Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Így látják a londoni elemzők: forgatókönyvek a magyar adósságfolyamatokra

Tartósan kedvező piaci folyamatok esetén a következő tíz évben 60 százalék alá süllyedhet a hazai össztermékhez mért magyar államadósság-ráta.
Tartósan kedvező piaci folyamatok esetén a következő tíz évben 60 százalék alá süllyedhet a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta - közölték újonnan összeállított hosszú távú előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőstábjának egy évtizedre előretekintő, adósságfenntarthatósági modellszámításokkal összeállított forgatókönyvcsokra azonban tartalmaz egy borúlátó változatot is, amely - rosszul alakuló külső piaci környezet esetén - az előrejelzési időszak végére 90 százalékig emelkedő adósságrátát mutat ki.

A ház három forgatókönyv-változata közül mindazonáltal az alapeseti is viszonylag kedvező.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek központi forgatókönyve ugyanis az, hogy a piaci környezet a következő időszakban meglehetősen jó marad, az IMF/EU-megállapodás 2013 elején létrejön, és a magyar gazdaság növekedési üteme - az idei évre várt 1,2 százalékos visszaesés és a 2013 egészére feltételezett 0,7 százalékos növekedés után - a 2022-ig terjedő időszakban 1,5 százalékos éves átlagra áll be.
E forgatókönyv az idén 2,8 százalékos, jövőre 3,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol, ám a 2015 utáni időszakra egészen a 2022-ig tartó periódus végéig jórészt 3 százalék alatti deficiteket valószínűsít.
Ebben az előrejelzési változatban 2013 után 260 forint/euróra erősödő, és ezt az átlagot végig tartó forintárfolyam, az ötéves állampapír esetében a jövő év végéig 5,5 százalék alá süllyedő hozamszint szerepel.
A Morgan Stanley számítási módszere alapján mindez azt is jelenti, hogy a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat ellen kínált piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra az idén 350 bázispontig, 2013-ban 300 bázispontig süllyed.
Ez a magyar törlesztéskockázat piaci megítélésének jelentős javulását jelentené.
Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó londoni CMA piacfigyelő cég kimutatása szerint a magyar CDS-középárfolyam valamivel 380 bázispont felett zárta pénteken az elmúlt kereskedési hetet a londoni piacon.
A péntek estére kialakult magyar CDS-árazások azt jelentik, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 380 ezer eurónál valamivel magasabb éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat Londonban.
Az idei év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti magyar CDS-rekordokat mértek Londonban, így az év eleji szintnek most már hozzávetőleg csak a fele a magyar CDS-árszint.
A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.
A Morgan Stanley e központi forgatókönyv-változata alapján a cég által jelenleg 80,6 százalékra becsült magyar államadósság-ráta a 2022-ig tartó időszak végére 71,3 százalékra csökken.
A ház elemzői által kidolgozott legrosszabb forgatókönyv az idén és jövőre is recesszióval - 1,5, illetve 0,3 százalékos GDP-mínusszal -, 2014-ben stagnálással, utána pedig mindössze 0,5 százalékos éves átlagos növekedéssel, emellett a költségvetési helyzet jelentős ciklikus romlásával és 4 százalék felett beragadó államháztartási deficitekkel számol, arra az esetre, ha a külső finanszírozási kondíciók nehézzé válnak, és nem jön létre az IMF/EU-megállapodás.
E forgatókönyv-változat alapján a forint árfolyama 300 forint/euróra gyengülne az idei év végéig, és az előrejelzési időszak végéig is 290 forint/eurós éves átlagokat tartana. Az ötéves lejáratú állampapír hozama 8 százalék fölé emelkedne vissza, és a magyar szuverén kötvénykötelezettségek CDS-kontraktusai 500 bázispontra drágulnának.
Erre az esetre a Morgan Stanley elemzőinek számításai 2022-ig 90 százalékra emelkedő államadósság-rátát mutatnak ki.
A ház által kidolgozott legkedvezőbb forgatókönyv alapján ugyanakkor már 2012 végére megszületik az IMF/EU-megállapodás, a kormány szilárdan tartja magát az egyezményben foglaltakhoz, a külső környezet kedvező marad, és mindez enyhébb, 0,8 százalékos idei GDP-visszaesést, 1,4 százalékos jövő évi növekedést, és az időszak későbbi szakaszában 2,5 százalékra beálló éves átlagos növekedési rátákat eredményez.
A GDP-arányos államháztartási deficit e változat alapján az idén és jövőre is 3 százalék alatt marad, a 2022-ig tartó előrejelzési időszak második felében pedig 2 százalék alá csökken. A forint 2013-ban 250 forint/eurós árfolyamszintek környékére erősödik, az ötéves állampapír hozama 5 százalék alá, a CDS-középárfolyam 250 bázispontra süllyed 2013 végéig.
A cég londoni elemzőinek grafikus kimutatása szerint e forgatókönyv megvalósulása esetén a magyar államadósság-ráta 2002-re a GDP-érték 57 százaléka csökkenne.
A Morgan Stanley szakértői hangsúlyozzák az elemzésben, hogy a magyar gazdaságra mindhárom forgatókönyv recessziót jósol 2012-re, és a legkedvezőbb változat is csak fokozatos élénkülést valószínűsít a következő évekre.
Az idei egész éves magyarországi recesszió konszenzusos előrejelzés Londonban.
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) jelenleg érvényes, néhány hete közzétett legújabb előrejelzésében 2012-re 1,3 százalékos magyar GDP-csökkenést, jövőre 0,4 százalékos növekedést jósolt.
A Capital Economics londoni elemzőcsoport szakértői 2012-re és 2013-ra is recesszióval - 1,5, illetve 0,5 százalékos visszaeséssel - számolnak a magyar gazdaságban, bár ez utóbbi előrejelzésükkel kisebbségben vannak a londoni elemzői közösségen belül.Olvasóink írták

