Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Harminc emelet magasak - bepörögve hasznot hoznak

Hazánkban jók az adottságok a szélenergia hasznosításához, elterjedése mégsem rohamos. A környezetbarát módszer csupán fél százalékát adja az ország energia kapacitásának.

A szélenergia előállítási módja környezetbarát, elvileg nincs semmilyen káros hatása. Hazánkban 155 szélkerék forog, számuk egyre növekedik, az összes installált kapacitás meghaladja a 295 MW-ot. A legújabb szélerőmű park Bábolna térségében készül. Itt 7 tornyot állítanak fel a nyáron.

Az összes installált kapacitás jelenleg közel 300 MW, mely 2000 MW-ra is nőhet.
Az összes installált kapacitás jelenleg közel 300 MW, mely 2000 MW-ra  nőhet.


Országunk energiaellátásának mindössze 1 %-át fedezik a szélerőművek, 10 éven belül ez 13 %-ra nőhet. Egy turbina körülbelül 1500 -1800 lakás éves energiaellátását biztosítja. A tornyok akár 30 emelet magasak is lehetnek, a rotorok átmérője pedig 90 méter hosszú. 

- Telepített szélerőmű kapacitásban az EU-27 tagország rangsorában Magyarország 15. helyen áll. A szélenergia megtérülési ideje minimum 10-15 év. Ez függ attól is, hogy milyen szélenergia potenciálú telephelyet választottak, milyen szélerőművel kívánják hasznosítani a szél energiáját és mekkora támogatást kap az iparág. Összesítve, Európa villamos energia felhasználásának 4,8%-át biztosítják szélerőművek - nyilatkozta portálunknak Bíróné dr. Kircsi Andrea, a Magyar Szélenergia Társaság titkára.

Fotónk illusztráció.
A szélenergia átlagára Magyarországon 28Ft/kilowatt óra. Fotónk illusztráció.


Hogyan működik?

- A szélerőmű, típustól függően, akár minimális légmozgásnál is képes áramot termelni - mondta dr. Kircsi Andrea. A berendezések nem rongálódnak meg a viharos erejű szélben sem. 25 m/s, azaz 90 km/órás szél esetén a torony lapátjai úgy állítják be magukat, hogy a légellenállást csökkentsék. Ezálltal leállnak, és kisebb felületen érintkeznek a széllökésekkel.

Előnyök, hátrányok, mítoszok a szélkerékről

Egy statisztikai felmérés alapján, az angolok táplálnak a legnagyobb szimpátiát és toleranciát a hatalmas propellerek iránt. Hazánkban többekből is ellenérzést vált ki telepítésük. A természetvédők szerint, a vonuló madarakat is veszélyeztetik, mások a működése által keltett zajártalomra panaszkodnak. A szakemberek egy része cáfolja, az említett hátrányokat.

Torzsa Kálmán madarász szerint, a madarak jól tájékozódnak, így könnyen kikerülik a forgó lapátokat.
- Nagyon eltérőek a vélemények ezzel kapcsolatban, még a szakmán belül is. Tény viszont, hogy a magasfeszültségű vezetékek szintén a madarak röpterébe esnek, mégsem beszél róluk senki. Lehet, hogy más kolléga nem ezt nyilatkozná, de én nem hiszem, hogy különösebb veszélyt jelentene egy szélerőmű a madarakra - nyilatkozta a madárszakértő. 


A magasfeszültségű vezetékek szintén okozhatják a madarak halálát, a szakemberek szerint azonban a szárnyasok idővel elkerülik az ilyen területeket. (A fotó illusztráció)
A magasfeszültségű vezetékek szintén okozhatják a madarak halálát,  szakemberek szerint azonban a szárnyasok idővel elkerülik az ilyen területeket. (A fotó illusztráció.)


