Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Ha pénzt vesz le a kártyájáról, adózni kell majd utána?

Azt javasolják az EU-országok vezetői a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), hogy vegye fontolóra a pénzügyi tranzakciók globális megadóztatását.

A szövegtervezet szerint az újabb válságok elkerülése érdekében hatékony kockázatkezelési mechanizmusok létrehozására van szükség - derül ki a pénteken befejeződő brüsszeli EU-csúcstalálkozó zárónyilatkozat-tervezetéből.

Azt javasolják az EU-országok vezetői a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), hogy vegye fontolóra a pénzügyi tranzakciók globális megadóztatását.

Az uniós állam-, illetve kormányfők hangsúlyozzák, hogy a válság tanulságait le kell vonni, és "meg kell újítani a gazdasági és társadalmi szerződést a pénzügyi intézmények és a társadalom között". A dokumentum szerint e pénzügyi intézményeknek a társadalmat kell szolgálniuk, biztosítani kell azt, hogy a társadalomnak hasznára váljon a jó üzletmenet, és meg kell óvni az embereket a kockázatoktól.

A csúcstalálkozó résztvevői "bátorítják" az IMF-et, hogy vegyen fontolóra számos intézkedést, egyebek közt a biztosítási díjakkal, illetve a Tobin-adónak nevezett globális tranzakció illeték bevezetésével kapcsolatban.
Gordon Brown brit miniszterelnök a G20-ak találkozóján már felvetette a Tobin-adó gondolatát, de ez ellenállást váltott ki Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszterből.

Nagy-Britannia és Franciaország vezetője a mostani EU-csúcs előtt azt kezdeményezte, hogy jelentős mértékben adóztassák meg a bankárjövedelmeket. Ezt az indítványt a csúcs zárónyilatkozat-tervezete közvetlen módon nem visszhangozza, de azt leszögezi, hogy a pénzügyi szektorban - a további gazdasági válságok megelőzése érdekében - a jövedelmek szintjének ösztönöznie kell az ésszerű és hatékony kockázatkezelést.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. pistika 2009. december 12. 15:20
  „Vegyük már észre, hogy a cím és a szöveg között semmi kapcsolat nincs. Van egy MTI hír, melynek lényege a Tobin-adó és van hozzá egy bulvár cím. A hírt aztán gyártják a címhez a funkcionális analfabéták.”
 • 31. kivagyokén 2009. december 12. 14:42
  „Persze hogy nem az, de a lényeg, az hogy fizessünk! Nehogy szegény banknak kára legyen (vagy esetleg azoknak, aki ellen ezt be esetleg ezt bevezetik, nem két garasról lehet szó). Ne legyen igazam! Választani meg nem igazán tudok, csupa hiteltelen emberből, ezt már más hozzászólásomban kifejtettem. Erkölcsi számonkéréssel, mikor milliók, milliárdok tűnnek el, nem sokra megyünk. Végül nem elhatárolódtam, csak kb. 10 anyázó hozzászólást szerettem volna elkerülni, egyéb kultúrált fórumozó társaimtól, mert itt sokan nem tanulták meg a másik ember tiszteletben tartását.”
 • 30. pistika 2009. december 12. 13:35
  „31. Ha "lefordítják", akkor már nem ugyanarról van szó, de akkor már nem is a Tobin-adóról beszélünk. Választani meg olyat kell, akiben lehet bízni. A takarítást helyben kell elkezdeni az önkormányzati képviselőknél. Ők általában megismerhetők, s ha másképp nem is, de erkölcsi téren számon kérhetők. Azt meg nem értem, hogy miért kell az emlegetett kisebbségtől már a bevezetésében elhatárolódni, úgy tűnik, mintha szégyellné az esetleges odatartozási lehetőséget. És akkor mi van? Vagy a szokásos attitűd: nekem semmi bajom a pirézekkel, de...”
 • 29. kivagyokén 2009. december 12. 11:56
  „Első körben csak ámulok egy-két fórumozó ,,kultúrált" hozzáállásán. Vagy cigány, vagy zsidó! (Esetleg e szavak szinonimái) Nagy és mély kultúrára lehet következtetni belőle. Ez igen! Így kell véleményt nyilvánítani! Még mielőtt valaki megkérdezné, egyik sem vagyok.

  ,,25. pistika 2009. 12. 11. 14: 56
  Egyébként nem csak a devizapiacra hasznos a Tobin-adó, hanem sokszoros áttételű derivatívoknál is. Ez az a piac, ahol a vásárlási opció opciójának opciójával (és így tovább K.Trout) kereskednek, úgy, hogy az árualap már a második lépcsőben eltűnik, így a továbbiakban már nem lehet fedezet."

  Nem lehet ostoba ember. Ok, és teljesítmény nélkül nem osztogatnak NOBEL díjat.

