Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Hullámzó ipar 2010-ben

Hullámzó ipari teljesítményt várnak idén az elemzők szerint, akik éves szinten 2,5-4,5 százalékos termelésbővülést várnak 2010-ben a tavalyi 17,7 százalékos visszaesés után.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétetet adatai szerint januárban az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a termelés munkanaptényezővel korrigálva 5,7 százalékkal bővült. A termelés januárban az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított index szerint 8,8 százalékkal emelkedett.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. makroelemzője számára nem okozott nagy meglepetést a nyers adat, ő 3 százalékos növekedést várt. Mint hozzátette, az év egészében az ipari termelés erősen hullámzó lesz, növekedést, visszaesést és stagnálást mutató hónapok váltják majd egymást. Úgy vélte, februárban a januárinál is nagyobb növekedés lesz, majd márciusban jelentős visszaesés következik. Április-májusban akár 5-8 százalékos növekedés is elképzelhető, júniusban stagnál a termelés, aztán megint növekedést, majd ismét stagnálást mutató hónapok következnek.

Az elemző szerint ez két okra vezethető vissza. Egyrészt nagyon változóak a havi bázisadatok, másrészt az exportpiacok kereslete sem nő egyenletesen a hónapok során, sőt, az elemző szerint a második félévben ugyanakkora lesz, mint az első félévben.

Török Zoltán a bázissal összefüggésben emlékeztetett arra, hogy az ipari termelés nagymértékű visszaesése egyenetlenül következett be 2009-ben: míg az év elején 20-25 százalékos csökkenés volt, addig márciusban csak 15 százalékos, majd ezt követően megint 20 százalék fölé nőtt a ráta.

Merre tovább, ipar?
Merre tovább, ipar?


Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője az MTI-nek elmondta, a januári 8,8 százalékos növekedési adat biztató, igaz, decemberről 5,9 százalékos havi visszaesést közölt a hivatal.

Az elemző szerint a havai adatok nagy különbsége miatt majd csak hosszabb távon lehet megítélni a folyamatokat. Úgy vélte, mivel továbbra is nagy eltérések várhatók a havi adatokban, egyelőre nem érdemes egy-egy hónapot külön értékelni, a januári adat a decembereivel, illetve majd a februárival együtt mutat majd valamilyen tendenciát.

Nyeste Orsolya elmondta, egyre több jel mutat arra, hogy a főbb exportpiacokon elkezdődött némi élénkülés, ami kedvezően hat a magyar ipar teljesítményére is. Hozzátette, a részletes adatok közlése várhatóan a kivitel felfutását mutatja majd, miközben a belföldi kereslet nyomott marad.

Nyeste Orsolya éves szinten 4-4,5 százalékos ipari kibocsátás bővülést vár az idén. Török Zoltán éves szinten 2,5 százalékos növekedést vár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árfolyamok percről percre a kisalfold.hu-n

Az euró, a svájci frank és az amerikai dollár árfolyamát követhetik olvasóink percről percre a… Tovább olvasom