Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Jöhet a szigorúbb pálinkaszabály

A pálinkát piacra kerülés előtt kötelezően bevizsgálnák a hungarikum kiemelkedő minőségének megőrzése érdekében.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az egyik lehetséges megoldásnak tartja a pálinka piacra kerülés előtti kötelező hatósági vizsgálatát a hungarikum pálinka kiemelkedő minőségének megőrzése érdekében - közölte a szaktárca az MTI érdeklődésére.

A VM válasza szerint a minisztérium és a hatóság legfontosabb célja a hungarikum pálinka kiemelkedő minőségének megőrzése, az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés és a tisztességes versenyhelyzet fenntartása. A minisztérium és a hatóság is vizsgálja annak lehetőségeit, mely eszközök igénybevételével teljesülhetnének ezek a célkitűzések. "A sajtóban megjelent tervek, miszerint minden pálinkát piacra jutás előtt kötelező lenne bevizsgáltatni a Nébih-nél, a hatóság szerint az egyik lehetséges megoldás" - írták.

Forrás: MTI/Földi Imre
Forrás: MTI/Földi Imre

A hvg.hu portál a Buksza fogyasztói blog Új szigorúbb pálinkaszabály jöhet címmel megjelent cikkére hivatkozva írt arról: a pálinkapiacért felelős Nébih szeretné megteremteni annak a lehetőségét, hogy a pálinkákat piacra kerülésük előtt kötelező legyen minősíteni. Így nem fordulhatna elő, hogy bizonyos vendéglátóipari egységekben a nyitott palackokba a magánfőzés során készült pálinkák kerüljenek - olvasható a portálon.

A Buksza szerint a forgalomba helyezés előtti ellenőrzés abból a szempontból örömteli, hogy lényegében kiirtja a hamisítványokat, de figyelemmel kell lenni arra, hogy az előzetes minősítés pénzbe kerül, a kisebb pálinkafőzdék számára pedig számottevő megterhelést jelenthet. Mint írták, további következmény az esetleges kötelező ellenőrzésre fordítandó kiadások miatt a pálinkák drágulása lehet.

A VM tájékoztatása szerint a minisztériumban jelenleg nem zajlik a pálinka kötelező forgalomba helyezés előtti ellenőrzésével kapcsolatos jogszabályi előkészítő munka.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem pihennek eleget a magyarok

A hazai munkavállalók harmada nem veszi ki összes szabadnapját, a szabadnapokból átlagosan 36 százalék marad meg év végén - derül ki egy kutatásból. Tovább olvasom