Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Homlokzati hőszigetelés: költségcsökkentő tényező

Az országos átlaghoz viszonyítva gyakorlatilag a legvastagabb homlokzati hőszigetelést Győr-Moson-Sopron megyében használták 2008-ban, 6,4 centimétert.

Az első helyet megtartani viszont már csak Baranya megyével együtt sikerült: a tavalyi év végére, az átlaghoz képest, 7,2 centiméterre nőtt a homlokzati hőszigetelések vastagsága a megyében – derült ki a Masterplast felméréséből.

Amíg 2008-ban még átlagban 5,7 centiméter homlokzati hőszigetelést tettek a falakra a felújítást végzők, addig tavaly már 6,4 centiméterrel „tették vastagabbá a falakat" a lakosok országos szinten. Hasonlóan az országos adatokhoz, Győr-Moson-Sopron megyében is 13 százalékkal vastagodott a szigetelés egy év leforgása alatt.

„A folyamat annyiban nem meglepő, hogy a régióbeli országok közül a legtöbbet Magyarországon költik az emberek ingatlanjaik felújítására, lakosonként mintegy 37 000 forintot évente. Ráadásul a hőszigetelésre fordított pénz kétszeresen is megtérül: növeli az ingatlan értékét, és egyben mérsékeli az energiára fordított költséget." – mondta Tibor Dávid, a 16 országban leányvállalatot működtető hazai építőanyag-ipari vállalat, a Masterplast vezérigazgatója.Egy átlagos családi ház esetében a vastagabb homlokzati hőszigetelő rendszerrel 25-33 százalékkal csökkenthető a lakás fűtéséhez felhasznált energia mennyisége. Ráadásul a rekonstrukciós munkálatokhoz állami támogatás is igénybe vehető.

A Klímabarát Otthon programon belül, a hőszigetelési eljárások esetén például a támogatás mértéke a teljes beruházás 30 százaléka, de legfeljebb 540 ezer forint lehet. A megfelelő önrésszel kiegészítve a támogatást, egy átlagos, az 1970-es években épült 80 négyzetméter hasznos alapterületű sátortetős családi ház homlokzatának és padlásának hőszigetelése teljes egészében mintegy 900 ezer forintból, míg a homlokzati nyílászárók cseréje nagyjából ugyanennyi pénzből oldható meg.

Olvasóink írták

  • 1. gyugyu1 2010. április 14. 21:14
    „Ezekben az adatokban nem szerepel a önkormányzati panelházak homlok ill .hatsófőfal hőszigetelése ! /mert nincs !!!/ De egy előnye is van, nem gyullad ki !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülés már két kézipoggyásszal az USA-ba

A British Airways minden az USA-ba tartó, illetve USA-ból érkező járatán 2 darabra emelte a… Tovább olvasom