Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Interneten költünk a legtöbbet vitaminra

A különböző formák közül a legnépszerűbbek a vitamintabletták, amelyet a kapszulák követnek.
 
Míg 2008-ban az ügynöki hálózatok előretörését figyelhettük meg, addig 2009-ben a drogériák forgalma jelentős mértékben, 60 százalékkal nőtt a vitaminok piacán. A gyógyszertárak vitamin értékesítése összességében 21 százalékkal nőtt, a piac 62 százalékát itt értékesítették. A különböző vitaminformák közül egyre népszerűbbek a cukorkák, italok és folyamatosan csökken a korábban igen népszerű pezsgőtabletták vásárlása.

2009 első kilenc hónapjában 12 százalékkal nőtt a vitaminpiac az előző év hasonló időszakához képest, amely jelentős mértékben meghaladja a megelőző időszak mintegy 2 százalékos növekedését. A részben gyógyszerként, részben táplálékkiegészítőként hozzáférhető vitaminkészítmények piaca 2009-ben ismét átrendeződött – derül ki a GfK LHS HealthCare gyógyszerészek, patikai vásárlók és lakosság körében végzett kutatásaiból, valamint a háztartások privát fogyasztását mérő Consumer Tracking adataiból.

Míg 2008-ban az ügynöki hálózatok jelentős mértékű előretörésének lehettünk szemtanúi a vitaminok piacán (12 százalékról 16 százalékra nőtt a részesedésük), addig 2009-ben a drogériák forgalma nőtt jelentős mértékben, 60 százalékkal a vizsgált időszakban. Így már minden ötödik vitaminra költött forintot ebben a bolttípusban költöttünk el. A gyógyszertárak vitamin értékesítése összességében 21 százalékkal nőtt, a piac 62 százalékát itt értékesítették.

Mindez egyrészt a drogériák erősödő aktivitásának köszönhető a vitaminok és vitaminozott készítmények terén. Elsősorban az egy vásárlás során vitaminokra fordított összeget tudták közel 50 százalékkal növelni 2009-ben, emellett pedig 10 százalékkal nőtt a drogériákban vitaminokat vásárlók aránya. Ugyanakkor az ügynöki hálózatban forgalmazott vitaminok árszintje jóval magasabb az átlagosnál, így az általános trendeknek megfelelően sokan visszatértek a hagyományos értékesítési csatornák alacsonyabb árú készítményeihez.Az átlagos árszintet tekintve a szupermarketek vezetnek a hipermarketek és kisboltok előtt, ezt követik a gyógyszertárak, majd a drogériák és az alternatív értékesítési csatornák.

A különböző formák közül a legnépszerűbbek a vitamintabletták (55%, értékben), amelyet a kapszulák követnek (27%, értékben). Azonban egyre népszerűbbek az egyéb formák, cukorkák, italok (8%) és folyamatosan csökken a korábban igen népszerű pezsgőtabletták vásárlása (4%). Legnagyobb mértékben a kapszulák és az egyéb formák forgalma nőtt.

„Ezekből a tendenciákból is jól látszik, hogy az élményvásárlásnak és a bolti aktivitásoknak, kihelyezéseknek egyre nagyobb jelentősége van ezen a folyamatosan fejlődő piacon. A vitaminok és táplálék-kiegészítők egyre inkább egységes piacnak tekinthetők az egyre gyarapodó kombinációk, készítményformák, vitaminforrások és előállítási technológiák révén" – mondta el Dr. Lantos Zoltán, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

A vásárlók fő motivációi határozzák meg, hogy milyen jellegű vitaminokat vásárolnak elsősorban. Vannak, akiknek az ajándékok, újszerű csomagolások, élelmiszerkategóriára jellemző formák a legvonzóbbak, míg mások inkább az összetételre, vitaminmennyiségre vagy éppen a gyógyszer státuszra helyeznek nagyobb hangsúlyt. A gyógyszertárak ezen a piacon betöltött stabil szerepe azt mutatja, hogy a megszokásnak, a bizalomnak és a megbízható forrásnak továbbra is komoly szerepe van a vásárlási döntés során.

