Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Hét magán-nyugdíjpénztár a minimum létszám alatt

A magán-nyugdíjpénztári tagság átrendeződése után tizennyolc magánnyugdíjpénztárból hét nem éri el a fennmaradáshoz szükséges kétezer fős létszámot.

Öté viszont a tízezret is meghaladja - ők a legesélyesebbek arra, hogy hosszabb távon fennmaradjanak - derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) honlapján közzétett adatokból. A maradók száma mégsem haladja meg a százezret, a jelenlegi állás szerint 97.422.

Nem érte el a kétezres minimális létszámot a DIMENZIÓ Magánnyugdíjpénztár (1.430 fő), az Életút Első Országos Nyugdíjpénztár (154 fő), a HONVÉD Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (609 fő), a Postás Magánnyugdíjpénztár (457 fő), a Quaestor Országos Magánnyugdíjpénztár (170 fő), a Vasutas Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (216 fő) és a Villamosenergia-Ipari Társaságok Nyugdíjpénztár (862 fő).

Ugyanakkor ebből a körből került ki az a két kassza, amelynél a legmagasabb volt a maradásról nyilatkozók aránya a tagsághoz viszonyítva: a Dimenziónál 11,4 százalék, a Villamosenergia-ipari Társaságok kasszájánál pedig 9,79 százalék, miközben a maradásról nyilatkozók átlagos aránya az összes pénztárnál 3,12 százalék volt. Az Életútnál is szívesen maradt volna a tagság 6,35 százaléka, de a nyilatkozók száma az alacsony taglétszám miatt így is csak 154 főt tett ki.
A legnagyobb esélyük a tartós fennmaradáshoz azoknak a magán nyugdíjkasszáknak van, amelyeknél a maradók száma meghaladja a tízezret. Ezt a legnagyobb pénztáraknak sikerült elérniük, így a 756.021 fős tagságú OTP Magánnyugdíjpénztárnak, ahol 17.641 fő maradt, a tagok 2,33 százaléka.

A további négy "győztest" azok a kasszák adják, amelyek közös tájékoztatási kampányt indítottak, a tagok döntését nyugdíjkalkulátor közzétételével is segítve: az Aegon Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (16.889 fő maradó, a tagság 2,81 százaléka), az Allianz Hungária Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (10.782 fő, 2,26 százalék), AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (13.269 fő, 4,69 százalék) és az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (19.197 fő, 3,67 százalék).

Hat kasszánál "rezeg a léc", ugyanis közülük négy megmaradó tagjainak a száma közelebb van a két-, mint a háromezerhez, s a másik kettőé is alig lépi túl a háromezret. A maradók száma és aránya e körben: Aranykor Országos Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (3.090 fő, 4,28 százalék), Budapest Magánnyugdíjpénztár (2.680 fő, 8,8 százalék), ERSTE Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (2.390 fő, 3,61 százalék), Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár (2.141 fő, 2,05 százalék), GENERALI Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (2.166 fő, 2,84 százalék) és az MKB Nyugdíjpénztár (3.279 fő, 8,55 százalék).

A legnagyobb (19,7 százalék) részesedést az átrendeződés után az összes nyilatkozóhoz viszonyítva az ING ért el, őt az OTP követi (18,11 százalék), majd az Aegon (17,34 százalék), az AXA (13,62 százalék) és az Allianz (11,07 százalék). Ez persze a jövőben még változhat, hiszen várhatóan fúziókra, felszámolásokra kerül sor, s a munkaerőpiacra újonnan belépők közül is lesznek majd, akik az önkéntes magánnyugdíjpénztárakat választják.

Ha egy pénztár végelszámolással megszűnik, a pénztártagok eldönthetik, hová lépnek át; ha azonban a felszámoló levelére nem válaszolnak, számlájuk egyenlegét az állami nyugdíjrendszerbe utalják át.
Bár február 1-jén arról számolt be az ONYF, hogy a január 31-i adatok szerint 102.019 magán-nyugdíjpénztári tag nyilatkozott arról, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kíván maradni, a most közzétett adatok szerint 97.422 a maradók száma.

Ezzel kapcsolatban az ONYF-nél az MTI megkeresésére közölték: folyamatosan végzik a magán-nyugdíjpénztári tagság fenntartásáról szóló nyilatkozatok feldolgozását, továbbá, hogy az iktatási rendszerben történő feldolgozás lehetővé teszi az adatok konszolidálását, a visszavont nyilatkozatok és a téves iktatások kiszűrését.

A közzétettek adatok továbbra is csak előzetesek, hiszen jelenleg is érkeznek a külképviseletekről nyilatkozatok, valamint az igazolási kérelmek alapján még február 28-ig nyilatkozattételre jogosultak a pénztártagok - közölte az ONYF.

Olvasóink írták

  • 1. umberto 2011. február 08. 20:37
    „Nem állunk rosszul, menni fog ez.

    Viszont továbbra is bökik a csőrömet a befejezetlen mondatok, mint pl.:

    "Ha egy pénztár végelszámolással megszűnik, a pénztártagok eldönthetik, hová lépnek át; ha azonban a felszámoló levelére nem válaszolnak, számlájuk egyenlegét az állami nyugdíjrendszerbe utalják át."..

    ...es segélyként kiutalják a pénzt a következő hónapban...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 óra alatt megjön a fizetés

Eddig egy nap is eltelhetett amíg a bank továbbutalta a fizetést. Most azt mondják, 2012-től elég… Tovább olvasom