Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Így csökkenthető a villamosenergia-számla

Akár 10 százalékkal is csökkenthetik villamosenergia-költségeiket azok a kis- és közepes vállalatok, amelyek áramszolgáltatót cserélnek – derül ki a felmérésekből.
A váltástól sokan még mindig tartanak, pedig a szolgáltatócsere – amennyiben betartunk néhány alapvető szabályt – az engedéllyel rendelkező kereskedők körében kockázatmentes és egyszerű.

Akár 10 százalékkal is csökkenthetik villamosenergia-számlájukat azok a kis- és közepes vállalatok, amelyek áramszolgáltatót cserélnek – derül ki a felmérésekből. Az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. legutolsó – bő száz, 2012. január elsejével váltani készülő kis- és közepes cég körében végzett – kutatása például azt mutatta, hogy átlagosan 8 százalékos áramköltség-csökkentés érhető el, a maximum pedig akár 20 százalék is lehet.

A váltástól ugyanakkor sokan még mindig tartanak. Az aggodalmak egyrészt az adminisztráció vélt bonyolultságához kapcsolódnak, másrészt az ellátásbiztonsághoz. Pedig egyiktől sem kell tartani. „A szolgáltatóváltás módja nem tér el az egyéb beszerzések gyakorlatától: egyszerűen, írásban felmondható az addigi szerződés, és megköthető az új a kiválasztott partnerrel, az ellátásbiztonságot pedig a jogszabályi keretek és a szigorú hatósági gyakorlat biztosítja" – mondja Kis Gergely, az ALTEO energiakereskedelmi igazgatója.

Ezzel együtt nem árt ugyanakkor, ha tisztában vagyunk néhány alapvető szabállyal. Betartásuk ugyanis nagyban megkönnyíti és felgyorsítja a szolgáltatóváltás folyamatát. Kis Gergely szerint amire ügyelni kell:
Miután eldöntöttük, hogy szolgáltatót váltunk, tekintsük át az áramfogyasztásunkat: mennyiségét, karakterisztikáját, az esetleges megtakarítási lehetőségeket! Ha kell, vegyük fel a kapcsolatot kereskedővel/kereskedőkkel – a szolgáltatók általában segítenek a kalkulációban.

Tisztázzuk, hogy mi áll a meglévő szerződésünkben! Mikor, milyen feltételek mellett, milyen módon mondhatjuk fel? Ne valamely apróbetűs kitételen múljon a szolgáltatóváltás!

Tüzetesen nézük át az egyes kereskedők ajánlatait, szerződéses feltételeit! Figyelmesen hasonlítsuk össze, hogy kinél mit tartalmaz az ár! Válasszuk ki azt, akié minden körülményt figyelembe véve a legjobb ajánlat!

Az új szerződés aláírását követően mondjuk fel szerződésünket a régi kereskedőnél! A felmondást postai úton, tértivevénnyel adjuk fel, illetve lehetőség szerint e-mailben is küldjük el korábbi kereskedőnknek. Feltétlenül kérjünk visszaigazolást, ha nem érkezik meg, kérjük újra!
Az új kereskedő első számláján ellenőrizzük, hogy megfelelően számláz-e! Ha minden rendben, már csak az van hátra, hogy nap mint nap örüljünk a megtakarításnak…

A villamos energia szabad piaca 2003 óta nyitott, ám a legutóbbi időkig korlátozott maradt a kis- és középvállalati kör szolgáltatóváltási aktivitása; jellemzően a tőkeerős, a villamos energia piacát jól ismerő nagyvállalatok éltek a lehetőséggel. Az elmúlt időszakban ugyanakkor alapvető változás ment végbe, mind több kisebb cég vág bele a szolgáltatócserébe. Az okok egyértelműek: egyrészt megugrott a villamosenergia-kiskereskedők száma, ami élénkítette a versenyt, másrészt a piaci árszint is mérséklődött. A potenciált jelzi, hogy 10-15 ezerre tehető a váltani tervező cégek száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés a hamis forint

Bár 2011 harmadik negyedévében kissé emelkedett a forintbankjegy-hamisítványok száma, a hamisítás… Tovább olvasom