Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Házilag tilos a pálinkafőzés

Győr-Moson-Sopron - A házilag, saját fogyasztásra történő pálinka előállítása továbbra is tilos. A lepárlási szezon indulásánál a bérfőzés legfontosabb tudnivalóinak jártunk utána.

Már javában tart a pálinkafőzés szezonja. Jelenleg a cseresznye, a meggy, az alma vagy ezek elegyítéséből készülő lepárlás van soron. A barack, a körte és a szilva szeptemberben kerülhet a lepárlóüstbe, s végezetül a törköly. Tegyük hozzá, zamatos pálinkát csak jó minőségű alapanyagból lehet előállítani. Feltéve, ha találunk a közelben legálisan működő főzőüzemet. Sopronban, illetve térségében jelenleg csupán egyetlen helyen foglalkoznak bérfőzéssel. Az interneten azonban árulnak házipálinka-főző berendezéseket, ám mégsem ajánlott ezek megvásárlása, ugyanis tiltott az otthoni, saját használatra történő pálinka-előállítás.

A kis bérfőzők többségében, a nagy igények miatt, már előjegyzési naplót vezetnek. A nyúli üzem is ilyen.

A boltinál olcsóbb, és még jobb is lehet: Rangja lett annak, ha a házigazda saját italával kínálja vendégeit. Felvételünkön Kurucz József, a nyúli főzde felelős üzemvezetője. Fotó: Krizsán Csaba
A boltinál olcsóbb, és még jobb is lehet: Rangja lett annak, ha a házigazda saját italával kínálja vendégeit. Felvételünkön Kurucz József, a nyúli főzde felelős üzemvezetője. Fotó: Krizsán Csaba

– Manapság ismét népszerű lett a házilag főzetett pálinka – számolt be tapasztalatáról Kurucz József, a főzde felelős üzemvezetője. – Ilyenkor a megrendelő tudja, miből készült a pálinka, hiszen a gyümölcsöt saját maga szedte, a lepárlás során pedig nem használunk fel mesterséges adalékanyagokat. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egyfajta rangja lett annak, ha a házigazda a vendégeit a saját italával kínálja meg. Az áraink is versenyképesek. Egy-egy márkásabb röviditalból egy liter három-négyezer forintba kerül, míg ugyanekkora mennyiségű pálinka előállítása 1300–1400 forint. Az sem mellékes, hogy a piacon számos silány termék jelent meg, főleg az olcsóbb kategóriában.

Kurucz József szerint több oka lehet annak, hogy ilyen kevesen foglalkoznak bérfőzéssel. Sokan hagytak fel a tevékenységgel azért, mert túl szigorúak az uniós előírások. Pálinkafőzést azok végezhetnek, akik rendelkeznek a VPOP által kiadott, képzettséget igazoló tanúsítvánnyal, s az idősebbek már nem biztos, hogy rászánják magukat a továbbképzésre. A piacon azok maradhatnak meg, akik jól felkészültek, rugalmasak és bírják a konkurenciaharcot.

– Győr-Moson-Sopron megyében tizenöt helyen működik engedéllyel rendelkező pálinkafőzde – mondta el a Kisalföldnek Tajti Tamás alezredes, a VPOP győri parancsokságának vezetője. – Vannak, akik kizárólag eladásra készítenek pálinkát, míg a kisebb üzemek vállalnak bérfőzést is. Megyénkre nem jellemző az úgynevezett zugfőzdék működése. Akinél házi lepárlásra utaló nyomokat találunk, szigorú büntetésre számíthat. Egyrészt elkobzásra kerülhet a berendezés, az ital és a gyümölcs, másrészt a mennyiségtől és az alkoholtartalomtól függően jövedéki bírsággal sújtandó a zugfőző.

Olvasóink írták

 • 5. Magyarka1 2009. augusztus 15. 11:15
  „Ezen az alapon lekvárt sem főzhetnék. Felháborító.”
 • 4. AstarothZ 2009. augusztus 11. 16:21
  „2. mérpontén!
  Ezt elég rosszul látod. Az irányelveket az EU adja, a törvényeinket az országgyűlés, a rendeleteket pedig a minisztériumok és a helyi önkormányzatok hozzák, a Vám- és Pénzügyőrség - mint végrehajtó szerv - csak - rá nézve is kötelező jelleggel - ellenőrzi és betartatja azokat.”
 • 3. drudani 2009. augusztus 06. 23:12
  „Hali!
  Mindig ilyen elegánsan főzöd a pálinkát? :-)”
 • 2. mérpontén 2009. augusztus 06. 21:19
  „Kapja be a vám és pénzügyőrség!
  Ha lehetőségem volna saját részemre pálinkát főzni,megtenném!
  Köze sincs az uniónak ehhez!
  Ez a nemiszerv VPOP csinálja a fesztivált! Rohadt ingyenélők!”
 • 1. AstarothZ 2009. augusztus 06. 16:12
  „Qrva EU! A házi tyúkhúsleves főzést nem akarják betiltani?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rába: üzemi nyereség, de...

Győr - A Rába Nyrt. üzemi szinten nyereséges volt, de a pénzügyi veszteség miatt 2,73 milliárd… Tovább olvasom