Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Győr-Moson-Sopron megyében több mint 10 ezren igényeltek START-kártyát

2005-től július végéig 10 219 igényeltek START-kártyát megyénkben.


A START-program a pályakezdők munkába állásának, valamint a munkaerőpiacon egyéb okok miatt hátrányban levők foglalkoztatásának elősegítése érdekében jött létre. Célja a munkaadók ösztönzése azáltal, hogy járulékkedvezményt vehetnek igénybe, ha START, START PLUSZ, vagy START EXTRA-kártyával rendelkező munkavállalót foglalkoztatnak. A foglalkoztatottak az egyéni járulékot az általános szabályok szerint fizetik meg.

A START-kártya a pályakezdő fiatalok, a START PLUSZ a tartósan álláskeresők és a gyes, gyed, gyet, valamint ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven belül munkaerőpiacra visszatérők, a START EXTRA pedig az 50 év felettiek és az alapfokú végzettséggel rendelkezők munkába állását segíti elő.

A START-kártya igényléshez szükséges "T34START" adatlap kitöltési útmutatója részletesen ismerteti a jogosultság szabályait, de sokan kérnek szóban is felvilágosítást a kiváltás lehetőségéről, feltételeiről.

A tapasztalatok alapján az előzetes tájékoztató munka eredményes, a kiadott kártyák számához képest a jogosultság hiánya miatt elutasított kártyaigénylések száma a nyugat-dunántúli régióban sem jelentős: 2011. július 29-ig mindössze 137 esetben került elutasításra START, 36 esetben START PLUSZ, 13 esetben pedig START EXTRA kártya kiváltására irányuló kérelem.A kiadott kártyák darabszámai a munkaerőpiac változásairól is visszajelzést adnak, a START-kártyák igénylése például az iskolaévek lezárását, valamint a diplomaosztókat követően emelkedik meg jelentősen.

A kártyák kiváltásának közös, alapvető feltétele, hogy a kártya kiadását kérő álláskereső magánszemély az igénylés időpontjában nem állhat foglalkoztatási jogviszonyban, az igényléshez használt ’T34START adatlapot még a munkába állását megelőzően kell benyújtania a NAV részére.

A kártyákkal igénybe vehető járulékkedvezmény ugyanis csak abban az esetben illeti meg a munkaadót, ha a kártya a munkába lépést megelőző napon már érvényes. Fontos tudni, hogy az érvényesség kezdete az igénylés benyújtásának napja (postai úton küldött adatlap esetén ez a postára adás napja).

A 11T34START adatlap térítésmentesen beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain és benyújtható személyesen vagy postai úton, továbbá elektronikus változata letölthető a NAV honlapjáról. Az adatlap elektronikus úton is benyújtható az ügyfélkapun keresztül, azonban csak abban az esetben, ha az igénylő már rendelkezik adóazonosító jellel. Amennyiben még nincs adóazonosító jele, START-kártyája mellett adóigazolvány is kiállításra kerül részére.

A kártyák az igényléstől számított két évig érvényesek, nevezett szabály alól azonban vannak kivételek.

A felsőfokú végzettségű pályakezdő fiatalok START-kártyája mindössze egy évig érvényes, míg a START PLUSZ és START EXTRA kártyák érvényességi ideje legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár elérésének időpontjáig tarthat. Cserekártya a kártya elvesztése, megrongálódása esetén 2.200 Ft igazgatási szolgáltatási díj befizetése mellett, névváltozás esetén pedig díjmentesen igényelhető.

A járulékkedvezmény érvényesítéséhez a foglalkoztatottnak át kell adnia kártyáját a munkáltatónak, aki köteles megőrizni azt a kedvezménnyel érintett foglalkoztatás időtartama alatt.

Amennyiben a munkavállaló több foglalkoztatási jogviszonyban áll, a kedvezmény érvényesítésére az a foglalkoztató jogosult, akinek a kártyát leadta a munkavállaló. A kártyák közül a START-kártya csak egy alakalommal váltható ki, a START PLUSZ és a START EXTRA azonban többször is igényelhető, amennyiben a jogosultsági feltételek teljesülnek.

A START PLUSZ és a START EXTRA kártya a hatályos törvényi rendelkezések alapján 2011. december 31-ig igényelhető, így a munkaadót legfeljebb 2013. december 31-ig illeti meg a járulékkedvezmény.

A START-kártyákról, az igénylés részletes szabályairól, feltételeiről további információk találhatók a www.nav.gov.hu oldalon, valamint általános tájékoztatás kérhető személyesen az adóigazgatóságok ügyfélszolgálatain és az adóhatóság telefonos tájékoztatási vonalán (40/42-42-42).


Olvasóink írták

 • 3. pamutzokni 2011. augusztus 04. 08:15
  „A start kártyást bejelentik 8-ra, a sima melóst meg 4 órára...”
 • 2. mecsoka 2011. augusztus 03. 13:34
  „cairoi! Nekem semmifele tapasztalatom sincs, mert a munkältatokat nem hatotta meg a Start-kärtyäm :S Gyakorlat nelküli pälyakezdökent nem kellettem senkinek se :(”
 • 1. cairoi 2011. augusztus 03. 10:28
  „Mint volt pályakezdő, volt álláskereső, volt Start-kártyás, nagyon rossz véleményem (mivel rossz tapasztalataim voltak) van erről a rendszerről! Ez senki másnak nem jó, csak a cégnek, aki csak azért vesz fel, mert van ilyen kártyád, nem az önéletrajzodban olvasott egyéb érdemekért. 2-3 ilyen nagy csalódásom is volt itt Győrben. Súlyosan kihasználják a fiatalokat ezzel. Ha lejárt a 3 hónap, szevasz, mehetsz amerre látsz, az indok meg vmi mondvacsinált dolog... Nagyon nagy csalódás ez egy pályakezdő fiatalnak. Persze az az egy-két havi pénz is sokat számít, de amúgy.... mintha gyomorba vágtak volna... Kihasználják azt, hogy olcsó vagy nekik, és le se sz+ják, hogy lelkesen próbálsz belejönni a munkába. Utánad ott van még száz másik ilyen "kártyás", akit fel lehet venni... Arra nem gondolnak, hogy a cég renoméjának sem tesz jót, ha az ügyfelek mindig új arcokat látnak, és az elvégzett munka se minőségben, se gyorsaságban nem olyan mintha valaki régóta ott dolgozna... Még az sem érdekes, hogy nem a munkához passzoló végzettségű, tapasztalatú embereket veszik fel... Nem tudom ki mit szólna hozzá, ha tudná, hogy bizonyos helyeken az ügyintézőjének sem a végzettsége, sem a tapasztalata nem megfelelő az adott munkához, ellenben Start-kártyás, tehát szinte ingyé volt...
  Más "kártyás"-nak milyen tapasztalatai vannak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SCD csoport eladja a Magyar Turisztikai Holdingot

Az SCD Csoport eladja a Balaton-fejlesztési Programot, a FlyBalaton repülőteret, valamint a Hunguest… Tovább olvasom