Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Idén is kérhet pótlékmentes részletfizetést az SZJA-bevallásban

Abban az esetben, ha adózó nem folytat vállalkozási tevékenységet és nem kötelezett általános forgalmi adó fizetésére, idén is lehetősége van arra, hogy a 100 000 forintot meg nem haladó személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségét a bevallása esedékességétől számított legfeljebb négy hónapon belül, pótlékmentesen, egyenlő részletekben fizethesse meg.

Fontosabb tudnivalók

- Amennyiben fenti feltételek fennállnak, és adózó élni kíván a pótlékmentes részletfizetés lehetőségével, erről a bevallás megfelelő rovatában nyilatkoznia kell jelölve a részletek számát, azaz, hogy 2, 3 vagy 4 havi részletben kívánja-e teljesíteni befizetési kötelezettségét. Ebben az esetben külön kérelmet sem kell írni és eljárási illetéket sem kell fizetni.
- A nyilatkozat megtételére előírt határidő jogvesztő, amennyiben adózó a 2011. évi bevallását késedelmesen küldi be, a kedvezményt nem veheti igénybe, illetve ha a bevallásában elfelejtett nyilatkozni ez később már nem pótolható.
- Az első részlet befizetésének határideje 2012. május 21, a további részleteket június 20, július 20, illetve augusztus 21-éig kell megfizetni, attól függően, hogy hány havi részletfizetést jelölt meg a bevallásban.
- A részletfizetéshez szükséges készpénz-átutalási megbízás (csekk) a NAV internetes honlapján (www.nav.gov.hu/letöltések/nyomtatványkitöltőprogramok/Csekk) keresztül igényelhető, illetve az állami adóhatóság bármelyik ügyfélszolgálatán kérhető.

A csekkes befizetésen kívül a fizetési kötelezettség teljesíthető: bankszámláról történő átutalással, illetve bankkártyával, az adóhivatal ügyfélszolgálatain található banki terminálok igénybevételével.

Átutalás esetén a közlemény rovatban az adóazonosító jelet is fel kell tüntetni!

- Ha adózó nem teljesíti az esedékes részlet megfizetését, a kedvezmény érvényét veszti és a tartozás egy összegben esedékessé válik. Ekkor az állami adóhatóság a tartozás fennmaradt részére az eredeti esedékesség napjától (2012. május 21-től) késedelmi pótlékot számít fel.

Amennyiben adózó nem élhet (mert pl. tartozása meghaladja a 100 ezer forintot), illetve nem élt a pótlékmentes részletfizetési lehetőséggel, vagy tartozását több havi részletben tudná csak megfizetni, abban az esetben az általános szabályok alapján kérhet fizetési kedvezményt adótartozása megfizetésére.

A kérelem benyújtása ez esetben már illetékköteles (3.000,- Ft) és egyedileg kerül elbírálásra. A fizetési kedvezmények alapvető szabályairól a 30. számú Információs füzet nyújt részletes tájékoztatást, amely a NAV honlapján az Információs füzetek menüpont alatt található meg.

NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 millióra rúghat a cégek éves telefonadója

Az Index úgy tudja, mentesülne a percenként és sms-enként 2 forintos adótehertől a segélyhívás. Tovább olvasom