Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Így álltak sorfalat a sárga kamionok Orbán Viktornak - fotók

'A modern világban nincs olyan kormány, amely képes a gazdaságot működtetni" - mondta a miniszterelnök.
A magyar közúti fuvarozók példa értékűen álltak helyt a gazdasági válságban, növelni tudták teljesítményüket, de ehhez szükség volt az ország gazdaságpolitikájának ösztönző közreműködésére is - mondta Wáberer György, a Waberer's International Zrt. elnök-vezérigazgatója a cég beruházásának avató ünnepségén szerdán Budapesten.

A csoport járműveinek száma a beruházással 500 kamionnal bővült, amelyek üzemeltetéséhez 600 új dolgozót vettek fel - tette hozzá az elnök vezérigazgató, aki emlékeztetett a cége által a kormánnyal egy éve kötött stratégiai megállapodásra is.

Kifejtette, a kormány a fuvarozók helyzetét több lehetőséggel javította, ezek körébe tartozik például a kereskedelmi gázolaj bevezetése, és a napidíj adómentes részének a megemelése is.

"Nehéz ma már úgy közlekedni Nyugat-Európa útjain, hogy ne találkozzunk magyar kamionnal" - fejezte ki örömét Wáberer György.
A Waberer's néhány hete miskolci leányvállalatánál adott át 160 kamiont, és teremtett ezzel 100 új munkahelyet. Ez és a most átadott beruházás együttes értéke 18 milliárd forint volt.

A gazdaságpolitika újabb, a versenyképességet a jövőben javító lehetséges intézkedéseként említette az elnök-vezérigazgató az új gépkocsivezetők képzésének a támogatását. Ez újabb munkahelyek teremtéséhez járulna hozzá - mondta.

A kormányfő szerint a kormány szabályozni, ösztönözni, befolyásolni tudja a gazdaságot, de működtetni kizárólag a vállalatok tudják. Orbán Viktor a Wabererís International Zrt. 500 új nyerges vontatójának átadásán szerdán arról beszélt a cég soroksári telephelyén, hogy a sikerekhez közös munka szükséges.

A miniszterelnök hangsúlyozta, ahhoz, hogy egy vállalat ide eljusson, kell néhány tehetséges ember, aki egy ilyen céget kigondol, létrehoz, kell, aki vezeti és kell nagyon sok elkötelezett és tehetséges ember, aki dolgozik. A cég beruházása 600 új munkahelyet teremt.

Az elmúlt négy év legfontosabb tanulságának nevezte a miniszterelnök, hogy a modern világban nincs olyan kormány, amely képes a gazdaságot működtetni. Egy kormány tudja a gazdaságot szabályozni, ösztönözni, befolyásolni, de működtetni kizárólag a vállalkozások tudják, és azokon belül is kulcsszerepe van azoknak az embereknek, akik a felelősséget viselik érte - mutatott rá.

A kormányfő párhuzamot vont a miniszterelnökség és a kamionsofőrség között, jelezve: egyik fél sem térhet le a jó útról, éppúgy megállapodás szerint kell megérkeznie egy szállítmánynak, ahogy egy kormánynak is négy év elteltével oda, ahová azt a választás előtt meghatározták a választópolgárokkal. Hozzátette: "mindkét szakmában elég egy apró figyelmetlenség és máris megvan a baj".

Orbán Viktor úgy vélte: kevés olyan vállalkozás van, amely huszonegynéhány év kemény munkájával azt mondhatja, hogy dobogós saját szakmájának európai versenyében. Szavai szerint a Wabererís nem egyszerűen csak talpon maradt egy kiélezett európai versenyben, hanem ott van a dobogón és jó remény van arra, hogy még előrébb rukkoljanak a nemzetközi mezőnyben.

Kitért arra: így kellett volna, hogy történjen minden privatizált magyar vállalat esetében. "Nem az volt megírva a csillagokban föltétlenül", hogy privatizálnak egyébként Európában versenyképes magyar cégeket, aztán azok 1-2 éven belül egyszer csak eltűnnek, a vagyont eladják belőle és a területen működő gazdasági tevékenység egész egyszerűen megszűnik - jegyezte meg. Kiemelte: sokkal inkább úgy kellett volna történnie, mint itt, ahol korábbi állami vállalatok privatizálásából és modernizálásából indult el a sikertörténet.

A miniszterelnök szólt arról, hogy alig lehet Nyugat-Európába úgy elmenni, hogy az ember ne találkozzon a cég valamelyik kamionjával, s jó érzéssel tölthet el mindenkit, "hogy a honfitársak munkavégzésük során elfoglalják európai közútjait".

A kormány nevében úgy fogalmazott: "jó lóra tettek", amikor stratégiai megállapodást kötöttek a Wabererís-szel, amellyel folytatják a stratégiai együttműködést és az általuk megfogalmazott javaslatokat lépésről lépésre beépítik. Ezzel ki lehet használni azokat az előnyöket, amelyek részben Magyarország kedvező földrajzi fekvéséből, részben pedig a szállítmányozáshoz, logisztikához tehetséggel rendelkező magyar emberek teljesítményéből a magyar nemzetgazdaság számára haszonként megjelenhet - jegyezte meg a miniszterelnök.

