Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Javult a bankok likviditása

A likviditás bővüléséhez hozzájárult a hitelintézetek egynapos betéteinek növekedése is.

Márciusban a bankrendszer forint likviditása tovább nőtt a februári javulás után, amit elsősorban a hitelintézetek devizaswap (kamatcsere) állományának csökkenése magyaráz - közölte a Magyar Nemzeti Bank a honlapján kedden.

A likviditás bővüléséhez hozzájárult a hitelintézetek egynapos betéteinek növekedése is, amelyet a kéthetes MNB kötvény teljes állományának csökkenése csak kis mértékben ellensúlyozott.

A hitelintézetek jegybankkal szembeni devizaswap kötelezettségeinek átlagállománya márciusban 116,5 milliárd forinttal csökkent, 221,4 milliárd forintra.

A bankok egynapos betétei 136 milliárd forinttal nőttek, az átlagállomány 275,6 milliárd forint volt márciusban.

A bankok kéthetes MNB-kötvény állománya összességében alig tért el a februári átlagtól: a belföldieknél lévő MNB-kötvény állomány 32 milliárd forinttal 3.447,8 milliárd forintra csökkent, míg a külföldieknél lévő állomány 19,4 milliárd forinttal 640,4 milliárd forintra emelkedett.
A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege a szokásosnál kissé nagyobb mértékben haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, de a túltartalékolás 4,8 milliárd forintos mértéke továbbra is elenyésző a közel 440 milliárd forintos tartalékkötelezettséghez képest.

A központi kormányzat betétei 147,4 milliárd forinttal 1.231,7 milliárd forintra nőttek márciusban.

A forgalomban lévő készpénz állománya 12,8 milliárd forinttal 2.321,6 milliárd forintra csökkent.

Eszköz oldalon a külföldi követelések átlagos állománya kis mértékben nőtt, míg forrás oldalon a külföldi tartozások átlagállománya nagyobb mértékben csökkent. A külföldi követelések állománya 68,9 milliárd forinttal 9.417,8 milliárd forintra emelkedett. A külföldi kötelezettségek 180,4 milliárd forinttal 953,1 milliárd forintra csökkentek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyi fizetést vár egy álláskereső? - 181 ezer az átlag

A férfi álláskeresők által megfogalmazott fizetési elvárások átlaga 181 ezer forint. A megyében 171… Tovább olvasom