Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Íme a legdrágább és a legolcsóbb uniós ország

Tavaly a legdrágább ország Dánia volt, a legolcsóbb pedig Bulgária. Magyarország is beszállt a versenybe, ugyanis nálunk a legolcsóbbak a ruházati cikkek.
Közel háromszoros volt tavaly a különbség a legolcsóbb és a legdrágább ország árszínvonala között az Európai Unióban.

Az Eurostat, az unió statisztikai hivatala pénteken közzétett felmérése szerint tavaly a legdrágább ország Dánia volt, ahol az árak 38 százalékkal haladták meg az átlagos uniós árszintet, a legolcsóbb pedig Bulgária, ahol az árszínvonal az uniós átlag 38 százalékán állt.

Az unióban az uniós átlag 70 százalékával Magyarországon voltak a legolcsóbbak a ruházati cikkek, Lengyelországban kerültek a legkevesebbe az élelmiszerek és a szórakoztató elektronikai cikkek, Csehországban kellett a legkevesebbet fizetni a személyszállító járművekért, az alkohol, a dohányáru, az éttermek és a szállodai szobák ára pedig Bulgáriában volt a legalacsonyabb.

Az egyes árucsoportokat tekintve az élelmiszer és az alkoholmentes ital kategóriában rendre Dánia, Ausztria és Finnország volt a legdrágább, Lengyelország, Románia és Bulgária a legolcsóbb.

A ruházati cikkek ára Svédországban, Dániában és Finnországban volt a legmagasabb, Magyarországon, Bulgáriában és Lengyelországban pedig a legalacsonyabb.

A dohány és az alkohol Írországban, Nagy-Britanniában és Finnországban került a legtöbbe, Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Csehországban a legkevesebbe.

A szállodai és éttermi árak Dániában, Svédországban és Finnországban voltak a legmagasabbak, Bulgáriában, Magyarországon és Romániában a legalacsonyabbak.

A tanulmány az Eurostat és az OECD közös vásárlóerő paritási programja (Eurostat-OECD Purchasing Power Parity Program) részeként, 2400 árucikkre és szolgáltatásra kiterjedően készült.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Századvég: a magyar gazdaság idén is a tavalyihoz hasonló, erős évet zárhat

A magyar gazdaság teljesítménye 2015 első negyedévében fokozódott, szemben a növekedés lassulását… Tovább olvasom