Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Gyógyulásunk több, mint negyedét magunknak fizetjük

A betegek által fizetett ozzájárulásokhoz számolták a máshol nem ismet hálapénzt is, melyet a tavalyi évre 34 milliárdra becsültek.
Az egészségügyi kiadások több mint negyedét zsebből fizetik a magyarok - közölte a Biztosítási Szemlének az OECD Egészségügyi körkép 2013-as kiadványa alapján készült cikkét a keddi Világgazdaság.

A 2011-es adatokat feldolgozó tanulmány szerint Magyarország ezzel felette van az OECD-országok 20 százalékos átlagának. A lakossági közvetlen hozzájárulás aránya például Norvégiában és Franciaországban jóval alacsonyabb, 10 százaléknál is kisebb, Chilében, Koreában és Mexikóban viszont a 35 százalékot is meghaladja.

Magyarországon a betegek által fizetett hozzájárulásokhoz számolták a máshol nem ismert hálapénzt, amelyet a GKI Gazdaságkutató tavaly ősszel 34 milliárd forintra becsült.

Az OECD megállapítása szerint Magyarországon az egészségügyre fordított kiadások viszonylag magas hányadát, 36,8 százalékát teszik ki a gyógyszerköltségek, a kórházak működtetésére a kiadások mintegy 30 százalékát, az időskori tartós ellátást biztosító intézmények fejlesztésére pedig kevesebb mint 3 százalékát fordították 2011-ben.

Az egészségügyre fordított állami és egészségbiztosítói kiadások 2011-ben a GDP 7,88 százalékát tették ki, míg az OECD országaiban átlagban meghaladták a 9,48 százalékot - ismerteti a Világgazdaság.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezt hozta az ingyenes készpénzfelvét - Emelkednek a számlavezetési díjak

Több mint kétszeresére emeli bankjegykiadó automatáinál a pénzfelvétel díját februártól az OTP Bank. Tovább olvasom