Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Gyümölcsrazzia országszerte

Mindent rendben találtak az ellenőrök azon a szegedi gyümölcsös standon, amelyet hétfőn vizsgáltak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kiemelt országos nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzésén, amely augusztus 26-ig tart.
Hódi László, a vizsgálatokat Szegeden is elvégző Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője az MTI-nek elmondta: a vizsgálatok július 4-vel lettek intenzívebbek, ami azt jelenti, hogy a szokásos ellenőrzések dupláját végzik ilyenkor a szakemberek a nyári zöldség-gyümölcs „dömpingben". A jelenlegi akció során kiemelten foglalkoznak a szezonális termékekkel, azaz a görögdinnyével, sárgadinnyével, őszibarackkal, paradicsommal, paprikával.

A vizsgálatok során áruházláncoknál, kereskedőknél és őstermelőknél is ellenőrzik az áru papírjait, eredetét, minőségét, jelzését, címkézését, permetezési naplóját. Emellett növényvédő szer maradványt is keresnek. Amennyiben a megengedett értéken belül mozog a mért érték, akkor az állam állja a költségeket, amennyiben több szermaradványt találnak, akkor a vizsgálat költsége és a bírság is az ellenőrzöttet terheli.

Az ellenőrzések célja a fogyasztók egészségének védelme, a garantáltan minőségi termékek forgalmazása és a tisztességes kereskedők érdekének védelme - fejtette ki a szakember. Hozzátette: az ilyen jellegű vizsgálatok folyamatosan javítják a forgalomba kerülő hazai gyümölcsök, zöldségek minőségét, illetve a forgalmazási fegyelmet is. A tendencia a kiszabott bírságokból jól látható, hiszen míg két éve a megyében 200-220 esetben lett büntetés a vizsgálatból, addig tavaly száz körülire csökkent, idén az első félévben viszont mindössze húsz volt.

Deák Zsolt zöldség-gyümölcs minőségellenőr a vizsgálatokról elmondta: elsődlegesen azt nézik, hogy a gyümölcs ép és szennyeződésmentes legyen, az árunak legyen jelölése, jól látható legyen az ára, és megfelelően legyen tárolva. Amennyiben probléma van, a bírság minimális értéke 15 ezer forint. Az összeget egyébként úgy számítják ki, hogy a kifogásolt tétel tömegét beszorozzák a kilogrammonkénti egységárral, illetve kap egy plusz sorzót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kissé lassulhatott a magyar infláció júniusban

Londoni felzárkózó piaci elemzők többsége szerint tovább lassulhatott a magyarországi fogyasztói árak emelkedési üteme a múlt hónapban. Tovább olvasom