Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Jön a tejsztrájk?

Európai uniós méretű sztrájkról dönthetnek a tejtermelők, ha a tagországok mezőgazdasági minisztereinek jövő heti találkozóján nem születnek számukra kedvező döntések - jelentették be a termelők képviselői kedden Brüsszelben.
Az ágazatban tevékenykedők tavasz óta szinte folyamatosan tartanak tiltakozó akciókat, amelyeken egyebek között a tejkvóták emelésének lassítását, a termelők hathatós uniós segítését sürgetik a csökkenő felvásárlási árak miatt.

Mint szövetségük elnöke, Romuald Schaber kedden fogalmazott, megítélésük szerint az uniós tejpolitika teljes egészében elhibázottnak bizonyult.

A jövő heti miniszteri ülés után a gazdák rendkívüli találkozót tartanak, és azon határoznak arról, sztrájkba lépnek-e, vagy sem.

Mariann Fischer Boel, az Európai Bizottság agrárfelelőse kedden úgy nyilatkozott, bár az ágazat súlyos helyzetben van, a világpiacon már kedvező jeleket is tapasztal, amelyek szerint a szektorban a válság elérte mélypontját. Úgy vélte, az árak is stabilizálódni látszanak, jóllehet az elfogadható szintet nem érik el.

Brüsszel az elmúlt hónapokban tett bizonyos lépéseket az ágazat segítésére, de Fischer Boel kedden is megerősítette azt a korábban kifejtett bizottsági álláspontot, amely szerint kiállnak a kvótarendszer régebben elhatározott "fokozatos és kíméletes" felszámolása mellett.
Az Európai Bizottság és személyesen Fischer Boel, a mezőgazdaságért felelős biztos hitelessége múlik a tejágazat stabilizálására tett bizottsági intézkedések hatékonyságán - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament (EP) Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának főtagja, a bizottság keddi ülésén.

A magyar képviselő három konkrét kérdést intézett a mezőgazdasági biztoshoz. Így arra várt választ, hogy egyetért-e a bizottság az exporttámogatások jelentős növelésére tett francia minisztériumi javaslattal; egyetért-e a bizottság a kvóta-alapú támogatások 50 százalékos emelésére tett magyar tejágazati javaslattal; milyen intézkedéseket tervez a bizottság a nagy kereskedelmi láncok mezőgazdasági termelőkkel szemben fennálló piaci erőfölényének megtörésére - derül ki az EP képvizelő, az MSZP EP-delegációjának vezetője MTI-hez eljuttatott közleményéből.

A kvótalapú támogatások emelése kapcsán Tabajdi Csaba megjegyezte, hogy az közvetlenül javítaná a magyar és más új tagállami termelők termelési pozícióit, hiszen bizonyos mértékben képes lenne ellensúlyozni a régi és az új tagállamok mezőgazdasági támogatási szintje közötti különbséget.

A bizottsági tagok túlnyomó többsége elégtelennek tartotta az Európai Bizottság eddigi lépéseit a tejágazat stabilizálására és ellenezték a tejkvóták fokozatos emelésére, illetve 2015-től való megszüntetésükre vonatkozó javaslatot. "Ennek fényében érthetetlen volt Fischer Boel biztos magatartása, aki teljes mértékben elzárkózott a további intézkedésektől, elutasította mind a francia, mind a magyar kezdeményezést" - fogalmazott Tabajdi Csaba.

Olvasóink írták

 • 3. ACSA 2009. szeptember 01. 23:31
  „Megérdemelnék már a marhák is a nyugalmat!!!!:-))”
 • 2. Primax 2009. szeptember 01. 21:38
  „Egy tejgépész :-) :-) :-)”
 • 1. b.zoli 2009. szeptember 01. 21:06
  „mivan :)
  sok a höblöty vagy csak nekem??

  pedig ágazatbeli szakember vagyok énis csak én gépész”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcson a munkanélküliség az euróövezetben

A 16 tagot számláló euróövezet országaiban júliusban 167 ezerrel 15,09 millióra emelkedett az állás… Tovább olvasom