Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Hosszú hétvégék: se pluszpénz, se több nap pihenő?

Elfogadható-e, hogy a dolgozók az áthelyezett munkanapon dolgoznak, és ezért nem kapnak pluszpénzt?
Munkahelyemen a munkanap-áthelyezéssel járó hónapokban munkaidőkeretet rendelnek el. Máskor nem. Így idén májusban és októberben. Ezért dolgoznunk kellett május 2-án és október 24-én. Így oldja meg a vállalat, hogy ne kelljen ötvenszázalékos bérpótlékot fizetni. Lehet-e erre hivatkozva elrendelni a munkaidőkeretet, azért, hogy megspórolják ezt a bérpótlékot? Morálisan elfogadható-e, hogy a dolgozók az áthelyezett munkanapon dolgoznak, és ezért nem kapnak pluszpénzt, mert elrendelik a munkaidőkeretet? Így soha nincs hosszú hétvégénk és még pluszpénzünk sem.

– Érthető a panaszos és munkatársainak problémája, de a munkaidőkeret elrendelését nem kell indokolni, a cég tevékenységének jellege miatt erre szükség lehet. Ugyanakkor nem is játszhatja ki a jogszabályok adta lehetőségeket a munkaadó – kezdte válaszát Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezeté- nek (KASZ) területi ügyvivője. Elmondta, hogy olvasónk esetében a rendezett munkaügyi kapcsolatok segíthetik a megoldást. A munkavállalói és a munkaadói oldal közti rendszeres egyeztetések, és szükség esetén a szakszervezet
szakértőt is küldhet, hogy a dolgozók nevében, képviseletében tárgyaljon.

Az említett esetben ugyanis mindkét félnek vannak méltányolható érvei, érdekei. A munkásoknak a cégnél nincsenek hosszú hétvégéik és pluszpénzt sem kapnak emiatt. Cserébe valamiféle előny, engedmény adását elérhetik, hiszen cégüknek szüksége van rájuk akkor is, amikor mások családjukkal lehetnek, pihenhetnek. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stabilra javította Budapest osztályzati kilátását is a Moody´s

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Budapest adósosztályzatának… Tovább olvasom