Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Jönnek a nyugdíjlevelek - Figyeljen a határidőkre!

Az ONYF leveléhez csatolt tájékoztató szerint az öröklés miatt nem érdemes a magánpénztárnál maradni.

Az ONYF leveléhez csatolt tájékoztató szerint az öröklés miatt nem érdemes a magánpénztárnál maradni, hiszen „kedvezőbb kilátásokat nyújt a társadalombiztosítási rendszerbe történő visszalépés". Az új törvény szerint viszont ez egyáltalán nincs így. A tb-rendszerbe nem visszalépők 2011. november végéig szerzett állami nyugdíjjogosultsága viszont megmarad.

Megkezdte a magán-nyugdíjpénztári tagok tájékoztatását az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF). A személyre szóló levelek kézbesítésével akadhatnak gondok, mert úgy tűnik, a rendelkezésre álló adatbázis nem tökéletes. A Napi Gazdasághoz érkezett jelzések szerint több levél is rossz címre ment, sőt kaptak nem magánpénztári tagok is.

Határidők - 2011

Nyilatkozattétel a magánpénztárnál maradásról - január 31.

Rendelkezés a kiegészítő tagdíjról és reálhozamról* - február 28.

Előbbi híján pénztári tájékoztatás - március

Esedékes összeg folyósítása - április–június

*csak a visszalépőkre vonatkozik

Forrás: ONYF-tájékoztatás
Meghökkentő módon a névre szóló levélben deklarálják, aki visszalép, annak ellátását nem csökkentik amiatt, mert korábban magánpénztári tag volt. A levélhez csatolt tájékoztatás tartalma is elég meglepő, ebből ugyanis úgy tűnik, mintha maga a kormányzat sem bízna abban, hogy a most megalkotott szabályok alapján is elég vonzó az állami nyugdíj.

Egyértelműen azt jelzik ugyanis, hogy az öröklés miatt nem érdemes a magánpénztárnál maradni, hiszen „az öröklés, illetve a hozzátartozói ellátások szempontjából is kedvezőbb kilátásokat nyújt a társadalombiztosítási rendszerbe történő visszalépés". Az új törvény szerint viszont ez egyáltalán nincs így, hiszen csupán – a későbbiekben kidolgozandó – özvegyi nyugdíjra lehet (esetleg) jogosult majd az elhalt házastársa. Gyermekekről tehát szó sincs. Mint sulykolják: „a pénztártagság fenntartása minden életkorban és bármely jövedelmi szint mellett kockázatos". Itt az ellátási korlátról feledkeznek meg, vagyis hogy bizonyos jövedelmi szint felett már nem keletkezik plusznyugdíj.

A levélben éppúgy, mint a törvény indoklásában, hangsúlyozzák: a tb-rendszerbe nem visszalépők 2011. november végéig szerzett állami nyugdíjjogosultsága megmarad, eddig szerzett jogai tehát nem sérülnek. Egyes kormányzati nyilatkozatokban azonban az szerepelt, hogy a magánkasszáknál maradók közül azok, akik nem rendelkeznek már most húszéves jogosultsági idővel, egyáltalán nem kapnak állami nyugdíjat.

A nyugellátásról szóló új törvényben a jogosultsági idő valóban húsz évvel indul (a havi bruttó átlagkereset 33 százalékára számíthat nyugdíjként a csak állami rendszerben levő, a magánpénztári tagnál ez az arány 24,4 százalék), de a mellékletben szereplő szorzószám alapján a helyzet nem ilyen vészes. E szerint a 14 hónapra (2010. október elseje és 2011. november vége között) a magánkasszáknál maradókat is teljes állami nyugdíjjogosultság illeti meg, az ezt megelőzően szerzett időszakban pedig az állami nyugdíj 75 százalékát kaphatják. Ez az arány korábban is érvényes volt – bár az említett tájékoztatóban kiemelten, elborzasztó tényezőként szerepeltetik.

Olvasóink írták

 • 3. szocdem 2011. január 03. 10:01
  „Ostoba svihál társulat ez a zegész banda!..

  Egy szó sem igaz abból amiket össze-vissza hordanak.

  HA meg arra gondolok, hogy ezek akarnak Európa egész életét meghatározó törvényeket kitalálni - nos úgy érzem magam mintha egy barakkban volnánk, ahol csak úgy, úri szeszélyből, találomra végeznek ki embereket....”
 • 2. load 2010. december 30. 12:57
  „"Az ONYF leveléhez csatolt tájékoztató szerint az öröklés miatt nem érdemes a magánpénztárnál maradni, hiszen ,,kedvezőbb kilátásokat nyújt a társadalombiztosítási rendszerbe történő visszalépés"."
  Ez a mondat, így leírva nem igaz.
  Ezt a levelet már nem szakemberek, hanem politikusok írták.”
 • 1. Fürgeszarvas 2010. december 29. 11:44
  „Én például arról várnák értesítést , hogy a 2009- es tevékenységem után , melynek járulékait - így a nyugdíjbiztosítást is - késedelem nélkül befizettem az APEH felé , miért nem sikerült ezidáig megállapítani az ezután járó nyugdíjat ! Arról nem is beszélek,hogy ebből következően nem is fizettek egy árva peták nyugdíj emelést sem ! Én ha nem fizetem be az adót határidőre, akkor "kivégeznek" ! Természetesen visszafelé már nem olyan sürgős ! Ezekből következik többek között az is, hogy azt sem hiszem már el,amit ezek kérdeznek ! Kontárok és mellette csalnak és hazudoznak ! !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengébb forintra számít a piac hosszú távon

A forint kilátását továbbra is gyengének tartják a nemzetközi bankcsoportok elemzői. A svájci frank… Tovább olvasom