Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 8°C | 15°C Még több cikk.

Hitelekről és eladósodáról a győri diákoknak

"Felelős hitelfelvétellel elkerülhető a vészes eladósodás" - előadás győri középiskolásoknak.

„Bár a problémás banki hitelügyek folyamatosan emelkednek hazánkban is 2008 eleje óta, ám – a gépjármű hitelezés kivételével – a magyar piacon nem volt jellemző olyan mértékű felelőtlen hitelezés, mint a világgazdasági válság kialakulásában vezető szerepet betöltő amerikai ingatlanpiacon. Jól látható azonban, hogy a világméretű válság begyűrűzése és a munkanélküliség emelkedése miatt hazánkban is folyamatosan nő azok száma, akik nem tudják hiteleiket törleszteni, vagy azért, mert elvesztették munkájukat, vagy, mert változó kamatozású, és esetleg devizaalapú hitelt vettek fel, s törlesztő részleteik jelentősen megemelkedtek. Éppen ezért fontos áttekinteni, hogy milyen célokra, milyen feltételekkel és mekkora összegű hitelt érdemes felvenni, milyen szempontokat kell mérlegelni a hitel igénylése előtt, s hogyan kerülhető el a vészes eladósodás"- mondta el Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője a Társaság pénzügyi- és gazdasági alapismereteket közvetítő országos előadás-sorozatának utolsó, a felelős hitelfelvételről szóló előadásán.

A Generali Alapkezelő és a Generali-Providencia Biztosító pénzügyi- és gazdasági alapismereteket közvetítő, idén március végén lezáruló országos oktatási programjában a fővárosból és Miskolcról, Debrecenből, Szegedről, Pécsről, illetve Győrből összesen közel másfélezer, 11. és 12. évfolyamos középiskolás vesz részt.

Mi okozta a válságot?

„Az amerikai ingatlanpiacról két évvel ezelőtt kifejlődött világgazdasági válság egy felelőtlen és fedezet nélküli hitelezési rendszer túlburjánzása miatt alakulhatott ki, amely a tengerentúlon a korábban olcsó hitelek drasztikus megdrágulását, és így a nemfizető adósok számának hirtelen megugrását követően, az amerikai ingatlanpiac összeomláshoz vezetett. A bankok ezt követően óvatosabbá váló hitelezési politikája miatt, a korábban túlzott mértékben hitelre épülő gazdasági növekedés visszaesett, ennek hatására a vállalati beruházások és a termelés csökkentek, s a felelőtlen hitelezési aktivitás végső soron folyamatos elbocsátásokat és egyre növekvő munkanélküliséget okozott, az Egyesült Államokhoz hasonlóan Magyarországon is" - foglalta össze előadásában a válság okait Vizkelety Péter.

Mi befolyásolja a törlesztő részlet nagyságát?

„Ha a következő szempontokat mérlegeljük, még egy nehezebb időszakban is kisebb lesz a valószínűsége annak, hogy felvett hitelünket nem tudjuk törleszteni" - mondta Vizkelety Péter. „Banki hitelünk havi részletének mértéke a felvett hitelösszeg mellett függ a hitel kamatától, futamidejétől, az egyéb járulékos költségektől (például kezelési költség), továbbá devizahitel esetén az adott deviza (pl. svájci frank, euró) árfolyam-változásától is: ha a forint árfolyama gyengül, a havi törlesztő részlet emelkedik, míg a forint erősödése esetén, csökkenhet."
„A felvett hitel havi törlesztésének nagyságát befolyásolja még az úgynevezett kockázati felár, ami az ország vagy az adott bank kockázatosságát jelenti, s a már említett kamatlábat emelheti meg. Ez különösen akkor veszélyes, ha valaki fél- vagy akár negyedévente változó kamatozású hitelt vesz fel, így könnyen előfordulhat az, hogy a kamat akár csak 2%-os emelkedése miatt egyik hónapról a másikra akár 50%-kal növekszik a havi törlesztő részlet - különösen akkor, ha eközben még a forint árfolyama is gyengül."