  Lehet, hogy igazad van, DE: Attól tartok ezt is mint annyi mindent ,,lefordítják a MAGYAR viszonyokra" és mi fogunk ráfázni. Például, a banki hiteleknél 10-ből három bedől. Ennek ellenére válság ide vagy oda, a bankok NYERESÉGET termelnek! Nyáron a kőolaj világpiaci ára CSÖKKENT, nálunk az üzemanyagot RÖGTÖN EMELTÉK (igaz később egy kicsit csökkentették is.) Nem olyan régen hallgattam egy rádióműsort, amiben egy illetékes elmondta, hogy a villamos energia előállítása egyre OLCSÓBB, így OLCSÓBBAN is adják a szolgáltatóknak. Ettől függetlenül a szolgáltatók EMELTEK, a számunkra oly drága EON a legnagyobb mértékben. (Folyamatosan sírnak, egyre több fogyasztó tartozik, ennek ellenére 3 M forintot fizettek be a ,,krízisalapba") Nekünk személy szerint nem jó az EU de az országnak!! Igen. Kaptunk EU-s támogatást, és már jövőre jön is a bizottság megnézni, hol a pénz?! Vezetőink szerint ez természetes, ugyanakkor lehet olvasni olyan híreket, amik arra adnak gyanút, hogy ezek a pénzek eltűntek. Ne felejtsük le, hogy eközben egyre több és egyre magasabb rangú politikusunk keveredik a ,,hűtlen kezelés" bűntett gyanújába, esetleg a börtönbe. A mezőgazdasági támogatás se úgy csordogál ahogy az más ,,normális" országban.
  Miért pont ebből jönnénk ki jobban? Főleg úgy, hogy az EP-be 90 %-ban olyan politikusokat küldtünk, akik itthon már leszerepeltek.

  30. janika 2009.12.12. 00:10
  "Hasi- tasi nem kér kódot"!
  Tökéletesen igazad van. Csak az egyéni vállalkozók kivételével, senki nem fizet zsebbe. Van aki azt írta, TE döntesz hogy kéred a fizut. Gyanítom az Audiban, és a Tescoban is megkapod ,,nem kötelező itt dolgozni". Manapság meg nem dobálózik az ember a munkahelyével. Még ha nem is érzi ott jól magát.”
 • 28. janika 2009. december 12. 00:10
  „"Hasi- tasi nem kér kódot"!”
 • 27. Ibrox 2009. december 11. 22:15
  „Budai Nagy Antal ! Dózsa György!Rákóczi............................csúnya vége lesz !!”
 • 26. pistika 2009. december 11. 18:53
  „Hű, de nagy csend lett itt...”
 • 25. pistika 2009. december 11. 14:56
  „Egyébként nem csak a devizapiacra hasznos a Tobin-adó, hanem sokszoros áttételű derivatívoknál is. Ez az a piac, ahol a vásárlási opció opciójának opciójával (és így tovább K.Trout) kereskednek, úgy, hogy az árualap már a második lépcsőben eltűnik, így a továbbiakban már nem lehet fedezet.”
 • 24. FREDDY/S 2009. december 11. 14:52
  „Amíg a bankok az MNB árfolyamától jelentősen eltérhetnek addig nincs miről beszélni, nemde...”
 • 23. szocdem 2009. december 11. 14:36
  „A Tobin-adó bevezetése mellesleg megakadályozná az oylan helyzeteket, ami a mostani pénzpiaci krakkot okozta, no és a világméretű inflációkat, árdrágulásokat is némileg mérsékelhetné.
  Lévén hogy a pénz nem önmagától létezik, hanem TERMELIK gyárakban, szolgáltató üzemekben, földeken, és üzletekben. Tobin azt ismerte fel, hogy a valutaüzérek tranzakciói végül is ártalmasak ha nagy tömegben hajtják őket végre, és nem csak korlátozná őket a tranzakciós adó, de abból a gazdaság is viszanyerhetne valamit.
  Nálunk az ilyesmit nem értik még állami szinteken se, mert ott is a Keleti pályaudvar pénzváltói között szocializálódott társadalomtudorok ücsörögnek..”
 • 22. pistika 2009. december 11. 14:27
  „Csókolom Karám! Tessék már utána nézni, mielőtt hőbörögni kezdenek:

  "James Tobin Nobel-díjas közgazdász gondolatának lényege , hogy a nemzetközi átutalásokra kivetett alacsony adóval ( 0.01-0,25 % ) megfékezhetők a spekulációs mozgások úgy, hogy közben a működő tőke gyakorlatilag zavartalanul áramolhat. Az adó ugyanis - alacsony volta miatt - csak a spekulációra jellemző napi többszöri átutalásokat sújtja. Ezáltal csökkenthető lenne az az instabilitás, amit a napi 70 milliárd dollárról harminc év alatt 1,5 billióra !!!!! ugrott nemzetközi devizaforgalom okoz. Ennek a pokoli összegnek több mint 80 %-ának semmi köze sincs a reálgazdasághoz, kereskedelmi ügyletekhez, befektetésekhez, kizárólag spekulációs célt szolgál."

