Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Interneten aktívak a kártyacsalók

A csalások legnagyobb része az internetes és határon átnyúló tranzakcióknál történik, az elfogadói minimális a kár.
Minimális mértékben emelkedett a múlt év első felében a kártyás visszaélések értéke, a csalások legnagyobb része az internetes és határon átnyúló tranzakcióknál történik, az elfogadói oldalon viszont – leginkább a chipes kártyák elterjedése miatt – minimális a kár - számol be a Világgazdaság.

Az újság keddi cikkében azt írja, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint nem egészen 300 millió forintnyi fizetési kártyás visszaélést regisztráltak Magyarországon 2014 első felében, amely 1,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az okozott kár nagy része – 267,5 millió forint – a kibocsátói oldalon keletkezett, az elfogadói hálózatban mindössze 29,3 millió forintnyi összeget regisztráltak. A visszaélések száma ugyanakkor jelentősen emelkedett tavaly az első hat hónapban, a kibocsátói oldalon 11,6, míg az elfogadóin több mint 25 százalékkal.

A csalásokon belül nagyon nagy a határon átnyúló tranzakciók, illetve az internetes vásárláshoz, postai, illetve telefonos megrendelésekhez kapcsolódó próbálkozások aránya. A netes vásárlásokhoz kapcsolódóan például majdnem ötezer csalás történt fél év alatt.

Az ellopott kártyához kapcsolódó ügyek száma a kibocsátói oldalon majdnem 30 százalékkal, 1150-re növekedett az egy évvel korábbihoz képest, a kárérték megközelítette a 40 millió forintot. A hamisított bankkártyákkal elkövetett csalások száma több mint harmadával, 1200-ra nőtt, a kárérték pedig bő másfélszeresére bővülve elérte a 72 millió forintot.

Tavaly az első félévben 69, ATM-ek ellen irányuló támadást regisztráltak, miközben egy évvel korábban csak tizenhármat, az ATM-ekből történt adatszerzések száma pedig több mint duplájára, 190 fölé emelkedett - írja a Világgazdaság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napokon belül dönteniük kell a Tesco-dolgozóknak

Akiknek új állást ajánlott a vállalat dönteniük kell, hogy élnek-e a lehetőséggel vagy inkább a… Tovább olvasom