 • 9. load 2012. október 02. 03:55
  „8. bumburnyák
  "Mindegy csak legyetek a markunkban..... (IMF)"
  Te szívesen tartanál-e a markodban egy üres bukszát, amit rendszeresen neked kell feltölteni pénzel?
  Tudatában azzal, hogy a beletett összeget - esetleg - soha vissza sem kapod.”
 • 8. bumburnyák 2012. október 01. 10:32
  „"londoni elemzők" hmm..
  Mi a következtetés ebből a hírből?
  Mar megint birkanépnek gondolnak minket, igaz fekete báránynak, de azért az is csak birka.
  Vezényszóra nem kellett az IMF hitel az ő feltételeikkel. Hoppá, nem lesz biznisz a mi feltételeinkkel? -gondolják- Nehogy már ne húzzuk le őket! Na, londoni elemzők, írjatok elemzéseket
  -egyet, ahol nem kértek tőlünk pénzt, és rossz lesz nekik
  -egy jót ahol felvették és saját elgondolásuk szerint kormányoznak
  -és egy legjobbat, ahol felvették és azt csinálják amit mi diktálunk
  Pszichológia: Eddig, vegyétek fel hogy ne legyen rossz, nem működött, hát akkor vegyétek fel hogy jó legyen. Mindegy csak legyetek a markunkban..... (IMF)”
 • 7. 621 2012. október 01. 07:32
  „Kedves "kotorék"!
  Úgy, hogy előírásra beleszámolják a kényszer-közmunkásokat is.”
 • 6. Primax 2012. szeptember 30. 21:42
  „5. kotorék !
  Azért, mert nincs egyértelműen meghatározható kapcsolat a kettő között.”
 • 5. kotorék 2012. szeptember 30. 19:56
  „Okosok!
  Szíveskedjetek nekem arra válaszolni ,hogyan van, hogy a foglalkoztatottság hónapról hónapra nő a nemzeti össztermék meg
  hónapról hónapra csökken.”
 • 4. load 2012. szeptember 30. 19:52
  „Ez tényleg jó hír!
  Ami engem mégis csak zavar csak, hogy immáron két éve tartósan kedvezőtlen folyamatok zajlanak a magyar gazdaságban.”
 • 3. Primax 2012. szeptember 30. 17:02
  „Ühüm...elképzelhető...a Ceausescu-féle Romániának sem volt sok adóssága...”
 • 2. háté 2012. szeptember 30. 16:55
  „Vicc!”
 • 1. embertelen 2012. szeptember 30. 16:47
  „Sajnos a londoni elemzők nem számoltak azzal, hogy Orbán még 6 évig a fidesz szavazók által hatalomban marad. Orbán állandóan hazudik, amit a piac nem tolerál, tehát brutálisan negatív hatása van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mol megvenné a szlovén Petrol 26 százalékát

Nem kizárt, hogy a Mol megvásárolja a szlovén Petrol olajipari vállalat részvényeinek 26 százalékát. Tovább olvasom