Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Hátrányban a nők: kevesebb fizetésért ugyanazt

A női munkavállalók az idén átlagosan a férfiak alapfizetésének 93 százalékával kellett beérniük, emellett bónuszaik is alacsonyabbak voltak.

A hasonló munkakörben dolgozó férfiak kifizetéseinek alig felét tették ki - derül ki a Hay Group nemzetközi tanácsadó cég legfrissebb felméréséből.

Az MTI-hez eljuttatott eredmény szerint a 2010-es adatok alapján még a szerződésekben rögzített - ezért a diszkriminációra kevesebb teret hagyó - alapbérek tekintetében is látható, hogy a nők fizetése kisebb mértékben, de elmarad a férfiaké mögött. A különbség felsővezetői szinteken a legkiugróbb: a nők bére alig 88 százaléka a férfiakénak.

Az elmaradás a közlemény szerint még radikálisabb, ha a vezetői megítéléstől függő bónuszokat vesszük górcső alá. A nőknek juttatott teljesítmény alapú kifizetések átlagosan az erősebbik nemnek jutatott kifizetések 77 százalékát teszik ki, míg a felsővezető nőknek kifizetett összegek nem érik el a férfi kollégák juttatásainak felét sem.Az éves szinten előre meghatározott célprémiumok vizsgálata rámutatott: a top menedzser nők esetében a vállalati politikák nem teszik lehetővé a férfiakéval azonos prémium kifizetését, ugyanis a tökéletesen teljesítő hölgyek is mindössze az erősebbik nem bónuszainak 46 százalékát kaphatják meg. Az alacsonyabb szinten dolgozó nők nagyjából a férfiak célprémiumainak 87 százalékos szintjén állnak.

A felmérésből kiderül az is, hogy az adatok szerint a nők foglalkoztatottsági aránya is elmarad a férfiakétól, és az összlétszám mindössze 37 százalékát teszik ki. Ez különösen erősen jelenik meg, ha a vállalati ranglétrán felfelé haladunk, mivel a felsővezetői pozíciókban mindössze 19 százalék a nők aránya.

A Hay Group felmérése a cég adatbázisában szereplő több mint 430 cég és körülbelül 250.000 munkavállaló megkérdezésével készült.

Olvasóink írták

 • 5. janika 2010. december 19. 10:14
  „A viccet félretéve vannak munkakörök , ahol a nők még jobban is eltudják végezni arájuk bízott feladatot mint a férfiak. Pertsze nem a parancsuralomban ami még mindig dívik ebben az országban!”
 • 4. quaestor 2010. december 18. 14:01
  „Micsoda soviniszta dumátok van!
  2. hozzászólás janika 2010.12.16. 13:56
  Toszhatod a "faj fenntartásodat", ha nincs hova, csak egér lyukba dugnod. Téged is nő hozott a világra, törölte meg az orrod, ha ríttál nem?

  Egyébként a feminista nyöszörgés, meg a soviniszta pattogás jól megfér egymás mellett, vagy?”
 • 3. Lone_wolf.. 2010. december 18. 10:31
  „Egy nagy francot!Ez csak hülye feminista nyöszörgés.
  1. hozzászólás Csetneky
  Így van!A fizetésben egyenjogúságot akarnak, de a munkában már nem!”
 • 2. janika 2010. december 16. 13:56
  „A nők, már, hogy lennének egyenlők ,amikor rövidebbek egy darabbal! Anélkül képtelenek helytállni a faj fenntatásban. Habár már vannak "Dolli" félék!”
 • 1. Csetneky 2010. december 15. 14:49
  „Hát lehet, hogy ez nagy átlagban így van, de a személyes tapasztalaton egészen mást mutat. Ugyanis korábban dolgoztam olyan munkahelyen, ahol azonos beosztásban a nők és a férfiak fillérre ugyanannyit kerestek, csak éppen minden nemszeretem és nehezebb melót a férfiakra bíztak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánnyugdíj: nem lesz könnyű dolga, aki marad

A kormány szerdai ülésén határoz a hírek szerint egyebek közt arról, hogy a maradásról szóló… Tovább olvasom