Olvasóink írták

 • 6. akinemfél 2010. február 19. 21:46
  „soproni !
  Hol lehet ilyen marhaságokat találni,amiket idézel ?
  Tény,hogy például a C vitamin levego,fény és szobahomérséklet hatására gyorsan lebomlik. Veszel egy paprikát ilyenkor a boltban. Szerinted hány napja szedték le ? A C vitamin tartalmának a felét egy nap alatt elveszíti a bolti korulmények kozott. Aztán minden nap ez ujra felezodik. Aztán lerovidítik a paprika szárát,hogy ne legyen olyan feltuno,hogy már régota ott áll.
  A narancs,amit karácsonyra veszel,eláll húsvétig hutés nélkul. Mennyi a C vitamin tartalma húsvétkor ?
  Nemrég olvastam egy szlovák újságban,hogy a Szlovákiában bevizsgált mandarinok 100 %-a tartalmazott rovarírtoszer maradványokat. A 64 %-uk két félét is.
  Valahol olvastam,hogy az alma akkor lesz udeszép így tavasszal,ha a tehén pisijével locsolgatják.
  Az is szerintem koztudott,hogy vannak gyogyszerészeti tisztaságu,természetes alapanyagokbol készult vitaminkészítmények,de ha nem találsz rajta világos utalást fuggetlen minoségbitosításrol,akkor jobban teszed,ha a bolti mandarint,almát,paprikát veszed vitaminforrásnak.”
 • 5. soproni 2010. február 18. 14:09
  „Segítenek vagy ártanak a mesterséges vitaminok?


  "A fenti ismeretek alapján nagyon sokunk szed rendszeres valamilyen vitaminkészítményt.
  Vitaminok szedése közben azonban nem gondolunk a vitaminnal bevitt egyéb anyagokra! Pedig fontos lenne! Hiszen a mesterséges vitaminok maguk is TELE VANNAK MESTERSÉGES, KÁROS anyagokkal: színezékkel, ragasztó anyaggal, a gyártás során felhasznált kémia anyagok maradékaival, tartósító szerekkel! - ezek közül több nem csak káros, de egyenesen rákot okozhat.

  Másik probléma a mesterséges vitaminokkal a felszívódás, pontosabban annak hiánya. Általánosságban elmondható, hogy a nagy mennyiségben gyártott, mesterséges körülmények között szintetizált, tisztított, tablettázott vitaminoknál a felszívódásuk, hasznosulásuk bizonytalan, sokszor nagyon kis mértékű.

  Ha már egyszer az egészsége, a káros anyagoktól való szabadulás érdekében szed vitamint, felejtse el a mesterséges készítményeket, fogyasszon 100% bio, minden mesterséges anyagtól mentes, gyógynövényi eredetű vitaminokat, ásványi anyagokat. "

  "Bánj vele gyógyszerként!
  A mesterséges vitaminkészítmények, multivitaminok fogyasztása esetén is indokolt a fokozott óvatosság. A sok vitamin, jó egészség elv nem igaz. A kiegyensúlyozott, változatos étrendre kell törekedni, terhesség, szoptatás, fogyókúra esetén is inkább javasolt a természetes formában történő vitaminbevitel.

  A vitamintabletták sok szempontból olyannak számítanak, mint legtöbb gyógyszer, fogyasztásukról beszélj az orvosoddal. Ha fogyasztásuk mellett bármilyen tünet jelentkezik, a vitaminkészítmény fajtájáról, a napi dózisról és az időtartamról, hogy mióta szeded, feltétlenül tájékoztasd orvosod."”
 • 4. knifemaster 2010. február 17. 20:17
  „3.
  Műanyag világunk egyik végterméke a koncentrátum.Ennek köszönhetően az is tud vigyázni az egészségére,aki nem jut minden nap friss zöldséghez,gyümölcshöz .Arról nem beszélve,hogy mennyit is kellene megenni ,miből és mennyiért?
  Minden kémia,a természetes is meg a mesterséges is.
  De biztos hülyeséget mondok és a sportolók is csak azért eszik a vitaminkészítményeket,hogy gazadagítsák a cégeket,meg gondolom az orvosok is mind hülyék.”
 • 3. egyolvasó 2010. február 17. 08:36
  „Miért nevetnék ki? Akinek jó, az egye a pirulákat, én a sopronihoz hasonlóan maradok a zöldségeknél és a gyümölcsöknél (javarészt saját termelésű). A többi élelmiszer elfogyasztásával amúgy is rengeteg "műanyag" jut a szervezetembe. Sajnos a stresszmentes élet számomra álom, de nem elképzelhetetlen.”
 • 2. knifemaster 2010. február 16. 23:06
  „1.
  Ezt máshol ne nagyon hangoztasd,mert még kiröhögnek...”
 • 1. soproni 2010. február 16. 17:41
  „Maradok a gyümölcsöknél és zöldségeknél. A szervezetnek természetes vitaminforrásra van szüksége. Akik egészségesen táplálkoznak,rendszeresen mozognak és mentesülnek a káros szenvedélyektől és a stresszes életviteltől,azoknak nincs szüksége mesterségesen előállított dolgokra.A jól karbantartott szervezet megvéd a betegségektől és képes regenerálni saját magát. Akik ilyen pótszerekre költenek azok csak a gyártó céget gazdagítják és nekik ez a céljuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugat-Magyarország tudása a XXI. századi gazdaságban

A „Nyugat-Magyarország tudása a XXI. századi gazdaságban" elnevezésű győri regionális… Tovább olvasom