Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Karácsonyi ajándék hitelből – ne érjen kellemetlen meglepetés

Fogyasztói hitel esetén minden esetben élhetünk az előtörlesztés lehetőségével is, ezzel is csökkentve a járulékos fizetési kötelezettségünket.

Közeledik a Karácsony, sokan áruhitelből, fogyasztói hitelből veszik meg az ajándékokat a fa alá. Azonban sokszor az ünnepek után derül ki, hogy mégsem jártunk jól a választott hitellel, fizetési móddal. Mire figyeljünk tehát fogyasztói hitel felvétele esetén?

Többféle módon juthatunk ilyen jellegű hitelhez, a leggyakoribb az az eset, amikor az áruházban kitelepült hitelközvetítőnél a vásárláskor megkötjük a hitelszerződést is, ha vittük magunkkal a hiteligényléshez szükséges iratokat. A másik gyakori eset, amikor termékbemutatón veszünk részt és ott töltjük ki a szükséges papírokat, és pár nappal később kapunk választ a pénzintézettől.

A jogszabály részletesen felsorolja azokat az adatokat melyről a szerződés megkötését megelőzően tájékoztatni kell a fogyasztót. Ilyenek például a hitel típusa, teljes összege, futamideje, termék megnevezése, kamata, thm, a fogyasztó által fizetendő teljes összeg, törlesztőrészletek száma, gyakorisága, a hitelhez kapcsolódó valamennyi díj, jutalék, késedelmi kamat, fizetés elmulasztásának következményei, elállási jog, előtörlesztéshez való jog.

Mindenképpen előre kell ezekről az adatokról informálódni, és nem csak azt az egy reklámszöveget elolvasni, miszerint az adott hitel kamatmentes, hiszen ettől még terhelhet minket kezelési költség, egyéb díj, melyek már nem teszik annyira vonzóvá az adott hitelkonstrukciót.

Fontos azt is tudnunk, hogy ha elállunk a termék értékesítésére vonatkozó szerződéstől, akkor ez az elállás felbontja a hitelszerződést is, tehát az eredeti állapotot kell visszaállítani, a terméket vissza kell szolgáltatnunk, míg a befizetett összegeket vissza kell kapnunk. Ugyanígy hibás teljesítés, vagy késedelmes teljesítés esetén lehetőségünk van visszatartani az esedékessé váló törlesztést, addig amíg nem rendeződik a panaszunk. Ennek egyetlen feltétele van, hogy a visszatartási jog gyakorlását megalapozó körülményekről papíron vagy más tartós adathordozón igazolható módon tájékoztassuk a hitelezőt.

Fogyasztói hitel esetén minden esetben élhetünk az előtörlesztés lehetőségével is, ezzel is csökkentve a járulékos fizetési kötelezettségünket, hiszen ilyenkor a hitelező csökkenti a hitel teljes díját az előtörlesztett részlet vonatkozásában a hitelkamattal és hitelkamaton kívüli minden egyéb ellenszolgáltatással.

Olvasóink írták

 • 4. miracle 2010. december 06. 17:37
  „Ez Magyarországon falra hányt borsó.”
 • 3. Csetneky 2010. december 06. 16:38
  „Aki ilyen kamatok mellett hitelből vesz ajándékot, az nem teljesen normális. Akkor miből vegyen, akinek nincs? Kétféle megoldás létezik. Egyrészt mivel már idén december 26-án tudom, hogy jövőre is lesz karácsony, elkezdek évközben spórolni. Másrészt ha nincs miből, nem veszek ajándékot. Elvileg úgyis a szeretet ünnepe, az meg létezik ajándék nélkül is, vagy saját készítésű, rendkívül olcsó ajándékkal.”
 • 2. buszsofőr 2010. december 06. 14:34
  „Mekkora <moderálva> az, aki fogyasztási hitelt vesz fel, vett fel, fog felvenni... :D
  Aztán kiderül róluk, hogy tudnak spórolni, csak nem maguknak, hanem a banknak.”
 • 1. Slowflash 2010. december 06. 09:46
  „Könyörgöm ne! Ne vegyetek fel több hitelt feleslegesen! Nem kell az a prostituált új TV meg egyéb baromság! A válságot nem hitel felvétellel kell megoldani, hanem lépésről-lépésre. Mindenki addig nyújtózkodjon! Vagy tán kell a cifranyomorúság?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyük a pénzünket Ausztriába?

A befektetéseik biztonságába vetett hit megrendülése sok magyart ejthet gondolkodóba, hogy… Tovább olvasom