:39
  „5. Túrabakancs 2011.11.23. 16:43
  persze,hogy aggasztja az amerikai külügyminisztériumba eljuttatott orsós viktros levelében(wikileaks) az áll,hogy a Jobbikot bármi áron el fogják tüntetni és ennek jelei látszanak pintér sanyika az ügyészség a bíróság...... törvényellenes intézkedésin”
 • 8. Miértmagyar? 2011. november 24. 06:48
  „7°Te most viccelsz, vagy ennyire naiv vagy?”
 • 7. qeu 2011. november 23. 18:10
  „Hölgyeim és Uraim!
  Még ne törjünk pálcát senki(k) felett sem, mert a gyanú az csak gyanú, ezt bizonyítani is kell majd. Később ha elmarasztaló döntés lesz, akkor szabad reklamálni a megfelelő módon.”
 • 6. Karcsika 2011. november 23. 17:10
  „Re: 3. kerteszb 2011.11.23. 15:17

  Az MSZP-nek meg azt, hogy idáig jutottunk.

  Az MSZP mi a fenének engedte garázdálkodni a bankokat?
  Folyt nekik is a lé!”
 • 5. Túrabakancs 2011. november 23. 16:43
  „Most olvasom az egyik gazdasági oldalon:
  a külföldi banki szektornak és pénzügyi befektetőknek az sem tetszik, hogy az
  állítólagos rossz orbáni gazdasági intézkedések végett megerősödött a Jobbik mint párt,
  és ez aggasztja a befektetőket. Emiatt mindenképpen ki akarják majd kényszeríteni a kormányunktól,
  hogy változtasson az eddigi elveiken, minden téren. Ha ez nem történik meg, az esetlegese IMF-el való sikeres
  megállapodás sem fogja megnyugtatni a forintot, újabb leminősítések következhetnek az elkövetkezendő
  időszakban. Szóval nem egyszerű a helyzet. Mivel az eladósításunk befejeződött nagyrészt, emiatt azt
  kell csináljuk, amit kérnek tőlünk a multik. Ezt úgy nevezik: Csapda! "Köszönjük" MSZP! Persze ez volt a céljuk.
  Szó szerint!”
 • 4. Túrabakancs 2011. november 23. 16:04
  „Tisztelt hozzászólók! /1+2+3/
  Mit kellett volna tenni a kormánynak? <moderálva> Mást meg demokráciában nem lehet tenni egy magán bankkal szemben.
  Még ezen intézkedések végett is rengetegen támadják a kormányunkat külföldön.
  Azért kíváncsi vagyok arra, hogy egy szoclib kormány idején számíthattak volna e a
  bankok büntetésre, a hitelesek pedig bárminemű segítségre. Ahelyett hogy Orbánt
  meg a kormányt támadjátok, inkább gondolkozzatok mielőtt hülyeségeket írogattok!!”
 • 3. kerteszb 2011. november 23. 15:17
  „Köszönjétek a kormánynak, a végtörlesztés veszteségei miatt emeltek.”
 • 2. Joebacsi70 2011. november 23. 14:04
  „A devizahitelesek szempontjából a végeredmény lényegtelen. Az emberek összességét tekintve viszont még hátránnyal is fog járni. Megállapítják a kartellt. Kiszabnak X tíz vagy százmillió forint büntetést a bankoknak. Ennyi. A bankok pedig szépen továbbhárítják ezt, különböző emelések (számlavezetés, pénzfelvétel, utalás díja, kártyadíj,sms díja,stb) formájában. Az állam pedig előre részesedett a bevételből.
  Hasonló volt a gyakorlat akorábbiakban is. Pofátlanul, indokolás nélkül vagy nem valós indokolással emeltek kamatot ? Megtévesztő volt a reklám ? Nem volt jó a végtörlesztéses nyomtatványuk ? Jól megbüntetjük őket, hadd jöjjön a bevétel. Az emberek ? Kit érdekelnek ? Esetleg valaki megszüntethette a szerződését megtévesztés miatt ? Csökkentették a kamatot visszamenőleg? Visszatérítettek bármit is utólag ?
  Köszönjük a semmit !”
 • 1. 1soproni 2011. november 23. 13:49
  „Miért nem kérdezik meg a Csányit. Biztos megmondja, ha úgy volt :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cafeteria: a cégek 70 százaléka megtartja? Önnek lesz?

A cégek több mint negyede még bizonytalan, 3 százalék pedig nem ad cafeteriát dolgozóinak - derül ki a Sodexo felméréséből. Tovább olvasom