Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Hiába a bérkompenzáció, így is csökkenhet a jövedelem

Egyes becslések szerint a munkaadók több mint harmada maradhat ki a bérkompenzációból, bizonyos esetekben pedig az elvárt emeléssel is csökkenhet a fizetések reálértéke.
Egyes becslések szerint a munkaadók több mint harmada maradhat ki a bérkompenzációból, bizonyos esetekben pedig az elvárt emeléssel is csökkenhet a fizetések reálértéke - írja a hétfői Napi Gazdaság.

Lassan indultak be a helyi bértárgyalások, és az álláspontok is csak lassan közelednek, számos munkavállaló jövedelme csökken majd - értett egyet valamennyi, a Napi Gazdaság által megkérdezett szakszervezet. Abban már megoszlanak a vélemények, hogy a folyamat mikorra zárulhat le.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint bizonyos esetekben a munkaadók "húzhatják az időt", mivel az új Munka törvénykönyve júliusi hatálybalépése erősíti majd alkupozícióikat.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, az MSZOSZ alelnöke úgy látja, február végére, március elejére már tisztábban látható lesz, hogy a vállalkozások mekkora hányada vállalja az elvárt emelést, ennél hosszabban nincs értelme halogatni a döntést. Az MSZOSZ úgy becsüli, hogy a munkaadók 30-40 százaléka nem vállalja majd a 2011-es nettó kereset változatlanságát garantáló emeléseket.

A munkavállalók számára átláthatatlan bérkompenzációs rendszerben az eligazodást kalkulátorral segíti a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ). Palkovics Imre, a konföderáció elnöke szerint a szervezet konkrét bérkompenzációs megállapodásról egyelőre nem tud.

A tavalyi évet nyereséggel záró MVM Zrt.-nél például hiába tervezett a menedzsment a kormány elvárásainál magasabb béremelést, kiderült, hogy állami vállalatként a jogszabályban szereplő mértéket nem teljesíthetik túl. Az MVM dolgozóinak így az elvárt emelés egyértelműen reálkeresetük csökkenését jelenti majd - fogalmazott Palkovics.

A munkaadók jelentős része azonban nem is kíván élni az állami támogatással, így az elvárt emelést sem adja meg. Amennyiben jelentősebb számú dolgozó maradna ki a folyamatból, a MOSZ legkésőbb júniusban kezdeményezi, hogy a munkavállalók az adóhivataltól kérhessék a kompenzáció mértékének megállapítását, illetve azt, hogy az állam juttassa el részükre ezt az összeget. Az NGM becslése szerint a dolgozók öt százaléka maradhat kompenzáció nélkül, bár a számítások alapját nem részletezték - írja a lap.

Olvasóink írták

 • 3. Contar 2012. február 16. 12:41
  „Mosonmagyaróváron van egy másik munkahely, ott nem hajnyírókat gyártanak, ott is adtak annyi béremelést, hogy a nettó ne csökkenjen!
  Persze a kormány megtehette volna, hogy nem a munkáltatókat szólítja fel arra, hogy emeljék meg a béreket, hogy a nettó megmaradjon, hanem azt mondja helyette a munkavállalóknak : dolgozzanak többet, és akkor nem lesz kevesebb a nettójuk!”
 • 2. BJ.MÓVÁR 2012. február 14. 20:44
  „Mosonmagyaróváron van egy üzem,ahol hajnyírókat gyártanak.Ott adtak béremelést,de a normát is megemelték.
  Kompenzáció nincs,így most a tavalyihoz képest többet dolgoztak,és kevesebbet kerestek a dolgozók.Pedig azt hangoztatták a kormány vezetői,hogy többet kell dolgozni,és úgy lehet többet keresni az "igazságos" egykulcsos adó ezért került bevezetésre!”
 • 1. miracle 2012. február 13. 09:20
  „40% nem adja meg, a maradék 60%-nak a 95%-a pedig csak azt, amit melegen ajánlottak (tehát csak nettó szinten tartás)
  Ebből kifolyólag - br. 216 E alatt - a zemberek 99%-nak csökken a reálbére. Ez az, amit a Matolcsyné férje úgy jellemez, hogy legfeljebb pár száz ember jár rosszul...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soros: Merkel jól vezet, de rossz irányba

Megismételjük azokat a hibákat, amelyek Amerikát az 1929-es nagy válságba sodorták - nyilatkozta a… Tovább olvasom