Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Januártól kisvállalati adó is lesz

Az új adózási lehetőség célja a vállalkozások adó és adminisztrációs terheinek csökkentése, az adózás egyszerűsítése, illetve a foglalkoztatás növelése.

A kisvállalati adó szerinti adózás esetén az adóalanyiságnak két alapvető feltétele van: a kisvállalati adózás választásának adóhatóság felé történő bejelentése, valamint a törvényben meghatározott feltételek teljesülése.

Az új adózási formát – az egyéni vállalkozó kivételével - az a vállalkozás (például: egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság stb.) választhatja, amely legfeljebb 25 főt alkalmaz, az előző évi bevétele, illetve a mérleg főösszege nem haladja meg az 500 millió Ft-ot, nem eltérő üzleti éves, és a bejelentkezéskor az adótartozása nem több mint 1 millió Ft.

Továbbá feltétel, hogy az adózó üzleti éve a naptári évnek feleljen meg, és hogy az adózó adószámának alkalmazása az adóévet megelőző két naptári évben nem volt jogerősen felfüggesztve.

Az adóalanyiság a bejelentést követő naptári év első napjával jön létre, amelyet 2013. évre vonatkozóan 2012. december 1-20. között lehet megtenni elektronikus úton, a T203KV bejelentő lapon. A határidő jogvesztő, elmulasztása esetén igazolási kérelem nem terjeszthető elő. A megtett bejelentést 2013. január 15-ig – jogkövetkezmények nélkül - vissza lehet vonni.

A kisvállalati adó alapja a vállalkozás pénzforgalmi szemléletű eredményének (pénzeszközök) a személyi jellegű kifizetésekkel növelt összege, de legalább a járulékalapot képező személyi jellegű kifizetések összege.

Az adó mértéke 16 százalék. Az új adó előnye, hogy megfizetésével az adóalany mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól. Az általános forgalmi adót, továbbá az osztalék után fizetendő személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulási kötelezettséget azonban nem váltja ki.
A vállalkozásnak év közben –a kisvállalati adófizetési kötelezettség, illetve az adóalanyiság első évében a megelőző adóév bevétele alapján havonta vagy negyedévente - adóelőleget kell fizetnie.

A kisvállalati adót az adóévet követő május 31-ig kell bevallani. A kisvállalati adót választóknak év végén nincs adófeltöltési kötelezettségük.

Munkatársaink készséggel válaszolnak az adózói kérdésekre ügyfélszolgálatainkon, valamint a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén (06-40/42-42-42). További részletes információ, tájékoztatás elérhető a www.nav.gov.hu honlapon.

Olvasóink írták

 • 5. steke 2012. december 03. 14:06
  „VIGYÁZAT ! A nyereség után fizetendő 16%-os adó NEM VÁLTJA KI AZ OSZTALÉK ADÓT, tehát a nyereség tovább adózik! Nem váltja ki pl. a cégautó adót sem! Ha a nyereség kisebb mint az egész évben kifizetett bér, akkor a bér a 16% alapja!”
 • 4. oPTiKa 2012. december 03. 08:08
  „Ez nagyon jó lehetöség, csak az a baj vele, hogy a kisvállalatoknak egyszerüen nem éri meg váltani: Nagyon keveset nyernek az adóval, viszont sokkal bonyolultabb az egész, így amit nyernének, elviszi az adminisztráció (pl. a könyvelés)...”
 • 3. Jandex 2012. december 03. 07:08
  „Az emúúút 2.5 évben úgyis dübörög a gazdaság!
  http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/itt_az_ujabb_borus_elorejelzes_ez_var_a_magyar_gazdasagra.538649.html”
 • 2. Mankapunka 2012. december 02. 15:36
  „Nagyvállalati adó mikor lesz?”
 • 1. háté 2012. december 02. 11:59
  „Az új adózási lehetőség célja a vállalkozások adó és adminisztrációs terheinek csökkentése, az adózás egyszerűsítése, illetve a foglalkoztatás növelése. - újabb választási hazugság, újabb adóval még több adminisztrációval! - borzalmas mennyi idióta van /munka nélkül, hülyeségek kitalálására/ a hatalomban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

PostaPontok a Mol-kutakon csomagátvételre

PostaPontot 55 - 8 budapesti és 47 vidéki - töltőállomáson hoznak létre. Tovább olvasom