Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Gyengültek a részvények az elmúlt héten

Gyengültek a részvények az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a forgalom pedig az év végi ünnepekhez közeledve egyre alacsonyabb a részvénypiacon.

A BÉT részvényindexe, a BUX 247 pontos, 1,15 százalékos csökkenéssel, 21.218,27 ponton zárt pénteken. Az index harmadik hete a tavaly év végi, 21.227,01 pontos záró értéke közelében mozog, jelenleg annál 8,74 ponttal alacsonyabban áll. Az év vége közeledtével lecsökkent a befektetők aktivitása, és ez nemcsak a magyar, hanem a külföldi részvénypiacra is érvényes volt a héten. A nemzetközi tőzsdék hangulata alapvetően optimista volt a héten. Pénteken a jókedvet némileg beárnyékolta, hogy a Moodyís nemzetközi hitelminősítő egyszerre öt fokozattal rontotta az ír államadósság hitelbesorolását. A héten a Magyar Telekom bejelentette, hogy 50 forintos osztalékot javasol kifizetni a 2010. évi nyereségéből az előző évi 74 forint után.

A piac ennél magasabbat várt, ezért a papír árfolyama a hírre több mint egyéves minimumára, 525 forintra esett vissza. Az első csalódást követően azonban javult az árfolyam, hiszen az osztalékhozam így is 9 százalék fölötti. Az Egis pénteken szintén közölte osztalékjavaslatát, ami az előző évivel megegyezően részvényenként 120 forint. A Mol Nyrt. kedden ajánlatot tett a horvát INA közkézen lévő, mintegy 8 százaléknyi törzsrészvényének megvásárlására 2.800 horvát kuna részvényenkénti áron. Az ár több mint 60 százalék prémiumot jelent a Zágrábi Értéktőzsdén forgó INA részvényeknek az ajánlat bejelentését megelőző záróárához képest.

A bejelentést követően az INA részvények rekord magas forgalomban 2.830 kunáig drágultak. A Mol szerint manipulatív és spekulációs célokat szolgál a papírok drágulása. A horvát nyugdíjalapok egyesülete csütörtökön elismerte, hogy tagjaik vásárolták fel részben a horvát olajcég részvényeit, közlésük szerint a jó befektetési lehetőség miatt. Horvát elemzők azonban úgy vélik, ezzel akarják megakadályozni, hogy a jelenleg 47,2 százalékos tulajdonnal rendelkező Mol súlya meghaladja az 50 százalékot a társaságban. A BÉT forgalma 56 milliárd forint volt a héten, hasonlóan alacsony, mint az előző héten, amikor 65 milliárd forint étékben születtek üzletek. Az összforgalomból az OTP részvények adásvétele 42 százalékot tett ki, a Mol 25 százalékkal, a Magyar Telekom 12 százalékkal, a Richter pedig 11 százalékkal részesedett. A vezető részvények gyengültek, az Egis viszont az előző héthez hasonlóan most is jól teljesített.

Az OTP árfolyama 2 forinttal, 0,04 százalékkal 5.250 forintra mérséklődött. A Mol 0,76 százalékkal gyengült, 19.500 forinton zárt pénteken. A Magyar Telekom árfolyama 3,17 százalékkal 520 forintra esett. A Richter részvények 1.355 forintot, 3,13 százalékot veszítettek értékükből, 42.005 forintra csökkent az árfolyamuk. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis az előző heti több mint 7 százalékos drágulás után 2,92 százalékkal erősödött, 20.795 forinton zárta a hetet. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 24 ponttal, 1,23 százalékkal 1.960,95 pontra nőtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többen visszadják az engedélyt - Megszűnnek a kiskutak?

Lukoil, Agip: többen fontolják benzin-, valamint gáz-nagykereskedelmi engedélyük visszaadását. Tovább olvasom