Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 8°C Még több cikk.

Hol él a legtöbb álláskereső?

A nyugat-dunántúli régióban (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye) él a legkevesebb munkanélküli. A foglalkoztatók augusztusban több mint 27 ezer álláslehetőséget jelentettek be, ami tíz százalékkal több, mint tavaly ilyenkor.

Az év végéig stagnálás várható a munkaerőpiacon, ami nem feltétlenül rossz hír.

Augusztusban Magyarországon 546 ezerre csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, amihez az is kellett, hogy a foglalkoztatók 7200 új álláslehetőséget jelentsenek be a munkaügyi kirendeltségeknél. Ez ugyan 3400-zal (11 százalékkal) kevesebb, mint amit júliusban hirdettek meg, de a 2009. augusztusi statisztikánál mindenképpen jobb: szám szerint 12 százalékkal.


Húszezernél kevesebb munkanélkülit nyolc megyében tartanak nyilván, köztük van Győr-Moson-Sopron is, ahol augusztusban 12.481 álláskeresőről számol be a statisztika. (Forrás: ÁFSZ, Pénzcentrum)
Húszezernél kevesebb munkanélkülit nyolc megyében tartanak nyilván, köztük van Győr-Moson-Sopron is, ahol augusztusban 12.481 álláskeresőről számol be a statisztika. (Forrás: ÁFSZ, Pénzcentrum)

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb statisztikája most kevésbé borúlátó, persze meg sem közelíti a válság előtti időket. Az tény, hogy a nyilvántartott álláskeresők száma országosan a tavalyihoz képest 18 ezerrel kevesebb. A legtöbb, csaknem 123 ezer álláskeresőt továbbra is az észak-alföldi régióban tartják nyilván, de Észak-Magyarországon is 100 ezer feletti (103.443) a létszámuk. Ehhez képest a nyugat-dunántúli régióban bejelentett 38.890 álláskereső irigylésre méltónak mondható, főképp úgy, ha megnézzük: tavaly augusztusban 6873-mal voltak többen Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében együttesen.

Aki munkát keres, az persze nem bont rögtön pezsgőt a felmérés eredményének hallatán, ez jogos is. Győr-Moson-Sopron megyében az augusztus egyébként sem volt jó, hat hónap elteltével ismét növekedett a munkanélküliség, igaz, a változás mindössze 0,4 százalék volt. Azt azért tudni kell, hogy az álláskeresők számának kismértékű emelkedéséhez nemcsak az járult hozzá, hogy sok pályakezdő jelent meg a regisztrációban, hanem az is, hogy a feldolgozóipari munkák, nyári betakarítások a végükhöz közelednek. (Lásd bővebben korábbi cikkünkben: Kissé több lett a munkanélküli)

Megyénkben az augusztus nem volt jó, hat hónap elteltével ismét növekedett a munkanélküliség, igaz, a változás mindössze 0,4 százalék.
A magyarországi összehasonlításhoz visszatérve: a nyilvántartott álláskeresők csaknem harmada – 160.900 ember – tartósan, vagyis több mint egy éve folyamatosan regisztrált álláskereső. Az augusztusban belépő pályakezdők számának iskolai végzettség szerinti megoszlása a következő: 21,7 százalékuk legfeljebb 8 általános iskolát végzett; 17,5 százalékuk szakmunkásképzőt vagy szakiskolát; 25 százalékuk szakközépiskolát, 19,5 százalékuk gimnáziumot, 4,9 százalékuk technikumot végzett, 11,3 százalékuk volt felsőfokú végzettségű.

A legfontosabb kérdés persze az: mi várható az év hátralevő részében? Szakemberek szerint az év harmadik negyedévéhez képest a magyar munkaerőpiac várhatóan stagnálni fog. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint ugyanis a munkáltatók továbbra sem terveznek jelentős munkaerő-felvételt: 3 hónapon belül összesen 0,3 százalékos, mérsékelt létszámnövekedéssel számolnak. Egy álláspiaci kilátásokat elemző cég pedig annyit tesz hozzá: felmérésük szerint 100 magyar munkáltatóból 70 tervezi azt, hogy szinten tartja dolgozói számát az október–december közötti időszakban. Az elmúlt két év ismeretében ez is fontos tény.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Sopronban

A munkaügyi központ soproni kirendeltségének aktuális állásajánlatai. Tovább olvasom