Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Javult a besorolásunk a Fitchnél

Stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról hétfőn a Fitch Ratings, a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolva a lépést.

A kilátásjavítás azt jelenti, hogy a nemzetközi hitelminősítő levette a napirendről a magyar adósosztályzatok visszaminősítését.
A Fitch a kilátás stabilra javításával egy időben megerősítette a hosszú futamidejű szuverén magyar deviza- és forintadósság "BBB mínusz", illetve "BBB" osztályzatait, a rövid lejáratú adósságok "F3"-as besorolásával, illetve a kereskedelmi adósokra külön megállapított, "A mínusz" szintű osztályzati országplafonnal együtt.
A "BBB mínusz" a befektetési ajánlású besorolási sáv alsó széle. Ha a Fitch Ratings innen leminősítette volna Magyarországot, akkor a hosszú lejáratú magyar devizaadósság osztályzata ennél a cégnél átkerült volna a befektetésre már nem ajánlott kategóriába.
A hitelminősítő a kilátásjavításhoz fűzött hétfői londoni elemzésében közölte, hogy a döntés a magyar kormány által tavasszal bejelentett költségvetéspolitikai célokat és intézkedéseket tükrözi. A Fitch értékelése szerint ezek a lépések erősítették a bizalmat aziránt, hogy az államháztartási hiányt 2012-ig sikerül a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá csökkenteni, és az államadósság-ráta tartósan csökkenő pályára kerülhet, enyhítve a szuverén hitelképességre ható kockázatokat.
A Fitch Ratings elemzése szerint a szerkezeti reformprogram megerősíti a kormány elkötelezettségét a jövő évre kitűzött 2,5 százalékos, a 2013-ra szóló 2,2 százalékos, illetve a 2015-ig elérendő 1,5 százalékos GDP-arányos hiánycél mellett.
A Fitch kiemeli, hogy az intézkedések elsősorban a kiadási oldalt érintik.
Mindemellett a nyugdíjpénztári intézkedésekkel a GDP mintegy 1,4 százalékának megfelelő éves társadalombiztosítási bevétel kerül vissza az államháztartáshoz; igaz, körülbelül ugyanennyivel csökkennek a jövőbeni nyugdíjfolyósításhoz felhalmozott magánmegtakarítások is - áll az elemzésben.
A Fitch Ratings szerint ezek az intézkedések jórészt ellentételezik a 2010-es költségvetésben bejelentett társasági és személyi jövedelemadó-csökkentések hatását. Ezek az adócsökkentések 2013-ig a GDP-érték 4,5 százalékát teszik ki, és ezt korábban csak részben fedezték az átmeneti nyugdíjbevételek, valamint az egyes szektorokra és a bankokra kirótt adók.
A Fitch Ratings az elemzésben kiemeli ugyanakkor, hogy jelentős végrehajtási kockázatokat is lát az államháztartási konszolidációs programban. A cég ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a tavalyi hiány 4,2 százalék volt, vagyis meghaladta a 3,8 százalékos GDP-arányos célt.
A hitelminősítő saját előrejelzése az, hogy a magyar államháztartási egyenleg az idén - a nyugdíjpénztári bevételek révén - a GDP 1,8 százalékának megfelelő többlettel zár, jövőre pedig 2,9 százalékos hiány várható.
A Fitch prognózisa szerint a hazai össztermékhez mért államadósság-ráta 80,2 százalékról 2011 végéig 75 százalékra, 2013 végéig 71 százalékra csökken. A cég megjegyzi, hogy az általa a "BBB" sávba besorolt szuverén adósok államadósság-rátájának mediánértéke 37,5 százalék.
A cég szerint a magyar államadósság-dinamika "érzékeny lesz" a gazdasági növekedés ütemére és a kockázati felárakra. A Fitch Ratings közölte, hogy az idei évre 2,8 százalékos, jövőre 3,2 százalékos magyar gazdasági növekedést vár. A kormány "ambiciózus" reformprogramja középtávon élénkítheti a növekedést, jóllehet a hatás egyelőre bizonytalan - áll az elemzésben.
A hitelminősítő felidézi, hogy a kormány a tavasszal kibocsátott dollár- és eurókötvényekkel teljesítette 2011-re szóló külső finanszírozási tervét, és a kötvényeket viszonylag alacsony felárakkal sikerült kibocsátani, az euróövezeti periféria magasan eladósodott országaival kapcsolatos piaci aggodalmak ellenére.
A Fitch Ratings szerint ez növeli a bizalmat aziránt, hogy Magyarország fedezni tudja viszonylag magas - részben az IMF- és EU-hitelek törlesztésével kapcsolatos - köz- és külső finanszírozási igényeit a következő években is.
A hitelminősítő szerint Magyarország a viszonylag magas bruttó és küladósság-ráták és külső finanszírozási igények miatt ki van téve a befektetői kockázatkerülés hatásainak. A nettó küladósság a Fitch által használt meghatározás szerint 2010 végén a GDP-érték 80 százaléka volt a "BBB" osztályzati sávba sorolt szuverén adósok 9 százalékos, tízéves visszatekintésben számolt mediánértékével szemben. Biztató ugyanakkor, hogy ez az adósságráta a 2009 végén mért 82 százalékról csökkent a tavaly év végi szintre; ehhez hozzájárult a 2010-ben elért 2,1 százalékos GDP-arányos folyómérleg-többlet is.
Magyarország ki van téve az euróövezeti szuverén adósságválság esetleges súlyosbodásának is, tekintettel a kereskedelmi kapcsolatokra, a banki tulajdonosi viszonyokra, a magas közadósság-rátára, és a svájci frank túlnyomó szerepére a belső bankhitel-állományban - áll a Fitch Ratings hétfői londoni elemzésében.
A hitelminősítő szerint a magyar adósosztályzat javítását eredményezheti a kormány középtávú költségvetési konszolidációs programjának sikeres végrehajtása, ha ennek révén jelentősen és tartósan csökken az államháztartási hiány és a GDP-arányos államadósság-ráta. Ugyancsak "pozitív besorolási lépéshez" vezethet, ha a gazdaság - jelentős szerkezeti reformok, erőteljes kereskedelmi teljesítmény és csökkenő külső adósságráták révén - visszatér a robusztus növekedési pályára.
Negatív minősítési lépéshez vezethet egyebek mellett egy esetleges jelentősebb költségvetési elcsúszás, vagy az, ha a növekedés "vérszegény marad" - áll az elemzésben.

Olvasóink írták

  • 3. pancser 2011. június 06. 21:53
    „Viktor eltökéltsége meghozza a gyümölcsét, illetve már hozta. ennek hosszabb távon meg lesz a haszna mindenki zsebében is.”
  • 2. háté 2011. június 06. 20:56
    „Ki nem sz@rja le a fitytet? -a narancsos orkánnál jobb kuncsaftot nem találnának, ez a degenerált megöli a magyar népet!”
  • 1. janika 2011. június 06. 20:46
    „"Fitch Ratings"! Nyugi bele kifogják rázni a melós zsebéből minden aprópénzét a spekuláns politikai elit!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 bank osztozik a céges bankszámlák 77 százalékán

A cégalakítások száma Magyarországon évről évre növekszik, ezért a bankszektornak ügyfélszám… Tovább olvasom