Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Iszap: a MAL birodalom vége? - Interjú Tolnay Lajossal

A dolgozók betartották a műszaki előírásokat, a cég nem felelős a vörösiszap-katasztrófáért – mondta a Figyelőnek adott interjúban Tolnay Lajos, a MAL Zrt. elnöke.
Tolnay Lajos, a MAL Zrt. elnöke nagyon sajnálja a történteket, és mélyen együtt érez a katasztrófa áldozatainak hozzátartozóival. Feladatának tekinti a károk enyhítésében való részvételt, és mindent megtesz azért, hogy a vállalat biztonságosan újból üzemszerűen működjön. Figyelmeztet arra, hogy értéke csak egy működő vállalatnak van, ez a károsultak megsegítése szempontjából is fontos, és a tevékenység folytatásának nincs akadálya, mert a vörösiszap biztonságos elhelyezését megoldották.

Részlet az interjúból:

„...Itt nem svindlerek működnek, hanem külföldön is elismert szakemberek. Exportálunk, az európai piacok 13 százalékát mi látjuk el, termékeink most jutottak el Indiába, az Egyesült Államokba. Sajnos kevés hasonló magyar cég van. Nem igazak a hírek, hogy off-shore tulajdonosaink lennének, magyarországi bejegyzésű cégeken keresztül három magyar magánszemély a tulajdonos."

„A cégnek akkor kell fizetnie, ha maga okozta a károkat. Mi úgy érezzük, hogy nem vagyunk felelősek, ugyanis álláspontunk szerint alapvetően egy elháríthatatlan külső erő, vagyis a természeti viszonyok alakulása okozta a katasztrófát, a munkatársaim mindent a szabályok szerint tettek. A belső károkra teljes körű biztosításunk van. A felelősségbiztosításunk sajnos kisösszegű."

- Mi van magával a céggel azután, hogy a hatóság leállíttatta a gyártást?

- Nem a hatósági döntés miatt álltunk le, hanem műszaki okokból. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség október 5-én tiltotta meg a tevékenységet, de a határozat csak 10 nap múlva emelkedik jogerőre. A timföldgyártást mi állítottuk le, mert nem volt hová tenni a vörösiszapot. (…) Ha leállunk, akkor a folyamat közben átalakuló veszélyes anyagok megmaradnak, kezdeni kell velük valamit. Bízom abban, hogy újraindulhatunk."

- És ha nem?

- Akkor a mi 1100 alkalmazottunknak és a beszállítóink 1500 dolgozójának nem lesz munkája. Kiszámoltuk, hogy 2014-ig az állam 7,3 milliárd forint bruttó adóbevételtől esik el, a segélyezések 2 milliárd forintba kerülnek, és a segélyezett családok becsült banki hitelállománya 1,5–2 milliárd forint. Mi segíteni akarunk, ehhez létrehozunk egy alapot. De csak egy működő cég tud helytállni. Abszolút kizárom, hogy az üzemet nem engedik újra működni, hiszen teljesen biztonságos megoldás van a vörösiszap elhelyezésére, és a vevőink nagyon várják az alapanyagot."

- A vevőik között van Gyurcsány Ferenc volt kormányfő érdekeltsége, a Motim is. Egyesek ezt gyanús politikai kapcsolatnak minősítik, miként azt is, hogy közösen vehették meg a Motimmal a Bakonyi Bauxitbányát, amelyet azóta teljesen kivásároltak.

- Amikor kiírták a bauxitbánya privatizációját, azok pályázhattak, akiknek már volt alumínium- vagy timföldgyáruk, és nekünk volt. Nem tudhattuk, hogy Gyurcsány Ferenc később miniszterelnök lesz, a bányára szükségünk volt, és egyébként is, egy céget akkor lehet megvenni, amikor eladó. És miért ne szállítanánk a Motimnak? Fizetőképes magyar cég. A Motimnál nem érdemes timföldet gyártani, mert nem méretgazdaságos. Így hatékonyabb mindkettőnknek."

- Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén azt mondta, hogy a MAL-nál meg kell őrizni a munkahelyeket, de ezt nem lehet azokra bízni, akik a bajt okozták. Ezután egy újonnan elfogadott törvény alapján kormánybiztos irányítása alá helyezték a MAL-t. Miként értékeli ezt?

- Cégünk mindent megtesz azért, hogy a miniszterelnök úr által megjelölt négy feladatban a kijelölt katasztrófavédelmi kormánybiztossal együttműködjünk. Számunkra is fontos, hogy a katasztrófa okait kivizsgálják, és abban is érdekeltek vagyunk, hogy a felelősség kérdése is azonosítható legyen. Ugyanilyen fontos a károk enyhítése és a cég üzemszerű működésének újraindítása."

- Winkler Gusztáv, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa azt mondta a Figyelőnek, náluk tananyag, hogy ez a tározó rossz helyen van, beszakadhat a gát.

- Ha így van, miért nem szóltak nekünk?"

- Még a privatizáció előtt adtak erről szakvéleményt a jogelőd Alutrösztnek.

- Megnéztük, hogy a privatizációs szerződésben erre nem hívták fel a figyelmünket. Mindent teljesítettünk, amit a magánosítási szerződésben vállaltunk."

Olvasóink írták

 • 12. annobon 2010. október 18. 13:46
  „És mi van a külföldről meghívott szakértőkkel? Az ő véleményüket nemigen hallatja a média!”
 • 11. szocdem 2010. október 17. 16:00
  „10.

