Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Hétszer többet keres egy menedzser beosztottjánál

Idén egy magas szintű vezető 6,2-szer keres többet például egy titkárnő munkakörben dolgozónál.
Bár az alacsonyabb keresetűek esetében a cégek magasabb emeléssel igyekeztek kompenzálni az SZJA változás miatti kiesést, a vezetők és beosztottak közötti bérolló mégis közel 40%-kal tágult.

Bruttó értelemben nem változott jelentősen a tavalyi évhez képest a vezetők és a beosztottak közötti fizetésbeli különbség. A bérolló mutatószám alapján bruttó értelemben idén egy magas szintű vezető 6,2-szer keres többet például egy titkárnő munkakörben dolgozónál. Ezzel értékkel hazánk regionális összevetésben nagyjából átlagos szinten teljesít; a bérolló valamivel nagyobb, mint a leginkább referenciának számító Csehországban és Szlovákiában. A visegrádi országok közül Lengyelországban a legszélesebb a bérolló, ott a menedzserek 8,5-szer többet keresnek a beosztottaknál. A számok alapján messze vagyunk a leginkább egalitárius skandináv országok háromszoros mutatójától, de nagyjából háromszoros az eltérés az USA-ban és Nagy-Britanniában is.

Ha a számokba belekalkuláljuk az idei SZJA módosítás hatásait is, a különbség tovább nő. Míg a tavalyi évben a különböző adókulcs csökkentette a bérek különbségét, idén közel 40 százalékkal tágult az olló. 2011-ben a nettó bérek tekintetében egy vezető az alacsonyabb szintű munkavállalók hétszeresét viheti haza.

Az érdekes mindebben az összevetésben az, hogy az idei béremelések során a vállalatok megpróbálták kompenzálni az adóváltozás hatásait, ezért közel 1%-kal nagyobb béremelést adtak az alacsonyabb munkakörökben dolgozóknak, mint a felsővezetőknek. A bérolló szétnyílását azonban így sem tudták megakadályozni – míg egy hétköznapi beosztott nettó bére a nagyobb emelés ellenére 0,8%-kal csökkent, egy vezetőé 37%-kal nőtt.

Olvasóink írták

 • 4. turpiúrfi 2011. szeptember 16. 08:01
  „Sajnos tudok olyan győri cégről, ahol a beosztott dolgozók nem kis része többet keres, mint a főnöke...
  Na ki találja ki, melyik cégről van szó?”
 • 3. pancser 2011. szeptember 15. 21:31
  „Emlékszem még 1990-re, akkor mennyire sokallták a vezetők bérét, pedig nem kerestünk többet egy szakmunkás bére kétszeresénél, esetleg 3x annyit a legnagyobbak. Hiába próbálta az ember megmagyarázni, hogy ezek a különbségek nem nagyok, nem hitték. Most megnézhetik!”
 • 2. BsBe 2011. szeptember 15. 19:10
  „Az idei béremelések során a vállalatok megpróbálták kompenzálni az adóváltozás hatásait, ezért közel 1%-kal nagyobb béremelést adtak az alacsonyabb munkakörökben dolgozóknak. Mennyi is az összeg, amivel megpróbálták kompenzálni az adóváltozás hatásait. Az átlag melós és beosztott 70 - 150 (és ez már nagy szó) között keres bruttóban. Ennek az1%-a.... nagy kompenzáció ami megmarad belőle.”
 • 1. Csetneky 2011. szeptember 15. 18:28
  „Ez nem hír. Az lenne a hír, ha a titkárnő keresne hatszor annyit, mint a főnöke.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kissé erősödött a forint: 287 fölött az euró, 238 körül a svájci frank

Csütörtök kora délelőtt a forint kissé korrigálta az előző napi számottevő veszteségeit. Tovább olvasom