Orbán Viktor reményének adott hangot amiatt, hogy egyre több magyar cég mutatja meg az "oroszlánkörmeit", s áll helyt a nemzetközi versenyben. Mint mondta, fontosak a nemzetközi cégek, nincs nélkülük magyar gazdaság, de mégis egészen más, ha magyar gazdaság stratégiai cégei között megjelennek a magyar tőketulajdonban lévő vállalatok.

Így álltak sorfalat a sárga kamionok Orván Viktornak


Összefogaló

Lezárult a Waberer's csoport legújabb, 18 milliárd forintos fejlesztése, a cég 500 új nyerges vontatójának átadásán Orbán Viktor egyebek mellett a sikerhez szükséges közös munkáról beszélt, és példaértékűnek nevezte a Wabererís fejlődését. Wáberer György pedig azt hangsúlyozta, hogy a magyar közúti fuvarozók helytállásához a válságban szükség volt a gazdaságpolitika ösztönző közreműködésére is.

A nemzetközi fuvarozással foglalkozó Wabererís International Zrt. 2013-ban csaknem 100 millió euró értékben hajtott végre beruházásokat, több mint ezer nyerges vontató és 750 pótkocsi beszerzésével frissítette, illetve növelte flottáját. Kamionjainak száma meghaladja a 3 ezret.
A most zárult beruházással a csoport járműveinek száma 500 kamionnal bővült, amelyek üzemeltetéséhez 600 új dolgozót vettek fel. A Wabererís néhány hete miskolci leányvállalatánál adott át 160 kamiont, és teremtett ezzel 100 új munkahelyet. Ez és a most átadott beruházás együttes értéke 18 milliárd forint volt.

A társaság igazgatósága március közepén hagyta jóvá a gazdálkodás múlt évi számait. A Wabererís múlt évi árbevétele meghaladta a 452 millió eurót, ami 20 százalékkal több a 2012. évinél.

Az EBITDA - a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés leírása előtti eredmény - 64 millió euró volt. A társaság az eredményt a növekedést és a szolgáltatások minőségét javító beruházások és fejlesztések finanszírozására fordítja.

Az idei üzleti terv továbbra is kétszámjegyű növekedést tartalmaz, az árbevétel eléri az 500 millió eurót. A flotta mérete pedig megközelíti a 3400 szerelvényt.

Március elején Párizsban megkezdte működését a Wabererís France, és hamarosan céget alapít a nemzetközi fuvarozó az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Olaszországban is.

Emellett bővíti alkalmazottainak létszámát a már működő Wabererís Deutschland és a Wabererís Polska vállalatoknál is.

Az új cégek munkájához a társaság több tízmillió eurós beruházással az idén további 1000 új kamionszerelvény beszerzését tervezi. A jelenleg több mint 3000 saját szerelvényből álló fiatal flotta összesített futásteljesítménye 2013-ban 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket és elérte a Föld-Nap távolság háromszorosát.

A céggel egy éve kötött stratégiai megállapodást a kormány.

A cégcsoport története 1994-re nyúlik vissza, amikor Wáberer György társaival privatizálta a Volán Tefu Rt.-t, újjászervezte és portfolióját logisztikai szolgáltatásokkal bővítette. 2002-ben a Volán Tefu Rt. megvásárolta a Hungarocamion Rt.-t, ezzel létrejött Magyarország és Közép-Európa legnagyobb szállítmányozási és logisztikai szolgáltatója. A cégcsoport 2003-ban vette fel a Wabererís nevet, és egy évvel később a Volán Tefu Rt. jogutódjaként megalakult a Wabererís Holding Logisztikai Rt. Még ebben az évben több céget is alapítanak az EU-ban, és újabb akvizíciót hajtanak végre Magyarországon is. 2005 a regionális terjeszkedés éve, 2007-ben pedig a Wabererís Holding Zrt. többségi tulajdont szerez a Budapesti Szabadkikötő Zrt.-t üzemeltető Multicont Zrt.-ben, és 100 százalékos tulajdonosa lesz a nemzetközi fuvarozásban érdekelt Révész Eurotrans Kft.-nek. 2011-ben a Mid Europa Partners (MEP) befektetési alap 49,05 százalékos részesedést vásárolt a Waberer’s Holding Zrt.-ben. 2012-ben március 1-jével pedig a Waberer’s csoport négy cége – a Waberer’s International Zrt., a Delta Sped Kft., az Interszervíz Kft., és az Inforatio Kft. – beolvadt a Waberer’s Holding Zrt-be és annak jogutódjaként a cég Waberer’s International Zrt. néven folytatja tevékenységét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Generali Biztosító néven működik tovább a Generali-Providencia

A névváltás mellett megújul a cégcsoport arculata és logója is. Tovább olvasom