Milyen futamidőt válasszunk?

„Minél hosszabb a futamidő, annál kedvezőtlenebbül érinti az adóst a hitelkamat emelkedése: ha egy korábban 6%-os kamattal felvett 10 millió forint összegű kölcsön kamata 8%-ra emelkedik, akkor a hitel havi törlesztése egy 15 éves futamidejű kölcsön esetén csak 13%-kal, míg egy 30 éves hitel esetén már 22%-kal emelkedik" - mondta el Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

„Sokan úgy gondolkodunk hitelfelvétel előtt, hogy annak érdekében, hogy minél alacsonyabb legyen a havi részlet, felveszünk egy hosszú távú, 25 vagy akár 30 éves futamidejű hitelt. A már említett 10 millió forint összegű, 6%-os kamattal felvett hitel részlete 15 éves futamidő esetén 84 ezer forintot tesz ki, ha ugyanezt 30 évre vesszük fel, akkor 60 ezret kell fizetnünk havonta. Azaz a havi részlet a kétszer hosszabb futamidő választása esetén sem csökken felére, csak átlagosan mintegy 28%-kal. Éppen ezért érdemes elgondolkodni azon, hogy melyik az a legrövidebb futamidő, amely során még képesek vagyunk kifizetni a magasabb havi törlesztést annak érdekében, hogy összességében kevesebbet fizessünk, s a kölcsön összegét mihamarabb visszafizethessük" - figyelmeztetett a Generali Alapkezelő elemzője.

Az a fránya kezelési költség

„A hitelünk árát nagymértékben befolyásolja a kezelési költség is, amelynek kiszámítására a bankok különböző módszereket alkalmaznak. A hitelfelvevő számára legkedvezőbb konstrukció, amikor a bank havonta, az éppen aktuális tőketartozás alapján számolja a kezelési költséget. Ennél sokkal kevésbé kedvező számunkra, ha a bank csak minden év elején, az akkor fennálló tartozásunk után számolja újra a kezelési költséget, és egész évben ez alapján kell azt megfizetnünk annak ellenére, hogy tartozásunk az idő előre haladtával csökken. A legrosszabb konstrukció számunkra, ha a hitelintézet a teljes futamidő során a felvett kölcsönösszeg alapján számolja a kezelési költséget, hiszen ebben az esetben az egyáltalán nem csökken, s havonta akár több ezer forinttal is rosszabbul járhatunk egy néhány milliós hitel esetén" - emelte ki Vizkelety Péter.

Jó tanácsok hitelfelvétel előtt

„Mindezeket figyelembe véve azt javasolom, hogy a hitel felvétele előtt úgy számoljunk, hogy havi jövedelmünk legfeljebb 30%-át fordítsuk a törlesztésre, hogy egy betegség, vagy a törlesztő részlet akár 20-30%-os megemelkedése esetén is ki tudjuk fizetni azt. Semmiképpen sem szabad akkora összeget felvennünk, amekkorát még éppen ki tudunk gazdálkodni havonta, hiszen így az elmúlt időszakban rengeteg család jutott csődközeli helyzetbe. Fontos továbbá, hogy lehetőség szerint, minél hosszabb kamatperiódusú, s rövidebb futamidejű hitelt válasszunk és – különösen áruvásárlási és gépkocsi vásárlási – hitel felvétele előtt biztosítsuk önerőként a megvásárolni kívánt termék vételárának legalább 20-30%-át – bár ezt márciustól már a jogszabályok is előírják" - foglalta össze a Generali Alapkezelő elemzője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilpiac: 48 ezer új ügyfél

A Vodafone piaci részesedése maradt 22,09 százalékon, a Pannon 34,81 százalékra emelkedett, a… Tovább olvasom