Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Jógazda Takarékpénztár: Közel 10 milliárd forintnyi betét fagyott be

A takarékpénztár sorsát vélhetően az pecsételte meg, hogy a felügyeleti biztos kirendelése után erőteljes betétkivonás kezdődött.

Az előzetes adatok szerint mintegy 9,8 milliárd forintnyi betét fagyott be a "Jógazda" Szövetkezeti Takarékpénztárnál, ami mintegy 6.500 betétes között oszlik meg.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) húsz munkanapon belül kifizeti a betéteseknek a kártalanítást a biztosított betétek után. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) december 28-án felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékpénztárhoz, korlátozva tevékenységét, egyben felszólította arra, hogy 90 napon belül rendezze tőkeszerkezetét. Január 3-án a felügyelet visszavonta a pénzintézet működési engedélyét, és kezdeményezte a felszámolását. A takarékpénztár sorsát vélhetően az pecsételte meg, hogy a felügyeleti biztos kirendelése után erőteljes betétkivonás kezdődött, így veszélybe került a fizetőképessége. Az MTI információi szerint főként nagybetétesek vették ki a pénzüket, ebből következően a biztosított betétek között alig van olyan, amelynek összege meghaladja a kártalanítási értékhatárt.

Az OBA a névre szóló betét- és kamatköveteléseket személyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forint összegig, jelen esetben 27.885.000 forintig fizeti ki. (Az átszámítás a 2011. január 3-i MNB devizaárfolyamon történik.) A kártalanítást nem kell igényelniük a betéteseknek. Az alap az OBA tájékoztatója szerint a kártalanítás összegéről elszámolást - úgynevezett kártalanítási értesítőt - készít, amelyet tértivevényes levélben küld meg a banki adatállományban található címre. Az értesítőket 2011. január 14-től várhatják a kártalanításra jogosultak. A kártalanításokat a magánszemélyeknek 1 millió forintig postai kifizetési csekken, 1 millió forint felett OBA Betétbiztosítási kártyával fizetik ki.

A magánszemélyek január 10-én, fiókzárásig jelenthetik be annak a bankszámlának a számát, amelyre a kártalanítás összegének átutalását kérik. A jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, egyéb szervezetek, valamint egyéni vállalkozók kártalanítása átutalással történik, az ehhez szükséges számlaszámot abban a "Jógazda" fiókban kell bejelenteni, ahol a társaság számláját vezették. A kártalanítás során a zárolt betétösszeget, a lejárt tartozás utáni összeget nem fizetik ki, valamint az OBA kártalanításokra is vonatkoznak a hatályos adójogszabályok - figyelmeztet a betétvédelmi alap. Ha a betétes 27.885.000 forintot meghaladó, vagy az OBA által nem biztosított betétköveteléssel rendelkezik, akkor az OBA által ki nem fizetett betétrészre a felszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni. Ennek módjáról a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. fog tájékoztatást adni. A magyarországi takarékok 90 százalékát tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) azt javasolja, hogy a takarékoknak legyen újra kötelező az integrációs tagság. A szövetség keddi közleményében azt írta: a kötelező tagság a piaci szereplőknek is érdeke, mert az integráció tagjait egyebek mellett komoly intézményvédelmi és tőkevédelmi program védi.

Azoknál a takarékoknál, amelyek az OTSZ, így az Országos Intézményvédelmi Alap (OTIVA) tagjai, gyakorlatilag értelmezhetetlen a felszámolás fogalma, hiszen az alap azonnal beavatkozik, amikor bármilyen kis mértékű tőkeprobléma először felmerül. Tavaly az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet (ÁKH) betéteseit kellett kártalanítania az OBÁ-nak, amely mintegy 3 milliárd forintot fizetett ki a biztosított betétek után. Tavaly év végéig 50 ezer euróig biztosította az OBA a hitelintézetekben elhelyezett megtakarításokat. Az OBA által nem biztosított betétrészekre állami garancia volt, amit 2008 őszén, a pénzügyi válság kitörésekor vezettek be, miután a legtöbb európai ország növelte a betétek védettségét.

Több állam ugyanis teljes körű garanciát vállalt a pénzintézetekben elhelyezett magánmegtakarításokra, így attól lehetett tartani, hogy hasonló intézkedés hiányában más országokba vándorolnak át a magyarországi betétek. Az idei évtől az Európai Unió betétbiztosítási direktívájának megfelelően 100 ezer euróig biztosítja az OBA a hitelintézetekben elhelyezett megtakarításokat, a teljes körű állami garancia ugyanakkor megszűnt (az utóbbi az 1993. június 30. előtt elhelyezett takarékbetéteket nem érinti).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekedésre számít a szállodapiac

Növekedésre számíthat az idén a magyarországi szállodapiac a BDO hotel és ingatlan tanácsadó… Tovább olvasom