Az unió több országában is működnek nagy kapacitású szélerőmű telepek, mégsem mindenhol hallani, hogy emiatt több madár pusztulna el. A madarak halálozási aránya sokkal nagyobb az egyéb emberi beavatkozások miatt, mint a szélerőművek által. Többnyire 1-3 madártetemet találunk évente, melyre egyértelműen ráfogható, hogy a szélkerék okozta a halálát - érvelt a szakember.

˝A berendezések telepítésének komoly környezetvédelmi, műszaki feltételei vannak hazánkban. A szélerőművek által keltett zaj, lehet mechanikus és aerodinamikus eredetű, ám egyetlen hazai szélerőmű park közelében sem haladja meg az adott területre előírt határértékeket. A szélerőművek fejlesztői különös figyelmet szentelnek a szárnylapátok fejlesztésének, mert a szélerőművek teljesítményének növelése mellett a rotorlapátok nagyban befolyásolják a surrogó hangot. Magyarországon szélerőmű kapacitás létesítésre pályázat útján van lehetőség, melyet rövidesen a Magyar Energia Hivatal ír ki." - mondta el dr. Kircsi Andrea

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Agent 2010. szeptember 16. 08:08
  „parancsolj:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_turbine”
 • 30. zolizozo 2010. szeptember 15. 20:00
  „Én kérdeznék valamit. Mennyi a teljesítménye egy keréknek és mennyibe kerül?”
 • 29. turtle 2010. szeptember 15. 18:55
  „kolombela Miért az Audi gyár kinek hoz hasznot?”
 • 28. Agent 2010. szeptember 15. 10:52
  „27, erős szélben is használhatóak, lévén a lapátok dőlésszöge állítható, tehát "nem pörögnek túl" (persze amennyiben ez a rendszer meghibásodik, a turbina széthullik, volt rá példa). Ausztriában sok 1600-2000 méteres hegygerincen vannak erőműparkok, pedig ott aztán általában orkán erejű a szél.”
 • 27. kolombela 2010. szeptember 15. 09:34
  „Jók ezek a szélturbinák, csak az velük a probléma, hogy erős szélben nem használhatók, mert megsérülnek. Van egy magyar fejlesztésű szélturbina, ami bármilyen viharos szélben is alkalmazható. Vajon miért nem ilyeneket építenek?
  A másik kérdés, hogy kinek hoznak hasznot ezek a szélkerekek? Van egy gyanúm, hogy magyar vállalkozóknak nem sok köze van hozzá.”
 • 26. Tommm 2010. szeptember 14. 20:29
  „2. hozzászólás MotorosPista 2010.09.14. 05:57
  8. hozzászólás Wolfi 2010.09.14. 08:08

  Elnézést mindenkitől, benéztem a 30 emeletet 30 méternek. Megkövetem magam, mea culpa!!!!!”
 • 25. spot 2010. szeptember 14. 18:09
  „Még annyit: az oszlopon lévő vezetékben nem magasfeszültség, hanem nagyfeszültség van. Csak az oszlop a magas:) Ez egy rossz angol fordítás.”
 • 24. spot 2010. szeptember 14. 18:06
  „Ha ma Magyarországon 1000db-al több szélkerék lenne, akkor biz 1000db-al több állna. De lesz! Nem azért ,hogy áramot termeljen, francot. Azért ,mert ez üzlet.”
 • 23. turtle 2010. szeptember 14. 18:03
  „Akkor adjuk el az osztrákoknak a megtermelt szélenergiát, ha ők velünk ellentétben fel tudják használni. Nem akarásnak nyögés a vége.”
 • 22. Agent 2010. szeptember 14. 16:47
  „Ezért vannak szerencsésebb helyzetben az osztrákok, lévén az összes kisebb-nagyobb folyójukon találhatóak erőművek, amelyek rugalmasan tudják kompenzálni a szélerőműparkok teljesítmény ingadozását.”
 • 21. Agent 2010. szeptember 14. 13:22
  „13, mivel az energiahálózat nem annyira rugalmas, értsd, az energia legnagyobb hányadát továbbra is hagyományos hőerőművek illetve a paksi atomerőmű termeli ezek teljesítményét pedig nem lehet csak úgy "hipp-hopp" visszavenni, ha éppen fúj a szél, a szélerőmű kapacitással megegyező gyorsindítású erőműkapacitásnak / vagy pl. vízerőmű (állandó) kapacitásnak is rendelkezésre kell állni, csak ebben az esetben működtethetőek optimálisan a szélerőműparkok.”
 • 20. szocdem 2010. szeptember 14. 12:07
  „18.