  Azt hiszem ezt előre botitékoltam... Ahol a pénz ott embervadászati engedély is van..

  Eljött a neolibsi kánaán kis hazánkban!

  Aki kommunistázik annak meg kell érteni: a kommunista meg a neolibsi ideológia teljesen ugyan az! Csak a cél eltérő, de a módszer mindenben ugyan az: - közösen kell rettegnünk a megvalósulásáért. (VAn aki emlékszik, hogy közösen féltünk a kapitalizmus előretörésétől)
  Épp csak a neolibsik nem a társadalomnak, hanem maguknak akarnak kizárólagosan minden pénzt, és javat megszerezni! Ezért hívjuk 1990 évet "arcképcserés" rendszerváltásnak" amikor a leninképet lvették a falról a komcsik, és kitették helyette Giddensét, vagy Hayekét. Minden foylhatott tovább ugyan úgy mint addig, de attól fogva társadalmi kontroll nélkül!
  Azt hiszem nem soken szavaztak akkor erre a világra...(európai kapitalizmust akartunk, ahol a Tolnay félék iylen esetben szárazkenyéren és vizen vannak előzetesben - bármekkora pénzzel is rendelkeznek, és bárki haverjai!!!!!!!)”
 • 10. Vincent_Hana 2010. október 15. 20:41
  „Nincs felelős....
  Van valaki aki mást várt?”
 • 9. Sinnfein 2010. október 14. 06:12
  „Bortonbe a kapzsi vorosiszapos oligarhokkal es a korrupt politikusokkal!

  Döbbenetes képsorokat láttunk, amelyeket azóta sem találunk sehol sem.
  Egy kolontári ember olvassa fel nyílt levelét a Hír Tv riporterének, melyet az a MAL Zrt. vezérkarának és tulajdonosainak címzett.
  Az ő édesanyja volt az az idős néni, akit úgy elsodort az iszapömlés, hogy csak 3 kilométerrel távolabb találtak rá, majd egy héttel a katasztrófa után.
  Elmondta, hogy idős beteg édesapját ápolta a néni, és amikor jött a maró, lúgos iszapár, az édesanyját a kertből sodorta el. Idős, beteg édesapja a szobában tehetetlenül vergődött a másfél méteres mérgező iszapban, míg kimentették, de súlyosan megsérült. Most kórházban van, de nem merik megmondani neki, hogy a mamát örökre elragadta az ár!
  A kolontári férfi felolvasta a nyílt levelében - a cinikus MAL vezéreknek és tulajdonosoknak címezve, - hogy milyen megalázónak és felháborítónak tartja, hogy azok felajánlották; fizetik az áldozataik temetését.
  "Az én édesanyám temetését" - írja, - "ne fizesse a saját gyilkosa! Mert gyilkosok ők mind! Cinikus, haszonleső gyilkosok. Nem mások!"
  (Lehet, nem véletlen, hogy csak egyszer láttuk ezeket a képsorokat, letiltották (?) mert ezt látván igazából ökölbe szorul az ember keze! Mindenesetre ha mi megtaláljuk ezt, vagy levelet, közzé fogjuk tenni véglegesen.)
  21:40 2010.10.13.”
 • 8. Mankapunka 2010. október 13. 22:56
  „Túra

  Azt tanulta pár napig,nagyon megjátszotta abban a felolvasott levélben magát. Valaki betanítatta ezt vele.”
 • 7. Any68 2010. október 13. 21:13
  „Rohat kapzsi!!!!!!!!Tolnay és bandája!!!!!!!!!! Pusztuljatok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. ftcedi 2010. október 13. 17:04
  „Akkor a buszvezetőket se ítéljék el, mert szarok az utak!
  ja persze Ők nem milliárdosok.”
 • 5. Valaki 2010. október 13. 16:31
  „Egy kisz adalék:

  http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/meregkeverok.html”
 • 4. ftcedi 2010. október 13. 16:19
  „Rohat kapzsi!!!!!!!!Tolnay és bandája!!!!!!!!!! Pusztuljatok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. Túrabakancs 2010. október 13. 14:52
  „A fene egye meg, már megint eltűnt egy mondat az irományomból..
  A lényeg: már vagy húsz terhelő vallomás érkezett a rendőrséség felé,
  miszerint jelezték a gát rossz állapotát az illetékesek felé az ott dolgozók,
  de nem vettek róla tudomást.”
 • 2. Túrabakancs 2010. október 13. 14:49
  „A Bakonyi arcán legalább lehetett látni a megbánást, /nem védem/ de ez a Tolnay
  egy hiéna, és hazudikrossz állapotát jelezték a vezetőség számára, de nem vettek
  az illetékesek tudomást róla. Ennyit a "nem tehetünk" róla elvének. Érdekes hogy a
  harmadik tulajdonosról nem esik szó a médiában.”
 • 1. Hedon 2010. október 13. 14:03
  „A cikkből:
  "Figyelmeztet arra, hogy értéke csak egy működő vállalatnak van"
  Ő csak tudja, hisz így jutott hozzá 10 millió forintért ahhoz a gyárhoz
  ami 1,7Mrd forintra az-az 170 szeresére volt felbecsülve.
  Már 9 ember halála szárad a lelkén.
  Hazug, hitvány ember csakúgy mint a társai.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudatosan választjuk ki bevásárlásaink helyszínét

A jobb ajánlat reményében a vásárlók több kereskedelmi láncot is felkeresnek. Tovább olvasom