Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Jogsértő pénzügyi tevékenység miatt bírságolt a jegybank

A Meritum Hungary Pénzügyi Zrt. 467 természetes személynek engedély nélkül nyújtott pénzkölcsönt. A jegybank 56 millió forint bírságot szabott ki a társaságra.
Engedély nélküli pénzkölcsönnyújtási és bejelentés nélküli pénzügyi szolgáltatás közvetítésére irányuló függő ügynöki tevékenységet végzett a Meritum Hungary Zrt. - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely megtiltotta a jogsértő tevékenységek folytatását, s összesen 56 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a társaságot.

A jegybank szerdai tájékoztatása szerint piacfelügyeleti eljárás keretében megállapították, hogy a Meritum Hungary Pénzügyi Zrt. óvadéknyújtási szolgáltatás során 467 természetes személynek engedély nélkül nyújtott pénzkölcsönt. A társaság az általa kötött megállapodásokban arra vállalt kötelezettséget, hogy határozott időre készpénzóvadékot helyez el egy fogyasztási kölcsönt nyújtó pénzintézetnél az adósok helyett, akik ennek fejében havonta óvadéki díjat kötelesek fizetni a Meritumnak.

A pénzkölcsönnyújtás két jogszabályi alapeleme, a pénzösszeg rendelkezésre bocsátása és annak visszafizetési kötelezettsége az óvadéknyújtás során így kétséget kizáróan megvalósult - írta közleményében az MNB.

A Meritum emellett azzal, hogy a kölcsönért folyamodókat egy meghatározott pénzügyi intézményhez közvetítette, anélkül végzett pénzügyi szolgáltatás közvetítésére irányuló - bejelentésköteles - függő ügynöki tevékenységet, hogy az MNB nyilvántartásában szerepelne.

Az MNB szerdán közzétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő tevékenységek folytatását. Az engedély nélkül végzett pénzkölcsön-nyújtási tevékenység miatt a jegybank a társaságot 55 millió, a bejelentés hiányában végzett függő ügynöki tevékenység miatt pedig 1 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A közlemény szerint mivel a piacfelügyeleti eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, az MNB büntetőeljárást kezdeményezett az illetékes rendőr-főkapitányságnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb a régi útlevél

A statisztikai adatok szerint egyre csökken a régi, azaz nem e-útlevelek száma, még 146 714 van… Tovább olvasom