Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Jövőre már kamatot emelhet a Nemzeti Bank

Már nyáron elkezdődhet a pénzügypolitikai szigorítás az Egyesült Államokban, ha a jelenlegihez hasonló lendülettel folytatódik a munkahelyteremtés az amerikai gazdaságban - áll londoni elemzők hétfői előrejelzésében.

Az idei amerikai kamatemelési kezdet ugyanakkor nem konszenzusos vélemény a Cityben.

Egyes citybeli elemzők a legkésőbb jövőre mindenképpen várt globális szigorítási kezdet miatt 2011-ben Magyarországon is fokozatos kamatemeléseket valószínűsítenek. A Moodyís Investors Service nemzetközi hitelminősítő globális hitelfolyamat-elemző szolgáltatásának - Moodyís Credit Trends - hétfőn közölt forgatókönyvei szerint, ha az amerikai magánszektorban keletkező új munkahelyek számának átlagos havi növekedése a májussal záruló három hónapban eléri a nettó 120 ezret, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve júniusi ülésén valószínűleg figyelmeztetést ad ki a jelenleg 0-0,25 százalékos sávban rögzített szövetségi napikamat-cél közelgő "normalizálásáról". Ha a júliussal záruló öt hónapban is kitart a havi 120 ezres átlagos állásszám-növekedési ütem, a Fed augusztusban jó eséllyel kamatot emel - áll az előrejelzésben.

A piacon komoly pozitív meglepetést keltett, hogy márciusban a vártnál sokkal nagyobb mértékben, 123 ezerrel nőtt az új munkahelyek száma az amerikai gazdaság magánszektorában. Vannak ugyanakkor nagy citybeli házak, amelyek ezzel együtt sem várják a Fed kamatszigorításának idei kezdetét, arra a véleményükre hivatkozva, hogy az amerikai gazdaság egészének növekedési lendülete jövőre várhatóan megtorpan. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző cége - áprilisra szóló legfrissebb világgazdasági prognózisában azt jósolta, hogy 2011 harmadik negyedévéig érvényben marad a Federal Reserve jelenlegi, zéróhoz közelítő szövetségi napikamat-célsávja.

Az EIU szerint ezt a várakozást éppen a Fed legutóbbi nyilatkozatai támasztják alá, amelyekből az tűnik ki, hogy a jegybank változatlanul aggódik az amerikai gazdaság állapota miatt. A ház - vásárlóerő-paritáson mérve - 3,8 százalékra javította az idei világgazdasági növekedésre szóló prognózisát az előző havi elemzésben szereplő 3,7 százalékról, de fenntartja azt a nézetét, hogy jövőre 3,5 százalékra lassul vissza a világszintű növekedés, mivel a cég londoni elemzői szerint a magánfogyasztás még nem lesz képes ellensúlyozni az állami gazdaságösztönző intézkedések akkor már várhatóan halványuló hatásait. Ugyanezen okból az EIU az amerikai gazdaságban még nagyobb arányú lassulást jósol: áprilisi előrejelzése szerint jövőre az amerikai hazai össztermék (GDP) csak 1,6 százalékkal növekszik reálértéken a ház által az idei évre várt 2,8 százalékos GDP-plusz után. Egyes citybeli elemzők szerint a jövőre mindenképpen várt globális szigorítások miatt 2011-ben Magyarországon is valószínű a fokozatos kamatemelés.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének néhány napja kiadott új, 2010-2011-re szóló felzárkózó piaci pénzügypolitikai előrejelzésében az állt, hogy a ház az idén még nem vár szigorítást a Magyar Nemzeti Banktól (MNB), tekintettel arra, hogy a továbbra is gyenge belső kereslet és a nagy negatív kibocsátási rés valószínűleg még lejjebb nyomja a maginflációt. Az elemzés szerint azonban az sem várható, hogy 2011-ben a magyar pénzügypolitika függetleníteni tudja magát a kezdődő globális kamatemelési ciklustól. A JP Morgan londoni elemzői ezért összesen fél százalékpontnyi jövő évi magyarországi kamatemelést vettek be prognózisukba. A ház szakértői a múlt hétfői, negyed százalékpontos MNB-kamatcsökkentési döntés után adott elemzésükben is kitartottak azon várakozásuk mellett, hogy az MNB 2011 késői szakaszában fokozatos kamatemelési ciklusba kezd. Közölték ugyanakkor: a múlt heti csökkentéssel már elért 5,50 százalékról 5,00 százalékra módosítják az idei magyarországi kamatmélypontra adott előrejelzésüket, egyebek mellett annak nyomán, hogy az egy héttel korábbi EU-csúcs döntéseinek hatására a görög adósságproblémával kapcsolatos piaci aggályok kezdenek enyhülni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

K&H Bank: lassan indul a lakáshitelezés

A deviza alapú lakáshitelek 9 milliárd forinttal, 3,4 százalékkal bővültek, annak dacára, hogy a… Tovább olvasom