  Kiszárítja a földet????

  Ez jó! Ki is a polgármester? Újra meg kell választani, mert biztos hogy ott aszálykor is belvíz lesz! :))”
 • 19. zeta62 2010. szeptember 14. 12:05
  „Az ilyen elmebeteg "zöldek" miatt épül húsz éve az M0-ás, ezért nem lehet egyről a kettőre lépni sehol, mert ezek a megélhetési zöldek mindent, és mindennek az ellenkezőjét is hajlandóak hangoztatni, csak legyen, aki megfizeti. Ausztriában intelligensebbek a madarak is náluk, mert milyen érdekes, ott egyik sem zavarodik meg a szélkerekektől, és még csak neki sem repül...”
 • 18. Goldman 2010. szeptember 14. 11:31
  „Állítólag Csorna környékén is azért lett leállítva, mert eltévednek a madarak és hangosak és kiszárítja a földet. Az emberi butaság határtalan.”
 • 17. gabika86 2010. szeptember 14. 11:30
  „Tisztelt Illetékesek!
  A jó pár éve szinte minden engedélyt birtokló KAPUVÁRI ELKÉPZELÉSSEL mégis mi a helyzet?
  Miért nem kap kvótát? Legalább a választás előtt meg kellene sürgetni.
  Amúgy nagyon is szükség van ilyen erőművekre itt a Kisalföldön főleg, mert a paksi erőművön kívül csak nagyon szennyező opciók állnak rendelkezésre itthon!”
 • 16. zeta62 2010. szeptember 14. 11:00
  „calico!

  Nem a fejlesztésekkel van baja hanem az egész pályás letámadás keretein belül olyanok nem kaphatnak engedélyt, támogatást, akik nem hozzájuk kötődnek. Ennyi a történet.”
 • 15. calico 2010. szeptember 14. 09:56
  „#14, Fellegi miniszter is fejleszt ám, keményen:
  http://www.mszet.hu/index.php?p=news&act=lst&cid=83”
 • 14. zeta62 2010. szeptember 14. 09:44
  „Addig, amíg a "zöld" politikusok olyanok, mint schiffer és az lmp, addig mit vártok? Amíg a szadesz akar zöld köpenyben politizálni, semmi sem változik.”
 • 13. nemazért 2010. szeptember 14. 09:19
  „Én csak azt nem értem,hogy Mosonmagyaróvár környékén is rengeteg szélerőmű van,mégsem érezhető a hatásuk az "olcsó" energiának a villanyszámlákon!Nem beszélve arról,hogy a legtöbb csal álldogál,meg van építve és mégsem termel!Miért!??Kinek az érdekeit sérti??
  Így értelmetlen "olcsó" energiáról beszélni!!
  Várom az okos magyarázatokat.”
 • 12. ggg 2010. szeptember 14. 09:14
  „a természetvédők ellen hőbörgőknek nem ártana megnézni, h ki pénzelte azokat a "természetvédőket", akik a madarak vonulásáról ezt az ökörséget írták. talán csak nem az e-on? ebben az országban minden szakvéleményt meg lehet venni pénzért. ha valaki azért fizetne milliókat, akkor kimutatnák, h budapestnél mennyire finom és iható a duna vize...”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londoni elemzők: biztató a magyar kormány retorikai fordulata

Biztatónak nevezik a költségvetéssel kapcsolatos legutóbbi magyar kormányzati nyilatkozatokat új értékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők. Tovább olvasom