Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Ismét az önkormányzatok szedik az iparűzési adót

Az APEH helyett ismét az önkormányzatokhoz folyhat be az iparűzési adó. Kósa Lajos szerint ez garantálja az önkormányzatok autonómiáját.

A Fidesz újból az önkormányzatokkal szedetné be a helyi iparűzési adót

A fideszes Kósa Lajos a helyi iparűzési adóval kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló javaslat előterjesztőjeként felidézte: az ellenzék mellett az önkormányzati szövetségek is tiltakoztak, amikor az előző kormánytöbbség úgy döntött, hogy 2010 januárjától az önkormányzatok helyett az APEH szedi be a helyi iparűzési adót.

A fideszes politikus közölte, hogy indítványuk az eredeti állapotot állítja vissza, lehetővé téve ugyanakkor, hogy azok az önkormányzatok, amelyek nem tudják hatékonyan végrehajtani e feladatukat, a helyi iparűzési adó beszedését átruházhassák az állami adóhatóságra.

Kósa Lajos hangsúlyozta, hogy javaslatuk az önkormányzatok autonómiáját garantálja és megfelel a szubszidiaritás elvének.

Arra is kitért, hogy a bizottsági vita során bebizonyosodott, hogy ebben az ügyben az MSZP áll szemben az Országgyűlés összes többi frakciójával.

Végezetül kezdeményezte, hogy a törvényjavaslat általános vitáját csak a keddi ülésnap végén zárják le, így - mondta - a módosító indítványokat benyújtani szándékozó képviselőknek több ideje marad javaslataik beterjesztésére.

A kormány nevében Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati ügyekért felelős államtitkára közölte: a kabinet támogatja az előterjesztést.

Az ellenzéki frakciók támogathatónak ítélték az indítványt
A javaslat általános vitájában a Jobbik támogatásáról biztosította az indítványt.

A szocialista Varga Zoltán azt mondta: a javaslat elfogadása esetén nem fog kiderülni, hogy az előző kormány által kezdeményezett változtatás hatékonyabb adóbeszedést eredményezett-e.

Hozzátette, elképzelhető, hogy módosító indítványok elfogadása után az MSZP is megszavazza a javaslatot.

Az LMP nevében felszólaló Ivády Gábor közölte, hogy pártja szerint a javaslat nem rossz, és noha lesznek módosító javaslataik, alapvetően támogathatónak tartják az indítványt.

Olvasóink írták

 • 8. janika 2010. június 19. 06:19
  „Szerintem teljesen mindegy melyik kecskére van bízva a káposzta!”
 • 7. knifemaster 2010. június 18. 18:13
  „Majd visszaveszik,ha lezajlottak az önkormányzati választások.”
 • 6. Primax 2010. június 17. 23:03
  „" A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország 2013-tól a térség leggyorsabban fejlődő gazdasága lehet, ha sikerül végrehajtani a kormányzati intézkedéseket: az idei stabilizációt és azt követően a két éves reformidőszakot. " ( Matolcsy - piacesprofit.hu )
  Unom.
  Mindig - minden kormány - ezt mondja.
  Unom : cca. 1980 óta ezt hallom.
  Most megint ezt szajkózzák.
  Unom.
  Még 2-3 húzós év, aztán majd...egyszer....majd..türelem, majd...
  Így telik el az életem.
  Szélhámosság a köbön. Ezért nem szavaztam. Tudtam, hogy így lesz.”
 • 5. lebeke 2010. június 17. 14:43
  „Nem az Apeh szedte be, a jelenlegi állapot szerint 2010. szept.15-ig kell majd az APEHnek befizetni az iparűzési adót.Eleddig semmiféle pénzt nem szedett be az APEH ami az iparűzési adóval kapcsolatos, hiszen az előlegeket is Önkorm. számlájára kellet utalni, ill. a bevallásokat is ugyanoda kellett benyújtani. De ha az OGY. megszavazza, akkor marad a régi rendszer, miszerint az Önkormányzatoknak kell a bevallást beküldeni, az önkormányzat dologzói hozzák a határozatot fizetési meghagyás formájában, miszerint mennyi pénzt kell majdan befizetni, s a befizetett pénzt az Önkormányzat számlájára kell majd utalni.”
 • 4. Eüdolgozó 2010. június 17. 08:28
  „3. lebeke!
  2010 január 1 előtt az önkormányzat szedte be azt tudom, de január 1-től az APEH a cikk is ezt írja! Tudomásom szerint az APEH ami összeget beszedett azt maradéktalanul továbbította az önkormányzatok felé! Akkor meg nem mindegy, hogy az APEH szedi vagy az adott önkormányzat? Szerintem az APEHnak kellenne beszedni mindenféle adót is! Gépjármű adó stb...”
 • 3. lebeke 2010. június 16. 06:18
  „Eüdolgozó! Nem az Apeh szedte be. hanem az önkormányzat.”
 • 2. Eüdolgozó 2010. június 15. 21:32
  „Az APEH szedte be és utalta egy az egyben az önkormányzatoknak nem? Akkor meg nem mindegy, hogy ki szedi be?”
 • 1. HR_XAR 2010. június 15. 09:00
  „Na ez az egy, amivel egyetértek. A helyi iparűzési adó az önkormányzatok bevételi forrása, ha az állami kasszába folyik be, akkor az állam a lefölözés után utalna csak ki maradékot a városoknak, falvaknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejcserék az APEH-nál - Leváltják az adóhivatal vezetését

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a lehető legkorábbi időpontban hajt végre személycseréket… Tovább olvasom