Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Jogsértő a Henkel összehasonlító reklámja

A Henkel reklámjában nem tárgyilagosan hasonlította össze a Pur Gold mosogatószert a Jar Platinum mosogatószerrel, a jogsértésért 9 milliós büntetést kaptak.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Henkel 2014. július 7. és augusztus 10. között sugárzott televíziós reklámjában a fogyasztók nem kaptak objektív képet a két összehasonlított mosogatószer közti különbségről, ugyanis nem tárták fel előttük az összehasonlítást megelőző teszt-sorozat részleteit: a tesztelés elemeit, a tisztítóhatás jellemzőit.

A hirdetésben megjelenő felirat ugyan utalt a keményítőfoltok (pl. rizs, tészta, krumplimaradék) oldására példaként, az elhangzottak és a képi megjelenítés azonban az általános (akár a zsíros) szennyeződések tisztításának hatékonyságát közvetítette, és a reklám összhatásában azt üzente a fogyasztóknak, hogy a Pur Gold termék tisztítóhatása – az innovációnak köszönhetően – minden tekintetben jobb, mint a Jar Platinumé.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a reklámfilm összhatását tekintve kiterjesztő utalást tett a különbségre, hiszen az általános hatékonyságra engedett következtetni, azaz többet, mást, jobb eredményeket és nagyobb eltérést mutatott be a két termék között, mint amit a reklámállítások igazolására szánt teszteredmények alátámasztottak.

A GVH a bírság kiszabásakor a tévéreklámok költségeire alapozott. Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő reklámfilm a fogyasztók széles körét érte el, ráadásul a Henkelt az elmúlt 5 évben egyszer már elmarasztalta a GVH a fogyasztókat érintő jogsértő kereskedelmi gyakorlat miatt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átmentek a Nébih tesztjén az étkezési sók

Az átfogó ellenőrzés első felében összesen 14 asztali, tengeri, párolt, finomított és vákuum sót… Tovább olvasom