Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Hétfőtől kérhetik a gáztámogatást a nagycsaládosok

A nagycsaládosok a támogatást január 1-től, visszamenőleg kapják. Január 15-ig, múlt péntekig minden érintettnek meg kellett kapnia az igénylőlapokat, amelyeket február 28-ig kell benyújtania a Magyar Államkincstár területileg illetékes kirendeltségéhez, ahol azokat március 31-ig bírálják el. A társasházak esetében külön szabályozzák a támogatást.

A sávos gázárváltozás alapján a lakossági fogyasztóknál 1200 köbméter éves fogyasztásig nem változik az ár, efölött kerül sor drágulásra, s lakossági fogyasztók 66 százalékánál semmilyen, vagy csak minimális gázáremelkedés várható január 1-től - adta hírül a Hírszerző


A szabályozás bevezeti a nagycsaládosokat megillető kedvezményt, amit a három vagy annál több gyermeket nevelő család vagy nevelőszülő vehet igénybe.

A kedvezmény mértéke három gyermekig 200 köbméter/év gyermekenként, a negyedik gyermektől pedig 300 köbméter/év. Az önálló felhasználási hellyel, fogyasztásmérővel rendelkező nagycsaládos háztartás a kedvezményt "természetben" kapja meg, azaz a kedvezményes árú 1200 köbméter fogyasztás növekszik meg a kedvezmény szerinti mennyiséggel.

Az önálló számlával, fogyasztásmérővel nem rendelkező lakásokból álló lakóépületben (társasházban) élő nagycsaládos háztartás a támogatást a társasház számlájában érvényesített pénzbeli kedvezmény formájában veheti igénybe.

Arról a közös képviselő köteles gondoskodni, hogy a kedvezménynek eljusson a családhoz ta szociális gázár-támogatási rendszerben megszokottakhoz hasonló módon.

A nagycsaládos kedvezményre vonatkozó jogosultságot a Magyar Államkincstár kérelemre határozatban állapítja meg. A kedvezmény január 1-jétől jár a nagycsaládosoknak. Az igénylőlapokat a Magyar Államkincstár január 15-ig juttatta el az érintett fogyasztókhoz, akik a kérelmet február 28-ig nyújthatják be a Magyar Államkincstár területileg illetékes kirendeltségéhez, ahol azt március 31-ig bírálják el.

A társasházak esetében a lakossági fogyasztók körében érvényes árkategóriák nem alkalmazhatóak, ugyanis a társasházak fogyasztása olyan mértékben haladja meg az 1200 köbmétert, ami összességében a lakossági fogyasztók körében általánosan alkalmazott díjszabások esetén aránytalan árnövekedéshez vezetne.

Ezért a társasházak esetében önálló, 4,9 százalékos átlagáremelést kitevő díjszabást vezetnek be. Az 1200 köbméter fogyasztásra vonatkozó kedvezmény alóli kivonás nem diszkrimináció, hanem a társasházak részére ily módon valósítható meg az arányos és méltányos árnövekedés - írta korábbi közleményében az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Olvasóink írták

 • 7. janika 2011. január 24. 06:07
  „Aki nem gázzal fűt, nézve a számláját, azon van 4300,-Ft havi gáz fogyasztási díj és van rajta 2000,Ft alapdíj! Vajon miért engedi e rendszer az "alapdíj" számlázást, hisz azért semmit nem szolgáltat a szolgáltató!”
 • 6. futóbab 2011. január 18. 16:23
  „Magyarországon azok a magyarok vannak a legkevesebben akiknek 3 vagy több gyerekük van.Ergo:megint a sötét színűeknek kedvez a gáz ár támogatásról szóló törvény.Mi többiek,magyarok pedig le vagyunk sz.....va.Erről ennyit.
  Egyébként pedig:ha hideg van,havonta kb.4-500m3 gáz fogy egy átlag családi házban.Tehát az éves 1200 km3-es fogyasztást a zöme túl lépi.
  Érdekelne hogy a nagycsaládosok miért kapnak ekkora kedvezményt?Ők évente 200 m3-el jobban fáznak?Ha gáz kazánnal fűtenek,mindenhol lehet egyforma meleg,függetlenül attól hányan lakják a lakást.Ha pedig konvektorral,akkor lehet külön-külön helyiséget melegíteni,de szintén tök mindegy hogy 1 vagy 2 ember lélegzi a meleg levegőt.18-20 fok kell a lakásban.A távfűtésnél majdnem ugyanezt el lehet mondani.Mindenki megpróbál spórolni,a saját háztartásán.
  Szerintem minden rászorulónak kellene segíteni,független attól hogy hány gyerek van.Sőt olyannak is segíteni kellene ahol nincs gyerek,ha rászorul.
  2.rozinéninek igaza van!”
 • 5. quaestor 2011. január 18. 14:13
  „nem értek egyet”
 • 4. mecsoka 2011. január 17. 22:38
  „#3 egyetértek”
 • 3. Csetneky 2011. január 17. 22:04
  „Még mindíg nem szűntették meg ezt az igazságtalan ostobaságot? Pedig már ideje lett volna!”
 • 2. rozinéni 2011. január 17. 19:07
  „ez mind szép és jó mert természetesen támogatni kell a nagycsaládosolat, régen én is az voltam, de mi lesz a kisnyugdijasokkal és a rokkantnyugdijasokkal és a minimál bérből élőkkel?”
 • 1. arrabonem 2011. január 17. 10:15
  „"múlt péntekig minden érintettnek meg kellett kapnia az igénylőlapokat"

  Overdose fajtájának fajfenntartásra szolgáló hímtagját kaptam, de igénylőlapot azt nagyon nem.
  Perszer biztos én vagyok az a bizonyos kivétel - kétlem. Ne írjunk le hülyeségeket, hazugságokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem várható magyar munkavállalói roham Németországba

Németországban és Ausztriában májustól korlátozások nélkül vállalhatnak munkát az Európai Unióhoz… Tovább olvasom