Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Hypo botrány Ausztriában

A pártkasszákat is górcső alá vonhatják Ausztriában hétfői sajtóhírek szerint a Hypo Group Alpe Adria (HGAA) körüli, hetek óta tartó botrány miatt.

Osztrák parlamenti pártok érintettségének lehetősége egy vasárnapi újságcikk nyomán került napirendre. A Die Presse című napilap források megnevezése nélkül azt írta, hogy a Karintiában többséget élvező Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt 27 millió euróra, az országos szinten a szociáldemokratákkal (SPÖ) koalíciót alkotó ÖVP pedig 13 millió euróra tett szert a bank vitatott körülmények között történt eladása során.

A pártok és a pénzügyminisztérium is egyetértenek abban, hogy ezt a vádat tisztázni kell. Harald Waglein pénzügyminisztériumi szóvivő a Kuriernak azt mondta: a vizsgálatnak minden részletre ki kell terjednie és "az összes pártra is, beleértve az SPÖ-t". A Kurier rámutat: 2004 és 2006 között a BZÖ az SPÖ-vel együtt volt kormányon Karintiában.

Tavaly december közepe óta vizsgálatot folytat az osztrák igazságügyi minisztérium a csődtől államosítással megmentett HGAA gazdálkodása tárgyában. Ezzel párhuzamosan a dél-németországi Bajorországban hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak Werner Schmidt, a bajor tartományi bank (Bayern LB) volt igazgatója ellen. A gyanú szerint a Bayern LB jóval áron felül vásárolta meg 2007-ben a már akkor is pénzügyi nehézségekkel küzdő karintiai tartományi bankot.

A Bayern LB - az MKB bank anyabankja - tavaly novemberben egymilliárd euró feletti várható veszteséget jelzett, a Hypo veszteségeinek betudhatóan.

A Die Presse értesülése szerint bankfiaskó miatt nyomás alá került Horst Seehofer bajor miniszterelnök az ellenzék követelésére 800 millió euró kártérítést akar kérni Karintiától, illetve a bank eladásában közreműködő befektetői csoporttól.

A HGAA átmeneti államosításáról december közepén, többnapos tárgyalás eredményeként született megállapodás az osztrák és a bajor kormány, valamint a Hypo korábbi tulajdonosai s a többi osztrák nagybank között. A régi tulajdonosoknak - Karintia mellett a bajor tartományi bank és a GRAWE osztrák biztosítási csoportnak - összesen 4,45 milliárd eurójába kerül a bank konszolidálása. Az osztrák szövetségi állam 450 milliót pumpál a bankba, amely korábban már igénybe vett 2,2 milliárd eurót az osztrák bankmentő csomagból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekord az Airbusnál

Az Airbus tavaly, a "krízisévben" több repülőgépet adott át megrendelőinek mint korábban bármikor -… Tovább olvasom