Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Hungaricum: bezárnák az internetes szexshopokat?

Magyarországon nem léteznek szex-webáruházak. Legalábbis jogilag. Röpködnek a félmilliós bírságok. Mert a webáruház - csupán reklám. Kis magyar abszurd: az internetes szex boltok külföldre költöznek?

A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SZEK) sürgős szakmai egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) illetékes vezetőivel, mivel információik szerint a hatóság a közelmúltban több webáruházat is jelentős mértékű, esetenként félmillió forintos bírsággal sújtott, lényegében azon az alapon, hogy a webáruház nem üzlet, hanem pusztán reklám. Egyben azt is kérte a hatóságtól: az idejétmúlt szabályzáson alapuló bírságolást függessze fel.

Néhány napja egy blogbejegyzés nyomán futótűzként terjed el internetes szakmai körökben, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság arra hivatkozva bírságolt meg 500 ezer forintra egy céget, hogy annak internetes kereskedelmi oldala, azaz webshopja valójában egyszerű reklám.

A konkrét eset

Az NFH amiatt marasztalt el egy szexuális termékeket árusító webáruházat, mert annak tartalmát – azaz a termékkatalógust – a reklámtörvény (Grtv.) szerinti reklámnak minősítette. Márpedig a Grtv. 9. § (3) bekezdése szerint tilos az olyan áru reklámja, amely rendeltetése a szexuális ingerkeltés. Az NFH – az üzemeltető érvelésére reagálva – külön foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy a Grtv. 9. § (4) bekezdése alapján nem kell alkalmazni a fenti tilalmat magán a szexuális terméken, illetve a szexuális termékeket árusító üzleten belül elhelyezett reklámra. Az NFH a bírság indoklásában erre válaszként kifejtette: „Az eljárás alá vont internetes oldalon közzétett ajánlat tartalmánál fogva árut népszerűsítő reklámtevékenységnek minősül." Azaz a bírság alapjául alapvetően az szolgált, hogy az NFH jogértelmezésében a webáruház nem tekinthető üzletnek.  A határozat teljes egészében itt olvasható.

A magyar jog és a webáruház

Az eset újabb, a hazai e-kereskedelem normális működését akadályozó törvényi ellentmondásra vetett fényt, ugyanis az üzlet jogszabályi fogalma csak a fizikai értelemben vett üzletre korlátozódik.

A jelenleg hatályos, idevágó rendelkezés szerint az „üzlet: kereskedelmi tevékenység folytatása céljából létesített vagy használt épület, illetve önálló rendeltetési egységet képező épületrész, helyiség, ideértve az elsődlegesen raktározás, tárolás célját szolgáló olyan épületet vagy épületrészt is, amelyben kereskedelmi tevékenységet folytatnak."

Az NFH erre a fogalomra támaszkodva minősítette a webáruház tartalmát olyan reklámnak, ami nem üzletben található.

A szexshopokon csattan az ostor

A helyzetet attól abszurd, hogy így teljes mértékben lehetetlenné válik a szexuális termékek internetes értékesítése, hiszen gyakorlatilag nem végezhető ez a tevékenység jogszerűen, ha a terméket nem lehet megjeleníteni a weboldalon.

 

A SzEK.org-ról
A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SzEK.org), az elektronikus kereskedelmi szakma egyetlen hazai szervezete, 2005-ben alakult. A SzEK.org alapítói – felismerve az elektronikus kereskedelem gazdaságélénkítő szerepét –, célul tűzték ki, hogy tevékenységükkel elősegítik korszerű, gazdaságos és megbízható formáinak elterjedését.
Szerepük kiterjed a szakmai ismeretterjesztéstől az e területet érintő, készülő jogszabályok véleményezésén át az etikai kérdések gondozásáig.

 

Olvasóink írták

 • 9. KZIWEB.hu 2010. május 22. 23:40
  „Én is web áruházakat üzemeltetek, ebben egy web intim shopot is. Amikor több helyről lehetett hallani a ,,Hungaricum: bezárnák az internetes szexshopokat?-ról én is próbáltam utánajárni a hírnek. Közel öt hónapi utánajárás eredménye képen sikerült egy állásfoglalást kapnom a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól. Ennek a levélnek a kiretusált tartalmát szeretném közreadni (http://www.intim.shop.hu/allasfoglalas.pdf), hogy segíteni tudjak a hozzám hasonló web áruház tulajdonosoknak.”
 • 8. adalfold 2009. december 08. 11:00
  „na meglepő lépés!
  a sionos ,,EZEK" elűzik a sionos honfoglaló stratégia egyik alapmotívumát: az erkölcsi züllesztők egy elemét.”
 • 7. elemér 2009. december 08. 10:31
  „1. hozzászólás vienna
  Miért kell ilyesmit neked rendelni ? Menj be az üzletbe és megveszed, tudod mint az USA-ban.”
 • 6. medvemaczi 2009. december 08. 09:28
  „Ez egy kicsit idejét múlt hatály nem?:) Persze a "honatyák" a fizetésük összegét minden évben tudják frissíteni, de egy ilyen hatályt nem....:)
  Szebb jövőt!”
 • 5. Freddy01 2009. december 08. 07:21
  „Egyszerűen akik ilyen jogszabályokat hoznak, azok begyöpösödött agyú ......Azért már 2009-et írunk, vagy mi.....”
 • 4. Nézelődő 2009. december 07. 23:12
  „bakke: miért is..?”
 • 3. bakke 2009. december 07. 19:12
  „ezért nem rendelek magyar webshopból...”
 • 2. igazmondó 2009. december 07. 18:56
  „A sok vallásos fapicsa meg fa... hozza ezeket az idióta intézkedéseket.
  Ilyenekkel foglalkoznak, ahelyett, hogy kipróbálnának egy jópofa vibrátort.”
 • 1. vienna 2009. december 07. 16:36
  „Semmi gond, rendelünk Ausztriából vagy Szlovákiából.
  A magyar kommunista s..gfejek elmehetnek a p. a hatóságaikkal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3,9 százalékkal emelkedik a gáz ára

Átlagosan 3,9 százalékkal nő a földgáz ára a lakosság, a kisfogyasztók és a közintézmények körében. Tovább olvasom