  Hol érint ez az ATM pénzfelvételt, kártyás fizetést?”
 • 21. Dr.Horváth 2009. december 11. 13:29
  „qeu! Lehet, hogy Önnek van ideje a postán sorban állni a sárga csekkjeivel, erre azonban nekem nincs - gondolom sok más így van vele. Inkább a csoportos beszedés. Kényelmes, gyors, nyomonkövethető. Limitet kell megadni, és akkor nem tudnak többet lenyúlni, mint ami megilleti őket. Kp-t meg nem tartok otthon, ha nem muszáj.”
 • 20. szocdem 2009. december 11. 13:28
  „"Lehet már a drága ,,honatyáink" (népnyúzók) egyetemet nyitottak kint ebből a módszerből."

  Ott még nem tartanak, de sok hülye eu-s képviselő tapsikol magyar modellnek, ahol és amiben háborítatlanul lehúzzák a kisembereket, eltartatják valük az államot, a milliárdosokat meg a bankokat. Azt nem veszik figyelembe, hogy más eu országban ha ilyesmivel próbálkoznának (lásd Sárközy Franciaországi dobása a maegszorításokkal kapcsolatban mekkora botrányba fulladt) a saját választóik forgatnák szurokbameg tollba őket.. oszt oda vón rögvest a pünkösdi királyság..

  "Nem kérheted kp-ban, oda vissza működő üzleti pénzbevétel miatt csak banki folyószámlára mehet a fizetésed."

  A MTvK szerint igenis kérheted. Sőt! Az is törvénytelen, hogy arra kényszerítik a melóst hogy átutalásban kérje a pénzét, mert annak kezelése számára külön költséget jelent! Just piszkálta meg ezt a kérdést, kérte is a hatalmasokat hogy böfögjenek már erre valamit, de kussolnak azóta is!

  A bankkártyaműveleteket a Tobin adó különben nem érinti. kizárólag a nagy összegű nemzetközi tranzakciók megadóztatásáról van szó. Ezt a módszert a valutaüzérek (pl. a magyar kormány is) gyakran alkalmazzák a profit maximalizálás érdekében.
  A kisembereket ez az adó nem érinti - szerencsére - de Oszkó meg Bajnai már gondolkozik, hogy hogy lehetne hogy mégis érintse...”
 • 19. Shaki 2009. december 11. 13:08
  „qeu 2009.12.11. 10:37
  Nem kérheted kp-ban, oda vissza működő üzleti pénzbevétel miatt csak banki folyószámlára mehet a fizetésed. Ez főleg azért is van így, hogy te mindig megkapd a fizetésed hiánytalanul, mert ha esetleg a főnököd csak 1 havival is átver, már be is perelheted a banki átutalásokkal bizonyítva. De van megoldás, minden hónapban az utolsó fillérig fizetésnap leveszed a pénzedet, aztán lessenek a likon. Ez 1etlen tranzakció.Na jól van, hagyj benn kb 500 ft-ot, annyit még a hajléktalanoknak is adok!”
 • 18. KicsiCsíra 2009. december 11. 12:34
  „Kedves Pisti6!

  Köszönöm a kritikádat!”
 • 17. Dörgés 2009. december 11. 12:34
  „Mi a pék?????????? Ezek csere tanfolyamot tartanak, hogyan húzzák le saját népüket. Lehet már a drága ,,honatyáink" (népnyúzók) egyetemet nyitottak kint ebből a módszerből.”
 • 16. SzórakészÍrókéz 2009. december 11. 11:49
  „akkor nem is kéne ideirkálnunk....? vagy csak 1 betűt s találjuk ki (ki mire gondolt...?)
  ÍRJATOK csak (-j) ha hibásak vagytok akkor is.... (A félnapi helyesírási vitához....)”
 • 15. Pisti6 2009. december 11. 10:49
  „moderálva off”
 • 14. qeu 2009. december 11. 10:37
  „Én sem értek sok mindent, de azt tudom, hogy Bankolni nem kötelező és sokan nem is Bankolnak. A fizetést úgy tudom kérheted kp-ban is. Hitel nem kell, betét nem kell, utalni nem kell, mert van csekk, akkor gyakorlatiulag Bank nélkül is lehet élni.
  Megjegyzem: nézze meg valaki a Posta díjszabását és gondolkozzon el rajta. Pl. egy csekk feladás mennyibe kerül?
  Ehhez képest egy banki utalás nem is olyan vészes, csak a postai díjat még nem nagyon terhelték rá az ügyfelekre, most majd jön az is a szolgáltatóktól, stb.
  Csöbörből vödörbe.”
 • 13. pokop 2009. december 11. 10:36
  „A bankok és az IMF mögött ugyanaz a csoport áll, miért tenné át egyik kezéből a pénzt a másikba, ha közben nem vonhatna el újabb pénzeket az általuk elnyomott és kiszolgáltatott emberektől.
  Ez az egész tiszta feudalizmus csak nagyban felépítve. Ők a hűbérurak, mi pedig a hűbéresek és azt csinálnak velünk amit akarnak. Ezt az egészet pedig úgy próbálják előadni mint demokrácia és kapitalizmus.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felpörgött a magyar adventidísz-iparág

Új erőre kapott a hazai manufakturális karácsonyfa- és asztalidísz-gyártás. Tovább olvasom