Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Ismét 25 bázisponttal csökkent az alapkamat

A tanácsnak ez volt az utolsó ülése, amelyen Simor András, a testület elnöke, jegybankelnök részt vett.

A monetáris tanács előtt az 5,5 százalékos alapkamat tartására és 0,25 százalékpontos csökkentésére vonatkozó javaslat volt. A szűk többség csökkentésre szavazott, így az alapkamat 5,25 százalékra módosult - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a döntést követő keddi budapesti tájékoztatón.

A tanácsnak ez volt az utolsó ülése, amelyen Simor András, a testület elnöke, jegybankelnök részt vett, mivel mandátuma március 2-án lejár.

A mostani döntéssel az alapkamat elérte a valaha volt legalacsonyabb, 2010. április 27. és 2010. november 30. között tartott 5,25 százalékos mértéket.

Az MNB prognózisa szerint az idén 3,5 százalékkal nőnek a fogyasztói árak.

***

Kamatdöntés - Monetáris Tanács: az inflációs cél lazább monetáris kondíciók mellett is elérhető

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa szerint az inflációs cél lazább monetáris kondíciók mellett is elérhető, az irányadó kamat további csökkentésére akkor kerülhet sor, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és fennmaradnak a kedvező pénzügyi piaci folyamatok - olvasható a tanács keddi közleményében.

A testület 25 bázisponttal 5,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.

A tanács közleménye szerint az elmúlt hónapban beérkezett adatok azt jelzik, hogy a gyenge kereslet dezinflációs hatása erőteljesen érvényesül, ezért a vállalatok termelési költségeik emelkedését csak korlátozottan tudják árazásukban érvényesíteni. A kedvező globális pénzügyi piaci környezet a hazai pénzügyi eszközök felárát is tartósan mérsékelheti. Mindezen tényezők tükrében az inflációs cél lazább monetáris kondíciók mellett is elérhető - áll a tanács közleményében.

A monetáris tanács megítélése szerint a tavalyi recessziót követően a gazdaság növekedése az idén indulhat meg újra. A kibocsátás elmarad potenciális szintjétől, a munkanélküliség pedig meghaladja a strukturális tényezők által meghatározott hosszú távú szintjét.

A tanács a gyenge keresleti környezet tartós fennmaradására számít, ami biztosítja, hogy az inflációs nyomás az elkövetkező időszakban alacsony maradjon.

A közleményben kitérnek arra: az infláció januárban a vártnál erőteljesebben lassult, a csökkenés az áruk és szolgáltatások széles köréhez köthető. Mindez az inflációs alapfolyamatok számottevően mérséklődő dinamikájával együtt a gyenge belső kereslet erősebb dezinflációs hatását tükrözheti. Az előrejelzéseknél visszafogottabb ütemű év elejei áremelések, valamint a maginfláción kívüli tételeket érintő kormányzati intézkedések következtében a rövidtávú inflációs kilátások jelentős mértékben javultak - olvasható a testület közleményében.

A jegybanki dokumentum szerint a középtávú inflációs folyamatok szempontjából azonban bizonytalanságot jelenthet, hogy a vállalati szektor a kormányzati intézkedések hatására emelkedő termelési költségeit milyen mértékben képes beépíteni az árazásába. Ezért a monetáris tanács továbbra is kiemelt figyelemmel követi az inflációs alapfolyamatok alakulását.

Emlékeztetnek: az előzetes adatok alapján a magyar gazdaság teljesítménye az előző év utolsó negyedévében a vártnál nagyobb mértékben esett vissza. A növekedés idén az exportpiacok élénkülésével újra elindulhat, azonban mind a külső, és különösen a belső keresleti tényezők csupán mérsékelt bővülést vetítenek előre.

A tanács megítélése szerint a gazdaságot kapacitásfelesleg jellemzi, a kibocsátás tartósan elmarad potenciális szintjétől, a munkapiac pedig laza marad. A kedvezőtlen beruházási dinamika, valamint a tartósan magas munkanélküliség ugyanakkor arra utal, hogy a gazdaság potenciális növekedése érdemben elmarad a válság előtti ütemétől.

A közleményben kitérnek arra: a globális kockázatvállalási hajlandóság az elmúlt hónapban erős maradt, azonban továbbra is kockázatot jelent a kedvező pénzpiaci hangulat és a világgazdaság visszafogott növekedési kilátásainak kettőssége. A hazai kockázati megítélés eközben érdemben nem változott.

A jegybanki közlemény rámutat: a sikeres devizakötvény-kibocsátás mérsékelte az ország finanszírozási kockázatait.

A finanszírozási költségek további csökkenését és a kedvező kockázati megítélés tartós fennmaradását segítheti az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutalappal történő együttműködés - olvasható a tanács közleményében.

Korábban:

Kis, átmeneti kilengéstől eltekintve alig mozgott a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben azt követően, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 5,25 százalékra csökkentette kedden a jegybanki alapkamatot.

Az eurót 294,63 forinton, a dollárt 225,11 forinton, a svájci frankot 242,11 forinton, a japán jent 2,4476 forinton jegyezték kedd délután, nem sokkal a jegybanki kamatdöntés közzététele után.

Korábban:

A jegybanki alapkamat újabb 25 bázispontos csökkenése számít az elemzők többsége a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának mai ülésén, így az alapkamat 5,25 százalékra mérséklődhet .

A tanácsnak ez lesz az utolsó ülése, amelyen a mandátumát kitöltő Simor András elnök résztvesz, és kommentálja a döntést.

Az alapkamat a tavaly augusztusi 7,0 százalékról hat egymás utáni alkalommal csökkent 0,25-0,25 százalékkal, és a keddi ülés után elérheti a valaha volt legalacsonyabb, 2010 márciusában rögzített 5,25 százalékot.

Mind a budapesti, mind a londoni elemzők további kamatcsökkentésre számítanak, a többség szerint a monetáris enyhítési ciklus 4,5 százalékos kamatig folytatódik.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai minapi helyzetértékelésükben közölték: véleményük szerint a magyar jegybank stresszhelyzeti tesztjei arra utalnak, hogy a 310 forint/eurós árfolyam körül lehet az a küszöb, amely már megállítaná az MNB jelenlegi monetáris enyhítési ciklusát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdaság - A megye a húzóerő a régióban

A Nyugat-Dunántúlon 15 százalékkal több folyt be tavaly a kiemelt adónemekből. Tovább olvasom